Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240817 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6915 на: 23 Февруари 2015, 10:27:59 am »
Јас во овој живот не сум имал проблем со греење на ниеден диск. Све друго, да. Ама диск не ми се десило.

Па не сум имал ни јас, но не сум имал ниту еден диск врзан за ластици без метал-метал контакт со куќиштето. А ти?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #6916 на: 23 Февруари 2015, 10:31:53 am »
Секогаш виселе или со гумен контакт дисковите кај мене на мојот компјутер дома. Во секој случај биле без контакт метал-метал. Исто и вентилаторите. Ама одамна не користам десктопи дома, така да ова е од времето кога правеа галама дисковите. Сега ССДата си ги штрафам.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #6917 на: 23 Февруари 2015, 10:35:58 am »
7ца е на тој лаптоп.

Кај мене од кога снимив 8 - 8.1 си пука на аудио. Гуглав. Чест проблем со вин 8.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6918 на: 23 Февруари 2015, 10:39:51 am »
Тој лаптоп си немаше такви проблеми до пред некое време. Од скоро почна така да праи.

Се мислам на мојот лаптоп дали да ја вратам 7цата, ова 8.1 сеуште ми е неприфатлив некако. Превише ми е некако наменет за тач уреди.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6919 на: 23 Февруари 2015, 11:33:21 am »
Ставај 8.1 шо ти е.
Лета 8.1 !!

Само нормално ќе си снимиш од старт classic shell и ќе си го гледаш како вин 7 или како XP. Како сакаш ти.
;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6920 на: 23 Февруари 2015, 11:35:27 am »
Aj и ја да го пофалам 8.1, го турив на прилично стар лаптоп и си цепа гајле нема, нормално со classic shell.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6921 на: 23 Февруари 2015, 11:36:20 am »
Имам 8.1 уште откако излезе, ама уште не можам да му се навикнам. Знам дека може со classic shell, ама шо знам, малце ми е безвезе тоа :)

Aj и ја да го пофалам 8.1, го турив на прилично стар лаптоп и си цепа гајле нема, нормално со classic shell.

Без класик шел, на лаптоп што за месец ипол ќе пуни 8 години :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6922 на: 23 Февруари 2015, 11:38:22 am »
8 многу помалку место зафаќа на диск и многу помалку ресурси бара.

Нормално ќе лета на постари.

А калсик шел е MUST HAVE!!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6923 на: 23 Февруари 2015, 11:42:07 am »
Колку место му треба на системска партиција за да „диши“ на раат? Мене на лаптопот ми е 20 ГБ и сум прилично сигурен дека веќе е малку. У времето на ХР беше таман, ама веќе одамна не е :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6924 на: 23 Февруари 2015, 11:51:22 am »
Зависи што снимаш.
Ако немаш некој тешки програми, доста му е.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #6925 на: 23 Февруари 2015, 13:57:17 pm »
Ај ако сака некој нека ми прати испробан линк од 8.1 што работи добро. И такво активатор ако е потребно :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6926 на: 23 Февруари 2015, 14:03:40 pm »
Имам 8.1 уште откако излезе, ама уште не можам да му се навикнам. Знам дека може со classic shell, ама шо знам, малце ми е безвезе тоа :)

Зашто бе безвезе?

Мене безвезе ми е без тоа.

Не го сфаќај како некакво оптоварување, како некаква додатна работа која ќе ја прави компјутерот. API-јата се тука истите цело време. Ова само менува што ќе биде шел - како што и си кажува името. Нема ни ронка да го успори/оптовари компјутерот, макај бил и стар (и мојот лаптоп е околу 8 години, ама да виш како живна со ссд и win 8.1 не можам да му се изначудам, срцка лаптопче е сега)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6927 на: 23 Февруари 2015, 14:16:55 pm »
Што знам... Чим не оптоварува дополнително, онда океј, би пробал.

Питање: да не му текнуе на некој каде најлесно се наоѓаа оние "Rescue CD"? Сакам да го форматирам С-то на декстопот, ама сакам да му пуштам еден диск скенер да пројде на раат, да провери да не има некој бучкуруш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6928 на: 23 Февруари 2015, 14:30:37 pm »
Што знам... Чим не оптоварува дополнително, онда океј, би пробал.

Kога поубаво ќе размислам, ништо чудно и да го растеретува, пошто „класичниот“ ui ми се чини помалку захтевен за цпу и меморија отколку овие новиве windows 8 шареници... Ама ова само нагаѓам, не ме фаќај за збор.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6929 на: 23 Февруари 2015, 14:36:46 pm »
8 многу помалку место зафаќа на диск и многу помалку ресурси бара.

Нормално ќе лета на постари.

Тоа е една смешна лага која Мајкрософт пробува да ја набута во јавност ама ниту едно техничко лице нема да се сложи со истото. Во најмала рака 8 е ист resource hog како и 7-ка со таа разлика што е многу понестабилен.