Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1619932 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5400
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7170 на: 28 Април 2015, 20:35:35 pm »
Спамеров и само 10-ина % успешност да има, гарант заразил барем десетици илјади.
Нубови, секоја минута се раѓа по еден...  ;)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7171 на: 29 Април 2015, 02:12:26 am »
имам едно полуинтелегентно прашање (пошто сум нуб)...

ако овој спам, со кликање на него, го прави истото на сите твои контакти... што фајде има од него, т.е. неговиот креатор? кое е фајдето за кое некој седнал, направил некој таков малициозен софтвер кој само и само и постојано ја реплицира пораката? како што прочитав, не вели дека краде податоци, ти чита пораки итн итн...

крајното прашање е (ако сум во право) до креаторит на овој (и ваквите спамови):
колку треба да си морон, да седнеш и да го направиш ова како програм за да ете им туриш беља на лугето? колку треба да си деструктивен во психата и што у ствари тебе ти фали за да имаш нормален живот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #7172 на: 29 Април 2015, 02:54:19 am »
кое е фајдето за кое некој седнал, направил некој таков малициозен софтвер кој само и само и постојано ја реплицира пораката? како што прочитав, не вели дека краде податоци, ти чита пораки итн итн...

Сигурно има некоја малициозна активност што се одвива во позадина. Замарањето на контактите од твојот именик е само средство за ширење на гадоста.

Тоа што процесот е видлив за корисникот е последица на неспособноста на неговите креатори да го скријат процесот на ширење. Доколку знаеле како да го направат истото на некој по јузер френдли начин, немало да се појавува тој спам и најверојатно никој немало да забележи дека закачил таква работа.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7311
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7173 на: 29 Април 2015, 07:46:48 am »
Цитат
колку треба да си морон, да седнеш и да го направиш ова како програм за да ете им туриш беља на лугето? колку треба да си деструктивен во психата и што у ствари тебе ти фали за да имаш нормален живот...
и јас ова не можам да го сватам. Тој хакерот ако е до толку спремен јас воопшто не се сомневам дека нема работа за него со која ќе заработува доволно пари.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34506
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7174 на: 29 Април 2015, 09:23:43 am »
Абе Онак бе.... fejspalm

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер
« Одговори #7175 на: 29 Април 2015, 09:50:41 am »
Цитат
и јас ова не можам да го сватам. Тој хакерот ако е до толку спремен јас воопшто не се сомневам дека нема работа за него со која ќе заработува доволно пари.
Ова си е фриленсерски обично. Си работи во фирмиче за 500еур човекот. Само плус сака да фати некој денар на црно.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7311
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7176 на: 29 Април 2015, 10:26:19 am »
И до каде тераат овие? Ги фаќа некој, пошто не гледам многу на телевизија за ваков криминал (можи дека не гледам воопшто)?

Ако нема казни исплатлив бизнис е, колку има што кликаат на се и сешто...охоо...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер
« Одговори #7177 на: 29 Април 2015, 11:41:05 am »
Во Македонија можам да ти кажам со сигурност дека има доста фатено и казнето. Далеку дека сите се фатени, ама има доста фатени. Зборуваме значи за оние кои се поврзани со финансиски криминал, и интернационален криминал. Другите што си тераат заебанции, не ги брка никој.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #7178 на: 29 Април 2015, 11:44:13 am »
Тешко се докажува иако не е невозможно, ако направи поголема штета ќе се организираат некоја од поразвиениве држави, некој производител на антивирусен софтвер, Мајкрософт, ќе го решат.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5859
« Одговори #7179 на: 29 Април 2015, 11:46:50 am »
Проблемот шо го имав со криптолокер сеуште не е решен... Привремено се откажав и користев друг хард диск и тој го баталив. Во меѓувреме тоа времето што беше демек дадено истекло. Сега пак го турив го реинсталирав windowsot и податоците што си се во Д си стојат не се избришаа.

После името на секој фајл има yhzhste. Значи тоа е фактички фајлот, кај type така стои. Кога пробувам на некој фајл да напраам ринејм и да го тргнам тоа yhzhste се трга и сликата ја појавува односно се менува и фајлот во jpeg ама не сака да ја отвори. Прашањето ми е чим толку лесно можам да го променам форматот дали тоа значи дека енкрипцијата не е толку силна и дека може да се реши со некаков програм?

Пример, ете на едната слика напраив ринејм, на другите не.

Дали во меѓувреме има излезено некакво ново решение за овој проблем? Некој што прати повеќе да ми каже...

Отсутен ARMEX

• Сениор
« Одговори #7180 на: 29 Април 2015, 12:02:27 pm »
Тешко. Евентуално со Касперски http://techcrunch.com/2015/04/15/kaspersky-releases-a-coinvault-ransomware-remover/, ако е од истиот. Ѓубрињата се множат ко зајаци. Бекапот не за џабе е измислен.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4092
  • MadaFunker
« Одговори #7181 на: 29 Април 2015, 12:12:29 pm »
И до каде тераат овие? Ги фаќа некој, пошто не гледам многу на телевизија за ваков криминал (можи дека не гледам воопшто)?

Ако нема казни исплатлив бизнис е, колку има што кликаат на се и сешто...охоо...

Има казни, има дури и случаи каде што од Скотланд Јард инспектори имаат идено за апсења.
New blood of old school

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #7182 на: 29 Април 2015, 12:21:31 pm »
Тешко. Евентуално со Касперски http://techcrunch.com/2015/04/15/kaspersky-releases-a-coinvault-ransomware-remover/, ако е од истиот. Ѓубрињата се множат ко зајаци. Бекапот не за џабе е измислен.
Го глеав оваа ама не ми е јасно како да го употребам. Што да вметнам во тоа програмчето шо ми го дава...  :(

https://noransom.kaspersky.com/?utm_source=KD&utm_medium=text&utm_campaign=kd-com

Отсутен ARMEX

• Сениор

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #7184 на: 29 Април 2015, 12:29:25 pm »
Епа не е тој локер. Моето беше CTB. Башка го нема више тоа на десктоп за копирам.