Автор Тема: Дормео Душеци  (Прочитано 66310 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Дормео Душеци
« Одговори #255 на: 25 Декември 2021, 12:37:25 pm »
Нема проблем, за тоа сме тука.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2712
« Одговори #256 на: 25 Декември 2021, 19:09:37 pm »
Фала ви ама не сум баш залегнат работата ми е таква можеби и од тоа страда половината,(работам градежна Лимарија) како и да е мора да набавам добар душек... Инаку yarre да знам дека тој Марјан ќе ми помогне би отишол кај него веднаш ..... ;)
Pokraj osnovniot problem koj sto go imas so kicmata i pokraj soodveten rezim na rabota, vezbi  itd... mnogu golema uloga ima dusekot.
Baraj isklucivo dusek so dzepesto jadra, sto poveke na broj i sto poveke reda (dva ili tri) toa podobro.
Rasponot na ceni e ogromen.
Edno vreme imase od Simpo vranje ducek so dzepesti jadra toa im bese top modelot po mnogu pristojna cena.
Neznam dali uste gi ima nesto pred nekolku godini nekoj go kupi Simpo ili taka nesto i koga barav pak veke ne bea istite modeli.
Neznam kolku si vo moznost da izdvois za dusek, imaj gi vo predvid i Bernarda.
Se raboti za investicija vo zdravje, 1/3 od zivotot go pominuvame na dusek.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
« Одговори #257 на: 26 Декември 2021, 03:40:47 am »
Фала ви ама не сум баш залегнат работата ми е таква можеби и од тоа страда половината,(работам градежна Лимарија) како и да е мора да набавам добар душек... Инаку yarre да знам дека тој Марјан ќе ми помогне би отишол кај него веднаш ..... ;)
Pokraj osnovniot problem koj sto go imas so kicmata i pokraj soodveten rezim na rabota, vezbi  itd... mnogu golema uloga ima dusekot.
Baraj isklucivo dusek so dzepesto jadra, sto poveke na broj i sto poveke reda (dva ili tri) toa podobro.
Edno vreme imase od Simpo vranje ducek so dzepesti jadra toa im bese top modelot po mnogu pristojna cena.
Neznam dali uste gi ima nesto pred nekolku godini nekoj go kupi Simpo ili taka nesto i koga barav pak veke ne bea istite modeli.

Од Bernarda купив перница. Цените типот си ги накачил на 2000 денари плус од пред неколку месеци. 
Ај викам доаѓам пак, а и ми требаше перница. Ја земав Bernadna Standart line. Околу 5-6000 денари. Нема удобност ниту од ниска, ниту од високата страна. Промашена работа.

Џабе фрлени пари. Сега спијам на една поевтина која е многу подобра.

Незнам за душеците, ама незначи дека набилдана цена е ќе биде и убава.
Исто и со ПерДормире претходно. Купив и не сум задоволен. 

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #258 на: 27 Декември 2021, 23:43:41 pm »
Da a zosto so gebni jadra mislis deka e podobro, ne li se podobri ovie so memori pena ili kombinacija od dvete.Parite sekako ke gi davam ne e problem toa, samo sakam da zemam dusek koj ke pripomogne vo problemite  so polovinata....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #259 на: 28 Декември 2021, 00:12:48 am »
Перница со цена од премиум пневматик за 205/50/16, од пичкини влакна да не е правена, бре?!

Назад кон темата, со малку посериозна нота.
Искуство од тешкаш 120кг (добро, лажам за некое кило) и 196 висина.
Пред 2 години купив едно чудо од Симпо, врска немам како се викаше ама чинеше 15000 денари (200х160цм).
Откако го земав не сум имал никаков проблем со грб, а претходно постојано гинев од 'рбетот и на долниот дел кај половината и на високиот дел меѓу плешки.

Други промени во животниот лајфстајл немам.
Дефинитвно е до душекот.
Слушајте патилац (паталец, шматалесц, како беше...), што викаат ова старциве дрти...

