Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1356167 пати)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5025 на: 27 Февруари 2014, 16:59:33 pm »
Ради тоа што крадат име (и го користат во урл) од друга конкурентна фирма, и после пренасочување на нивната страна, за неупатените корисници да се залажат.

Тоа е во најмала рака, кретеноидна фора за привлекување на посетители и потенцијални муштерии... Наместо да се изградат како фирма со добар сервис, добра понуда и фер однос спрема муштериите, и да станат популарни со тек на време, тие вака си се глупираат.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #5026 на: 27 Февруари 2014, 17:32:27 pm »
јас те сватив, ама има судови за тие работи. Ако сите палиме како на нас ни се чини кај ни е крајот

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #5027 на: 27 Февруари 2014, 17:35:07 pm »
Па и ти озбилно си ме сфатил... :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #5028 на: 27 Февруари 2014, 19:22:41 pm »
Секаде во светот (односно, во нормалните земји) за таква работа се добива тужба, па после тоа се плаќаат сериозни казни и се губи домејнот. Уште на времето ICANN (организацијата која е одговорна со управување со домејни на глобално ниво) го забрани ова, баш за да се избегнат вакви моменти. Не може една фирма да се шлепа на друга, ниту пак да ја уценува.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5029 на: 27 Февруари 2014, 19:22:53 pm »
Ради тоа што крадат име (и го користат во урл) од друга конкурентна фирма, и после пренасочување на нивната страна, за неупатените корисници да се залажат.

Тоа е во најмала рака, кретеноидна фора за привлекување на посетители и потенцијални муштерии... Наместо да се изградат како фирма со добар сервис, добра понуда и фер однос спрема муштериите, и да станат популарни со тек на време, тие вака си се глупираат.

+1

Тоа е една од причинте зошто капитализмот е курва... Маркс бил и ќе остане во право.

Секаде во светот (односно, во нормалните земји) за таква работа се добива тужба, па после тоа се плаќаат сериозни казни и се губи домејнот. Уште на времето ICANN (организацијата која е одговорна со управување со домејни на глобално ниво) го забрани ова, баш за да се избегнат вакви моменти. Не може една фирма да се шлепа на друга, ниту пак да ја уценува.

Токму така. Само напиве кретени прават обратно од тоа како треба. Алчна стока за пари

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #5030 на: 27 Февруари 2014, 19:27:49 pm »
Не разбирам зашто се алчна стока? Либерализација и модернизирање на процесот за купување домејни беше потребен, и тоа многу одамна. Секаде у свет се купува домејн од фотеља со кредитна картица, само кај нас се купува со формулар испринтан на хартија и претходно уплатени 600 денари во банка. Се јави 1987-ма година, си ја бара бирократијата назад.

Мене ICANN ќе ми дозволи да регистрирам microsoft.net ако е слободен. Ама ако пробам да го уценувам Мајкрософт да ми плати 100.000 долари за домејнот (како што праеше моронот што го регистрираше google.com.mk на времето и бараше $50.000 од Google), ICANN едноставно ќе ми го одземе домејнот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5031 на: 27 Февруари 2014, 19:29:45 pm »
Па ти нема да го уценуваш Мајкрософт. Тој сам ќе дојде да ти понуди и плус ќе те тужи. Ако му бараш 500 денари ќе ти даде, ако му бараш 500.000 евра ќе те тужи. Све е тоа сива зона до каде е договор а до каде е уцена.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #5032 на: 27 Февруари 2014, 19:30:20 pm »
Одговори ми за алчна стока прво.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5033 на: 27 Февруари 2014, 19:33:26 pm »
Мислев на домејн регистерот. Од која причина тој го направи ова?
Прво го штитеа правото на соствено име и идентификација. Сега ОП! Либерализација. Зошто?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #5034 на: 27 Февруари 2014, 19:36:27 pm »
Ме интересира нешто фаланга. Која фирма за компјутерски делови е добра според тебе? Сет не им го бивало сервисот, Нико ќе затварале, а Анхоч добри?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #5035 на: 27 Февруари 2014, 19:40:02 pm »
Мислев на домејн регистерот. Од која причина тој го направи ова?
Прво го штитеа правото на соствено име и идентификација. Сега ОП! Либерализација. Зошто?

Затоа што секаде во свет е така. Значи не е дека „само нашиве кретени прават обратно од тоа како треба.“

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #5036 на: 27 Февруари 2014, 19:41:06 pm »
кој му кур бизнис па на тој за да регистрира домејн со име на друга фирма?
срамота е така и покажува колку си уствари сељак и без осет за бизнис,а да не праам муабет што немаш ни култура,не си ни чесен и си педер тежок.крај

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5037 на: 27 Февруари 2014, 19:41:44 pm »
Добри се Анхоч.
Зависи кој критериум го гледаш. Според мене Анхоч се добра фирма бидејќи имаат стабилна количина на лагер, одлично портфолио (избор на брендови), цените им се конкурентни но за нијанса повисоки (што е добро) и имаат одличен customer service.

Добар дела од фирмите кои ги немаа својствата на Anhoch пропаднаа. Јас имам инсајдерски информации кои нема да ги споделам но ги користам за оформување на мислење. Нико се следни, како Риверсофт, РХС и други...

Затоа што секаде во свет е така. Значи не е дека „само нашиве кретени прават обратно од тоа како треба.“

Личната етика ми налага да признаам дека немав прецизна информација како прават другите. Но исто така сум длабоко уверен дека нашиот домен регистер не го прави ова од чиста желба за либерализација, за мед и млеко, секс, драгс и рокенрол, со оглед на тоа што имам информации за луѓето (релативно добри да им ги насетам целите) кои ги Pull the strings.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #5038 на: 27 Февруари 2014, 19:44:22 pm »
Жаре не се ни занимава веќе со Нико, нешто друго работи. А од сет не ни купувам од малопродажба пошто не можам да ги слушам тие по продавниците. ( исто и од Нико )

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5039 на: 27 Февруари 2014, 19:47:05 pm »
кој му кур бизнис па на тој за да регистрира домејн со име на друга фирма?
срамота е така и покажува колку си уствари сељак и без осет за бизнис,а да не праам муабет што немаш ни култура,не си ни чесен и си педер тежок.крај

Епа, во нормални услови тој би си напправил контрапродуктивен потег. Но во услови на некомплетно општество како што е нашево, што управители се луѓе кои не би требале да бидат ни овчари, попатно бенефицираат и алчните за пари, читај македонскиот домен регистер.