Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1620129 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7185 на: 29 Април 2015, 12:48:47 pm »
Затоа и пишав ако е истиот. За жал, нема други понови и достапни решенија.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5400
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7186 на: 29 Април 2015, 15:11:11 pm »

После името на секој фајл има yhzhste. Значи тоа е фактички фајлот, кај type така стои. Кога пробувам на некој фајл да напраам ринејм и да го тргнам тоа yhzhste се трга и сликата ја појавува односно се менува и фајлот во jpeg ама не сака да ја отвори. Прашањето ми е чим толку лесно можам да го променам форматот дали тоа значи дека енкрипцијата не е толку силна и дека може да се реши со некаков програм?

Дали во меѓувреме има излезено некакво ново решение за овој проблем? Некој што прати повеќе да ми каже...

Пред некој ден имав ваков случај, на компјутер од испостава од друг град. Истите резултати, само што машината самата не беше заразена - но двете партиции од дискот беа шерувани од рутот, без никаква заштита, шифра или подесени степени на кориснички привилегии на одделни корисници.
Самото тоа што и C и D партициите биле шерувани со 100% пристапност, го овозможило тоа да вирусот од друга заразена машина ги криптира СИТЕ корисничките фајлови (а бајаги документи имаа).

Пробав со колекцијата декриптери што ги имам собрано, ама ништо не се „фати„. Всушност сите тие декриптери се само едноставни алатки кои употребуваат колекција од клучеви кои се пронајдени при полициска акција за апсење на дел од виновниците. Значи тие алатки работат само со таа верзија на криптовирус, а од тогаш се појавија многу други различни итерации од тие вируси.

Сакам да ти кажам не чекај спас во скоро време, освен ако ептен не ти се посреќи да ги поапсат баш авторите на твојот криптовирус, и притоа ако евентулани ги најдат и клучевите. Иначе наводно енкрипцијата е „само„ 256-битна, но самите клучевите се криптирани во 2048-битен код.

Мој совет со реална шанса за успех е следниов: чувај ги фајловите, и почекај некоја деценија (може и помалку да испадне). Хардверот во иднина секако ќе напредне доволно да стане можна брут-форс декрипција на твоите криптирани фајлови.

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #7187 на: 30 Април 2015, 03:11:26 am »

http://www.amazon.com/LG-Electronics-S-Class-25UM64-S-25-Inch/dp/B00JPK046Q/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1430356063&sr=8-1&keywords=LG+25+inch

Или нормален 27 ? Mислења? 2560х1440 27 ми е надвор од буџет.....
Cogito ergo zoom

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер
« Одговори #7188 на: 30 Април 2015, 09:08:01 am »
Зависи дали ќе гледаш само филмови или не. Ова е тешко за употреба иако ставиле 4скрин сплит или 2скрин сплит. ТОј сплит ќе е толку мал, како да гледаш на мобилен. Таков сплит може да направи екран кој е со соодветна дизмензија како на пример 55 инчи, па секој од 4те да добие некои 27инчи. А вака вкупно 27 инчи, на 4 поделено е 13 инчи... Незнам дали памтиш како изгледаат 13 инчи. Треба од доста блиску да буљиш. ЗНачи со други зборови ќе си го користиш најнормално 99% од времето како еден дисплеј. Е сега за растегнатоста е дискутабилно. Јас пре би два 27инчни, ако ти требаат два. А највеќе би еден 42 инчен телевизор со IPS панел ако не ти треба фрејмрејт поголем од 30. Или бест од боут врлдс 32инчи екран 1440п - оптимално решение. Рачунај сега имаш и некои најбуџет телевизори 4к 40 инчи за 40.000 денари. :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5859
« Одговори #7189 на: 30 Април 2015, 16:30:23 pm »

Мој совет со реална шанса за успех е следниов: чувај ги фајловите, и почекај некоја деценија (може и помалку да испадне).
Добро е, сеа ми олесна...  :D Абе има луѓе шо знаат да го решат проблемот ако не сите барем дел од фајловите ќе ги врати,  ама треба да си платиш  ;) Многу јасно.