Еве го. Убав, дебел, ефтин.
Ако ти е за единечен кревет - гага. (Го кажувам ова со резерва, да не им поскапеле чиповите и на србиве илимити да не немаат чипови до Мај :) )
http://www.simpo.mk/prodavnica/default/so-jadro-vo-dzeb/nautilus-aloe-vera.html
« Последно менување: 28 Декември 2021, 00:23:56 am loopz »
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2186
« Одговори #260 на: 28 Декември 2021, 01:03:46 am »
http://www.simpo.mk/prodavnica/default/so-zicano-jadro/premijer.html

Јас можам овај да го пофалам. Тешка категорија сум со моите 140кг и 196цм.
Никаков проблем веќе трета година. Поставен на неоплменета иверка 25мм, нормално избушена за да има вентилација, врз конструкција од 4×2 цм дебелоѕидна цевка. Ни да крци, ни да попушти. Проблем решен за везден.
Кога баравме спална се сеќавам во Прима Мебел продавачката ме убедваше демек квалитетни биле нивните.
Само потренав душекот и видов на шо се држи и му велам ова мене нема да ме искрепи ниту да подседнам а камо ли друго нешто....

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #261 на: 28 Декември 2021, 08:26:16 am »
Од Bernarda купив перница. Цените типот си ги накачил на 2000 денари плус од пред неколку месеци. 
Ај викам доаѓам пак, а и ми требаше перница. Ја земав Bernadna Standart line. Околу 5-6000 денари. Нема удобност ниту од ниска, ниту од високата страна. Промашена работа.

Џабе фрлени пари. Сега спијам на една поевтина која е многу подобра.

Дали зеде од оние кривите, анатомските? Заеб на векот се тие, па и 100€ си платил.  ;D

Се зема обична, само одбираш висина и тврдина, и без пичкини влакна по можност.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #262 на: 28 Декември 2021, 20:21:20 pm »
Јас сум супер задоволен од латекс душекот од Дормео, исто и од латекс анатомски перници (исто 100% латекс), ама и двете почнуваат да покажуваат старост... Неколку години лабаво разгледувам ама не најдов на понуда целосно латекс душеци/перници.

Знаете некое добро упатство/guide за душеци на нет?
Ако знаете кажете го. Ова долу налинкот е поучен ресурс, има накратко за предностите на различните типови душеци:
https://www.sleep.org/sleep-products/mattress-types/

Душеците со јадрата што некои од вас ги фалат, предности:
Coils promote airflow to maintain a comfortable temperature
Very responsive and supportive
Low price-points on average

Маани:
Below-average longevity
Minimal pressure relief and motion isolation
Coils may be loud and disruptive

Две работи важни за мене, ваквите душеци не одговараат за спиење на страна што ми омилена (и најздрава) позиција (и омилена на жена ми, пошто кога спијам на грб се дешава да ’рчам). :) И слаба трајност, побрзо губат форма и функција.
Друга работа се звуците од федерите, и таласањето кога некој се врти или станува. На латекс душеков нема такви работи.
Bottom Line: Most innersprings offer strong support and will keep your body on an even plane. Back and stomach sleepers generally need more support to prevent their torsos and hips from sinking too deeply. Side sleepers, on the other hand, may not feel as comfortable on innersprings because their comfort layers don't conform closely; people who use this position often experience pressure points on beds with insufficient cushioning and contouring.

- Душеци од мемори пена и слични материјали... Добри за странично спиење ама држат многу топло на местото на лежење. Зависно од квалитетот на материјалите може да бидат релативно трајни, или не.

- Хибридни душеци, крос меѓу јадра/федери и мемори пена или латекс... Ги делат предностите и мааните на двете технологии. И скапи.

- Латекс, супер од сите аспекти (освен можеби од таласање), не држат топло, убаво попримаат облик кога ќе се легне странично, нема бука кога се вртиш... Проблем е што се скапи и слабо ги има на понуда (односно ги нема, мој заклучок од површно распрашување по продавници).

- Последни ги спомнуваат воздушните душеци, нив не ги гледам како опција и нема да читам за нив.

