Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676274 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2831
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5775 на: 27 Август 2014, 15:31:51 pm »
Јас на работа користам два UniFi AP Pro за преку 200м2 простор и околу 50 уреди константно закачени на нив. Се решава покриеноста и со само еден али два си се два :D Муабетот ми беше дека имаат одлична покриеност, одлични перформанси (без проблем се остварува трансфер од 140 up/down) и плус изгледаат cool 8) За ова на сликава прво си реков зашто се две па уште за 50 евра а после сватиф дека е одсјај :D иначе ми фаќа око вака од сликава, ако имаш листа на комопненти и како да ги набавам...прати ми.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #5776 на: 27 Август 2014, 15:34:45 pm »
Каде се нудат кај нас, и дали знаеш нешто цени за AC аксес поинти?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #5777 на: 27 Август 2014, 15:38:37 pm »
Каде се нудат кај нас, и дали знаеш нешто цени за AC аксес поинти?

Изумив за тоа да пишам, ги продаваат во Овернет и имаат и АЦ верзии од овие ПРО. ПРО беше скоро 10.000 ако не се лажам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5778 на: 27 Август 2014, 15:42:00 pm »
Аха заедно со микротик. Сеуште се огин и пламен AC. Мобилниве на големо ги поддржуваат, лаптопиве каснат.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #5779 на: 27 Август 2014, 15:56:50 pm »
Аха заедно со микротик. Сеуште се огин и пламен AC. Мобилниве на големо ги поддржуваат, лаптопиве каснат.

Јеп... се на куп, иначе реално АП-ава не се скапи, во ланком може да се набави "Rolls Royce" во светот на аксес поинтите, Ruckus, не ми текнува точно кој модел барав али цената беше 40К+ Ruckus-от се стварно феноменални (пријател покрива два спрата од по 150м2 и околу 150 уреди со само еден Ruckus со просторно зрачење!!! Али сепак боље ке земам 4 вакви, макар имал и проблеми поради роаминг помеѓу АП-а.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #5780 на: 27 Август 2014, 16:28:11 pm »
Boshe, бидејќи не си навлезен во тоа и немаш толку знаење, по автоматизам и немаш знаење до толку да го оптеретиш рутерот и да го прелажеш провајдерот како би постигнал ситуација да имаш проблеми. Така да врати таму фабричкиот фирмвер и не си играј хакер со рутер од 650 денари оу мај гад!
Да не се вреџаме, не е 650 туку 1100 го купив. ;D Тоа што не сум толку навлезен у мрежите не ме спречува да си сменам фирмвер на рутерот (или било кој друг уред). Инаку, се вратив на фабричкиот како што кажав погоре. :)

ТП_Линк 740 поддржува кастом фирмвер односно ддврт по цена да не ти работат лед диодите на него и повеќе од пола од функциите на ддврт.
Лан портите не ми светеа мене.

Aууу, v1 и v2 се со 2MB Flash/8MB RAM... слабо е тоа.
Боше која точно верзија е твојот TP-LINK TL-WR740N?

Пошто другите верзии од WR740N се со 400Mhz CPU, 4MB Flash/32MB RAM.
Тоа е подобро од мојот прастар Linksys 54WRTG, дупло побрз процесор а иста количина на меморија и флеш за фирмверот. Истиот еве го си работи со Tomato (Shibby) фирмвер и не се десило да закашла за овие десет дена како го сменив интернет провајдерот. Баш и нешто повеќе торенти симнував, и со QoS пуштен си има 20тина мегабити bandwidth. Има тројца корисници на интерниот LAN.
Иначе и јас уште на времето ги имав истите проблеми (како твоите) со фабричкиот фирмвер на Циско/Линксис. Се потсреди со DD-WRT тогаш, со Томато скроз исчезнаа проблемите.

