Автор Тема: Зимски Кондури, препорака!  (Прочитано 107969 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: Зимски Кондури, препорака!
« Одговори #180 на: 14 Септември 2014, 17:40:26 pm »
@Salesk - Сум износел многу чевли и чизми во животов. Знам што кажувам. Како што реков ќе издржат многу. Тоа е единствента придобивка. Ако си спремен да ги издржуваш купуј.

Ма нема потреба да ги купувам. Имам 4 пара дома, од кои два пара се нови.
Секој пат кога работам на терен и во лоши услови, особено зимски, ниедна ХТЗ обувка не ми помага како овие.
Имам Униор, Бета, Еуро Тулс...
Работам ли на услови каде што има дожд, снег, врнежи, мојот омилен избор се овие чевли. Како што реков волнена чорапа и се е чао.
Од тие погоре ХТЗ декларираните, добив залаление на уринарниот тракт, само за еден ден, работејќи на снег...После тоа ми требаа 3 месеци за да се оправам.
Од тогаш само војничка цокула за стоење на снег повеќе од 12 часови, и тоа објаснето како се користи. Добро заштитена, премачкана и добра чорапа.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #181 на: 16 Септември 2014, 13:29:12 pm »
od HTZ kondurite ima naJinteresni modeli vo Dvornik -Skopje http://www.dvornik.com.mk/Default01.asp?id=58&l=3
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #182 на: 30 Октомври 2014, 22:44:34 pm »
До планинарите:

Да ми препорачате чизма за пролетно/летно/есенско еднодневно лабаво планинарење (а.к.а. почетничко) - што користите вие/сте чуле дека е добро.

Предност давам на Планика, гледам во Скопје има Алпина и Гриспорт (за кои првпат слушам).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #183 на: 30 Октомври 2014, 23:00:54 pm »
Алпина се од рангот на Планика. Имам и такви и такви., За Гроспорт прв пат слушам.
За лабаво планинарење не ти треба чизма, доволно е високи патики. Ако инсистираш на чизма тогаш ги имаш од Планика специјалните за планинарење под име Treking.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16755
  • Keep it 100
« Одговори #184 на: 30 Октомври 2014, 23:18:07 pm »
За лабаво планинарење порано Саломон имаа многу убави модели, штета што затворија. Алпина мислам дека имаат само похардкор модели, планика можно е да има таков модел во Пеко. Со Гриспорт немам лично искуство, али со тие што сум зборел викаат дека се солидни за лабаво планинарење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #185 на: 30 Октомври 2014, 23:37:55 pm »
Појди во Scout продавницата се наоѓа во улицата кај Унибанка, порано беше во ГТЦ.
Јас денес си земав ниски патики, погодни и за лајт акање по планини, иако сега за сега не акам.
http://www.en.regatta.com/trail-shoes/ultra-max-low-trail-shoe.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #186 на: 30 Октомври 2014, 23:42:45 pm »
Имаат Скаут веб страна?

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #187 на: 30 Октомври 2014, 23:44:39 pm »
Со здравје да си ги носисш.

Бев во Скаут неколку пати, ги пробав salewa ниските патики, премногу ми беа тврди, а и кога веќе давам 7000 сакам да е висока обувката, не да е патика, за да ми биде глуждот безбеден.

Мислам дека Скаут имаат само FB. Outdoor.mk имаат функционален сајт и носат Millet.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #188 на: 30 Октомври 2014, 23:46:22 pm »
Смоле, појди повторно, денес отпакуваа солидна количина нова роба. Овие моиве се од новата транша, мене ми се удобни, а има и високи од Regatta. Интересна работа, имаат и 3 сандачиња со крупни камења, дрва и слични глупости, по кои може да газиш, да видиш како „работи“ патиката, демек симулираат аутдор ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #189 на: 30 Октомври 2014, 23:51:27 pm »
За лабаво планинарење порано Саломон имаа многу убави модели, штета што затворија. Алпина мислам дека имаат само похардкор модели, планика можно е да има таков модел во Пеко. Со Гриспорт немам лично искуство, али со тие што сум зборел викаат дека се солидни за лабаво планинарење.

МИслам во ИнтерСпорт (Орка ГТЦ) видов Salomon.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #190 на: 30 Октомври 2014, 23:53:47 pm »
Смоле, појди повторно, денес отпакуваа солидна количина нова роба. Овие моиве се од новата транша, мене ми се удобни, а има и високи од Regatta. Интересна работа, имаат и 3 сандачиња со крупни камења, дрва и слични глупости, по кои може да газиш, да видиш како „работи“ патиката, демек симулираат аутдор ;)

Will do.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #191 на: 30 Октомври 2014, 23:56:09 pm »
Со здравје да си ги носисш.

Бев во Скаут неколку пати, ги пробав salewa ниските патики, премногу ми беа тврди, а и кога веќе давам 7000 сакам да е висока обувката, не да е патика, за да ми биде глуждот безбеден.

Мислам дека Скаут имаат само FB. Outdoor.mk имаат функционален сајт и носат Millet.

Salewa секако би требало да се во потесен избор. За планинарење предност е да има здрав и цврста подлога оти одењето по нерамен терен доста го замара стопалото.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #192 на: 31 Октомври 2014, 00:05:21 am »
Salewa секако би требало да се во потесен избор. За планинарење предност е да има здрав и цврста подлога оти одењето по нерамен терен доста го замара стопалото.

Знам, но ете, не ми легнаа.

Ќе одам деновиве повторно низ град, знам дека има и Karrimor во Sport Vision, ќе ги разгледам Grisport ако ги најдам некаде, ќе ги ѕирнам и Salomon иако по она што се сеќавам стално ми биле некако пластични, ќе видам во Алпина (мислм дека уште имаат продавница спроти Тренд), outdoor.mk ќе ги посетам и се разбира во Пеко да ги разгледам планиката. Да не испуштив некоја продавница?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #193 на: 31 Октомври 2014, 00:05:42 am »
Исто така, глуждот тие безбеден и со добра ниска патика, не мора да е висока.

http://www.cleverhiker.com/blog/ditch-boots

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #194 на: 31 Октомври 2014, 00:19:46 am »

Знам, но ете, не ми легнаа.

Јас носам едни The NortFace. Не се во класта на Salewa но мислам дека се малце покрути од она што Salomon XTR ги има. Првите 30-40 км се мислев дек сум згрешил и дек ами се некако крути. Сега не ги давам за ништо, но во одредени ситуации мислам дека дури и покрута платформа ќе ми биде поудобна за совалдаување камењари и кршење ноги од гранки задскриени низ лисја.

Инаку за удобност и лесно хајкање по натапкана стаза Salomon se супер избор. Едни XA Pro 3D, ниска треил ранинг душа и извадив. Ги начекав на некој попуст и неколку пати изјавив дека заслужуваат двојна цена од то што ги платив. Ене ги уште ми седат со излижан и пукнат ѓон, веројатно со над 500 км поминати и од горе никаде нема поуштено ниту gortex-от ниту било каде одлепено.