Ете да ги документирам моиве „истражувања“, не се брзам за набавка може и години да фати додека да се решам (и најдам) што сакам следно да купам... Може ќе му се најдат податоциве на некој.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2712
« Одговори #263 на: 28 Декември 2021, 22:41:37 pm »
Da a zosto so gebni jadra mislis deka e podobro, ne li se podobri ovie so memori pena ili kombinacija od dvete.Parite sekako ke gi davam ne e problem toa, samo sakam da zemam dusek koj ke pripomogne vo problemite  so polovinata....

Koga spomnav duseci so dzepesti jadra mislev na osnovnata konstrukcija.
Gorniot zavsen sloj site imaa nekoj sloj, najdobra varijanta e lateks.

Inace da, od Simpo serijata se vika Nautilus, best buy za parite. Koristam eden takov vo vikend stan i sum zadovolen. Cena bese okolu 300 evra 180x210. Doma za decata imam edinecni takvi.

Od bernarda se nad 1000 evra, zboram za dimenzija 180x210. Ovie odat po naracka i kreva cena.

Koga intezivno se interesirav za duseci (pred 10tina godini) naidov na nekolku firmi okolu 10tina iljadi evra po dusek. Sajtovite mi gi kaza prijatel koj dolgi godini raboti so mebel, i mi podobjasni na koja tehnologija da se orientiram.Site bea so nekolku reda mikro dzepesti jadra, i gore zavrsno nekolku cm nekoja materija sto se prilagoduva na teloto.
Sega mozebi tehnologijata e naprednata...

Mojot izbor padna na Bernarda, 10tina godini ok sum zadovolen ne e mrdnat. Problemite so kicmata mi se namalija. Imam problem koga spijam po hoteli. Skoro sekade se zaebani  dusecite po hoteli so 3 i 4 zvezdi. A vo Grcka po toa apartmanite teska katastrofa.
Cekam da si dojdam doma da odspijam ko sto treba :)

Drugo sto probuvav a mi fati dobro zalegnienje meblo jogi, ama cenata za ista tehnologija so dva reda dzepesti jadra i latex bese 50% plus.

Pernicite anatomski od Bernarda ne mi odgovaraat, klasicnna forma memori  pena mi se OK.

Taka da sekoj spored budjetot i problem koj go ima.
Kaj mene bas mi bese problematicno so kicmata i se isplatese sekoj denar investicija.
Pak ke kazam, 1/3 od zivot go pominuvame vo spienje odnosno na dusek, a trosime za sve i svasta...
« Последно менување: 28 Декември 2021, 22:47:37 pm M3V8 »

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11751
  • Архитект
« Одговори #264 на: 29 Декември 2021, 00:49:35 am »
Пазете на составот на душеците. Magniflex препорачуваат макс 10год користење.
Душеците му се најскапи на пазарот.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #265 на: 31 Декември 2021, 19:10:51 pm »
Ovie sto gi gledav u dormeo 15 god imaat garancija....

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #266 на: 18 Мај 2022, 00:24:16 am »
Купил некој во МК душек со федер / џебно јадро а да е спакуван во ролна?

Конкретно барам 90х190 душек ама да е спакуван во ролна / кутија.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #267 на: 18 Мај 2022, 00:59:28 am »
Тешко питање, бато.
Не сум до сега, ама како страдалец и натпросечно шетан во конкретната проблематика, прво би прашал во Симпо. Има еден толкав куп лајна од продавници што и самиот душек ќе биде свиткано лајно на крај, па боље бацити хиљадарку или две плус у Симпо отколку страдати годинама :)))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #268 на: 18 Мај 2022, 10:22:56 am »
Можи грешам ама џебно јадро во ролна тоа, тешко. Реално ако купуваш ти го носат дома бесплатно, мојот од мебел-ВИ ми го донесоа, 90х200.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #269 на: 18 Мај 2022, 14:59:24 pm »
Сме збореле ли за душеците на Комодита?

Имаат јаки реклами и промоции, даваат 50 евра за стариот душек, некои "страхотни" попусти за да земеш нов, и тоа најскапиот му е со подарок бањарки и уште 2 нешта...

Имал ли некој искуство?