Боше погледни овде:
http://tomatousb.org/forum/t-461514/which-routers-are-supported-by-tomato

Изгледа дека може (ако е модел со 4MB Flash/32MB RAM). Ако ти се чека, во Октомври кога ќе се вратам од одмор можам јас да ти го средам рутерот. На крају краева имаме и епром програматор на работа, не би требало да го направиме „цигла„ рутерот.  ;)
Кај мене е в4 рутерот. Не знам точно што спецификации имаше (треба да побарам по интернет). Фала ти за понудата, засега ке останам со фабричкиов, за понатаму ке видиме. Ако треба нешто, ке те имам во предвид. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5781 на: 27 Август 2014, 19:27:26 pm »
Boshe, бидејќи не си навлезен во тоа и немаш толку знаење, по автоматизам и немаш знаење до толку да го оптеретиш рутерот и да го прелажеш провајдерот како би постигнал ситуација да имаш проблеми. Така да врати таму фабричкиот фирмвер и не си играј хакер со рутер од 650 денари оу мај гад!
Да не се вреџаме, не е 650 туку 1100 го купив. ;D Тоа што не сум толку навлезен у мрежите не ме спречува да си сменам фирмвер на рутерот (или било кој друг уред). Инаку, се вратив на фабричкиот како што кажав погоре. :)

Браво, те ошуриле... На Олмајти му го земав истиот за 690 денари лол

ТП_Линк 740 поддржува кастом фирмвер односно ддврт по цена да не ти работат лед диодите на него и повеќе од пола од функциите на ддврт.
Лан портите не ми светеа мене.

Секако дека не ти светеа. DDWRT не е за 740-ка.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #5782 на: 28 Август 2014, 17:17:17 pm »
со другар компонираме една постара конфигурација па се мислеме за графичката се  работи за geforce 8600GT 256mb 128bit со ладење на винтолатор и geforce 8600GTS 512mb 128bit ама на пасивно ладење е сеа оваа 8600GTS е подобра на спецификации ама тоа пасивно ладење незнам колку е добро....мислење?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5783 на: 28 Август 2014, 17:26:17 pm »
Јас би ја ставил посилната со вентилатор ставен на страницата од куќиштето (ако има дупка или од напред ако нема) со пластичен или картонски олук за да го носи свежиот воздух на самата графичка. И да се пали вентилаторот само над одредена температура.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5784 на: 28 Август 2014, 17:50:19 pm »
со другар компонираме една постара конфигурација па се мислеме за графичката се  работи за geforce 8600GT 256mb 128bit со ладење на винтолатор и geforce 8600GTS 512mb 128bit ама на пасивно ладење е сеа оваа 8600GTS е подобра на спецификации ама тоа пасивно ладење незнам колку е добро....мислење?

Залепи со супер лепак едно вентилаторче на пасивниот радијатор или пак врси го со везици и цепај.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #5785 на: 28 Август 2014, 19:04:30 pm »
Од страната на пц-то, наместо капак, намонтирај вентилатор од Спрак или Матиз, Работи на 12V- sigurno :D

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #5786 на: 28 Август 2014, 19:06:50 pm »
Ја имам 7300gt со пасивно ладење и нема никаков проблем, едино што имам и 120мм вент напред и назад на куќиштето па тоа допринесува за какво такво додатно ладење.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #5787 на: 28 Август 2014, 19:14:04 pm »
Чипсетот надокнадува. :D

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #5788 на: 28 Август 2014, 19:23:47 pm »
Едно време и чипсетот беше само на пасивно залман-че :) и PC-то беше штама.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #5789 на: 28 Август 2014, 23:09:36 pm »
Толку ти грее што мора кулер? Мене скоро 35% ми е клокнат системот (CPU, RAM, GPU) па нема потреба да го ладам чипсетот со кулер иако температурата е крената за неколку степени.

Тивок PC ми е животна желба и е доста изводливо со новиве архитектури. После напнување на графичката околу 6 часа константно поради висока температура пукнаа 3 кондензатори и откако ги сменив ја фурам на 100% моќ на кулерите за секој случај. Дур држи држи. Планирам апгрејд на broadwell годинава. Тивко скроз. Мераци.