Не оспорувам дека колата е фантастична, сега со Z06 варијантава дури и ми изгледа значително подобро.
Само поставив прашање - дали е muscle car? Дали може да се смета за muscle car?
Мислам дека не. Muscle Car ми е нормална кола со голем мотор. Така почнале. Така и си тераат. Така и си е со Challenger / Camaro / Mustang.
Ама веќе (најмалку) две генерации, Corvette е многу, многу поблиску до европски sportscar/supercar него до Muscle Car. Односно нема врска со muscle car. Егзотични материјали, напредни (и комплицирани и скапи) технологии, flat plane crank, а-у. Сето тоа ми е мноооогу поблиску до supercar.
Да не праиме муабет за цени. Corvette е далеку од affordable. Дури ни другите не се, ама ете - во Германија Mustang V8 е од мислам околу 45.000 Евра, Corvette почнува од 85.000 Евра. Новиот Z06 кога ќе стигне ќе биде upwards of 120.000 Евра (во Америка е 25.000 даларс поскапа од обичната). Тоа се веќе други цифри, далеку од affordable. Далеку од „перформанси на supercar по цена на muscle car“.
Една од поентите на Muscle Cars секогаш била да се обезбеди performance за обичниот човек. За човек што нема пари за Поршеа, AMG-а и M-ови.