Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1669613 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #8370 на: 22 Декември 2015, 17:46:44 pm »
Компјутерџии што му се случва на компјутерот.... си работи најнормално и одеднаш закочва целиот, се блокира, се појавува онаа цела сина позадина со бројки, па се рестартира и јавува дека нема windows т.е оваа слика

Му ставам цд со widnows за да го преинсталирам и испаѓа како да немам хард диск т.е

После тоа го извадив цд то, го рестарирав и си стартува најнормално  ;D

п.с при последната преисталација истото се случуваше со хард дискот, не го читаше бараше цд од него или така нешто и неможев да инсталирам Windows.

Причина/ решение за ова ?

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #8371 на: 22 Декември 2015, 18:25:41 pm »
Прво провери ги каблите дали се добро поврзани, промени го кабелот за хард-дискот па види што ќе биде. Испушта некои чудни звуци хард-дискот?

Доколку имаш среќа пак да се пушти, симни HD Tune Pro и види дали дава некои грешки.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8372 на: 22 Декември 2015, 19:11:49 pm »
Драјвери треба за дискот да го познае веројатно.

Ако е под гаранција носи го. Ако не е извади ги рам плочките, издувај ги и врати ги. Исто и дисковите кај конекторите. Понатаму сети се да не имаш нешто инсталирано ново, ако имаш види што е и избриши го.

А голема е веројатноста дискот да е со едната нога во гроб. Бекапирај си ги стварите.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #8373 на: 22 Декември 2015, 21:06:59 pm »
Тоа со драјвер за дискот беше у времето на XP. Одамна умрена ствар. Тука гледам дечкото пробува да инсталира 7ца, така да не е до драјверите проблемот.

Го дава ли дискот во биосот ?
Претпоставувам дека ти е некој проблем со конекцијата, пошто чим ти се бутирал оперативниот од после... Издувај ги конекторите од прашина. Ако пак не сака, пробај со друг кабел, и тој за напојување и тој за дата... Види да не имаш некој конектор (дали на плочата или на дискот) лабав или скршен. Пробај во друга порта на плочата.

Следен пат кога ќе ти се бутира оперативниот систем, симни HdTune Pro и постирај слика од смарт параметрите да видиме.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #8375 на: 22 Декември 2015, 22:17:22 pm »
 >:(!@#$% sto e ova be yoursites123... iscitav se na net ne mozam da go trgnam od mozzila....

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #8377 на: 22 Декември 2015, 23:07:05 pm »
probano e ...najn....

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #8378 на: 22 Декември 2015, 23:20:50 pm »
Еве слики од HD Tune Pro... колку што памтам го имаше дискот во биосот. Ако се повтори пак ќе го пробам тоа со конекторите.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
« Одговори #8379 на: 22 Декември 2015, 23:28:41 pm »
Interface CRC error count...

Тоа е, грешки во комуникација помеѓу матичната-дискот... Најчесто е до дефектен кабел/конектор, а и тие симптоми ги имаш - некад ради некад не.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #8380 на: 23 Декември 2015, 05:19:38 am »
Истата грешка ја имаше кај другар со WD Caviar диск кој ми го даде да му извлечам податоци. Неќеше никако да се пушти, цело време чукаше главата како да неможе да заврти. Еднаш успеав да го пуштам и да ги спасам податоците со тоа што го свртев дискот наопаку и му удрив еден сочен бокс во средината. ;D

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34540
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8381 на: 23 Декември 2015, 12:09:46 pm »
Interface CRC Error ништо не значи. Јас го имам кај сите хард дискови на компјутеров каде имам квалитетни SATA кабли извадени од Fujitsu сервер и не сум имал проблем..

Отсутен Vlatzki

• Редовен
« Одговори #8382 на: 23 Декември 2015, 14:43:46 pm »
Миле, ја сум имал пар хардови со такви грешки во смарт логот, и углавном добро работеа. Претпоставувам грешките се појавиле поради повремен лош контакт од дрмање/ударци по куќиштето. Ми се погодиле и пар курнази од кабелчиња кои мораа да се мењаат и ете...

Каблите се сменети, дисковите исправни, а грешките што се случувале со старите покварени кабли се уште стојат во смарт логот, иако тие веќе не се случуваат.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2831
« Одговори #8384 на: 24 Декември 2015, 16:30:29 pm »
Епа малку си се зезнал, во ДДстор Samsung 850 Evo 250GB e 5390 на промоција а редовна е 6116. Не ми се верува дека некој воопшто помислува на Нико, не па да пазари од таму.