Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676114 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5550 на: 28 Јуни 2014, 07:55:40 am »
Немам матична со 775 ка, инаку ке проверевме што му е. Него дали има интегрирана графичка на матичната па да пробаш со нејзе?
А кондензаторите ми изгледаат добро, ништо страшно...
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #5551 на: 28 Јуни 2014, 08:51:36 am »
Ги извадив сите компоненти и ги ставив одново па успеав некако да го стартувам компјутерот. Имаше доста снег на екранот повторно, и како да трепереше целиот. Подоле слика има како изгледаше тоа. Исто така ги сликав и подуените кондензатори и таа слика е подоле :)  Инаку како што пишав и во првиот пост, сабајле ја извадив графичката и ја тестирав на друг компјутер каде што си работеше беспрекорно, ни снег ни мрдање ништо. Кабелот од екранот до графичката го проверував и престегнував 10 пати, така да и тој не е.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Многу јасно дека тука ти „лежи“ дефектот. Смени ги кондензаторите и пичи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #5552 на: 28 Јуни 2014, 11:06:06 am »
Доколку не си вешт во лемење побарај некој што знае. За да не ја оштетиш матичната при вадење на старите кондензатори.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #5553 на: 28 Јуни 2014, 11:25:26 am »
Да знам сигурно дека е матичната ќе ја фрлам и ќе си купам настаро некоја поарна. Многу замарање е воа со лемењево, а и незнам у Велес кој би ми ја средил.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5554 на: 28 Јуни 2014, 11:39:09 am »
Настаро плоча и многу извесно е дека набрзо ќе и затреба ист ваков третман (згора на се многу од половните плочи оволку стари си имаат и други проблеми и „бубици„).

Иначе ова е пол саат, до саат работа, дури и за лаик. Најлесно лемење е тоа на ваквите елементи, само запази ја ориентацијата на краевите (не е сеедно). :)
И замени ги сите од таа величина, без разлика што не изгледаат многу подуени.

На крају краева купи си ги сам електролитите и прашај во најблискиот сервис колку ќе ти наплатат да ги заменат за тебе.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #5555 на: 28 Јуни 2014, 15:17:55 pm »
Држи вода и тоа. Но ме интересира зарем е можно 2-3 малку подуени кондезатори да прават толку проблеми со графиката. На работа имаме компјутери со здраво подуени кондензатори и си тераат така 1-2 години веќе. Овој кој е работен 1.5 година со минимално подуени да има волкави проблеми? Исто така ја проверив и графичката, нанеа нема ниту еден подуен кондензатор, како нова е.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #5556 на: 28 Јуни 2014, 16:10:54 pm »
Саше, земи некоја матична со 775 ка има на ново по 2000 некаде мислам. Не верувам дека клокаш па да ти треба некоја скапа. Земи си најобична и нема да имаш мака.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #5557 на: 28 Јуни 2014, 16:11:46 pm »
Каде има нова плоча за 2000?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #5558 на: 28 Јуни 2014, 16:21:05 pm »
Кај мене ;D.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #5559 на: 28 Јуни 2014, 16:22:54 pm »
Биди озбилен :-)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #5560 на: 28 Јуни 2014, 16:25:07 pm »
Озбилен сум. Asrock p5b pro.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5561 на: 28 Јуни 2014, 16:26:14 pm »
Држи вода и тоа. Но ме интересира зарем е можно 2-3 малку подуени кондезатори да прават толку проблеми со графиката. На работа имаме компјутери со здраво подуени кондензатори и си тераат така 1-2 години веќе. Овој кој е работен 1.5 година со минимално подуени да има волкави проблеми? Исто така ја проверив и графичката, нанеа нема ниту еден подуен кондензатор, како нова е.

Нема малку и многу, подуен кондензатор е дефект и крај. До подуеноста не надоаѓа само од лош кондензатор туку од многу други работи пред него. И не секогаш се средуваат проблемите само со нивна промена.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #5562 на: 28 Јуни 2014, 16:50:03 pm »
Епа тогаш сум добредојден за совети за каква матична плоча да земам. Може и нова да е не е проблем. Исто така немора да биде најефтина, ако најдам некој што знае да клока ќе му дадам да го клокне малце компјутерот и графичката. Ко што читав по нетов Q6600 добро се носеле и кога се клокнати, ќе му додадам и малце рам па се надевам ќе можам да поиграм некое игриче со коли на телевизорот, да ми помине меракот.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5563 на: 28 Јуни 2014, 17:31:59 pm »
Држи вода и тоа. Но ме интересира зарем е можно 2-3 малку подуени кондезатори да прават толку проблеми со графиката. На работа имаме компјутери со здраво подуени кондензатори и си тераат така 1-2 години веќе. Овој кој е работен 1.5 година со минимално подуени да има волкави проблеми?

Moжно е, и можно е и да има и други проблеми додатни.
Згора на се, не знаеш што се се десило кога ти рикнало оригиналното напојување... Можно е и со другите компоненти да имаш проблеми, најубаво да ги истестираш некаде на исправна плоча пред да инвестираш во купување.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5564 на: 28 Јуни 2014, 20:39:57 pm »
Gembird napojuvanjeto e golema greska. Prvo nego smeni go pa smeni ja i plocata.