Нека упадне сега вирусот да го видам, ама нааа нема што да енкриптира крв му еем  ;D ФБИ го барале русинот кој ја створил оваа штеточина што ми ги киднапираше фајловите. Ако го фатат ќе има спас.
« Последно менување: 30 Април 2015, 16:37:38 pm Allexxander »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34506
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7190 на: 30 Април 2015, 16:57:39 pm »
FBI го барале русинот?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5400
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7191 на: 30 Април 2015, 23:48:33 pm »

Мој совет со реална шанса за успех е следниов: чувај ги фајловите, и почекај некоја деценија (може и помалку да испадне).

Добро е, сеа ми олесна...  :D Абе има луѓе шо знаат да го решат проблемот ако не сите барем дел од фајловите ќе ги врати,  ама треба да си платиш  ;) Многу јасно.

Не бе друже, со ист клуч се криптирани сите фајлови. За еден фајл ако се најде клуч, сите фајлови ќе ги отклучиш до последен.
Ама не мере, не може со брутфорс - самиот клуч е криптиран со 2048-битна енкрипција. Затоа ти велам дека со денешниов хардвер не може тоа да се направи - само ако имаш среќа да го фатат мајмунот и да му ги најдат и клучевите (па да ги објават на нет). Но толку многу различни подваријанти вируси испаднаа, што многу поверојатно ќе биде она со чекањето.  :-\

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер
« Одговори #7192 на: 06 Мај 2015, 23:23:58 pm »
:D

И најважно:

Цареви. На стартап ќе си оди скриптичка.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18097
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7193 на: 12 Мај 2015, 18:52:37 pm »
Дали некој има желба на овој говнен рутер:

http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-9_TL-WR740N.html

да ПРОБА да му инсталира dd wrt софтвер? Мислам дека е софтверски проблемот што го има сега.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1986
« Одговори #7194 на: 12 Мај 2015, 19:32:05 pm »
Што му е? Јас на TL-WR841N турив DD-WRT и фура без проблем. Во repeater bridge mode со сопствен DHCP и firewall правила...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7195 на: 12 Мај 2015, 19:59:38 pm »
Не работат LAN и Internet портовите, т.е. во LAN3 портот, рутерот мисли дека има уштекано кабел а тоа уствари везе си нема (свети сијаличката).
Веројатно некој софтверски проблем е, а ја не сум доволно компетентен да ја изведам таа транзиција во софтвер (пробав еднаш на Linksys рутер па Дени мораше да ме спасува).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7196 на: 12 Мај 2015, 20:18:24 pm »
Дали некој има желба на овој говнен рутер:

http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-9_TL-WR740N.html

да ПРОБА да му инсталира dd wrt софтвер? Мислам дека е софтверски проблемот што го има сега.

Не држи DD-WRT овој тутер. На сајтот вика дека може да се стави ама само третата ревизија која има малку повеќе RAM. Јас ќе ти ставам ама ти велам, кај нас не сум начекал тој модел да е погоден за DD-WRT. Сум го направил тоа многу пати ама од едни проблеми ќе избегаш, со други ќе се соочиш. На пример нема да работи port forward и нема да светат led диодите. Ако можеш да живееш со тоа тогаш може да се проба. Да беше моделот 840 во прашање ќе беше одлично.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #7197 на: 12 Мај 2015, 20:22:06 pm »
Го имав и го сменив со асусово евтино гомце. Конечно немам проблеми во дневна.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7198 на: 12 Мај 2015, 20:38:29 pm »
Не држи DD-WRT овој тутер. На сајтот вика дека може да се стави ама само третата ревизија која има малку повеќе RAM. Јас ќе ти ставам ама ти велам, кај нас не сум начекал тој модел да е погоден за DD-WRT. Сум го направил тоа многу пати ама од едни проблеми ќе избегаш, со други ќе се соочиш. На пример нема да работи port forward и нема да светат led диодите. Ако можеш да живееш со тоа тогаш може да се проба. Да беше моделот 840 во прашање ќе беше одлично.

Ми треба port forwarding за plug&play користење? Значи да го уштекам во струја, да му бапнам интернет кабел и да зрачи вифи сигнал низ куќа. Ништо повеќе ништо помалку.
Тој и онака е вон функција во моментов, го користам црниот Linksys што ми го даде ти, ама и тој откажува послушност некако.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7199 на: 12 Мај 2015, 22:19:37 pm »
Не ти треба порт форвардинг за таа намена. I guess може да се проба и да се види дал ќе врши работа.