Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354691 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4920 на: 03 Февруари 2014, 22:47:53 pm »
БлагодарноС кон сите за сугестиите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4921 на: 03 Февруари 2014, 23:23:42 pm »
И сеа шо?
Ќе праиш сервер или?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4922 на: 04 Февруари 2014, 10:25:11 am »
Ќе правам.

Само не сум убеден за SSD-то. Со тие пари ќе земам неколку обични дискови и ќа направам RAID 1+0 конфигурација чии перформанси (од аспект на корисникот на базата!) не би требало премногу да се разликуваат од SSD, а доверливоста ќе биде поголема.

Или не?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4923 на: 04 Февруари 2014, 10:26:10 am »
Без раид сервер...
По некоја логика 128гб се доволно за сервер, така да два ЕВО/ПРО 128гб во раид 1 е изборот. Ако не се доволно тогаш 2 ХДД во раид 1.
За 1+0 треба 4 диска најмалку.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #4924 на: 04 Февруари 2014, 19:03:52 pm »
Во ниедно сценарио 3-4 хард-дискови нема да ти дадат перформанси колку што може една 250GB EVO со 20% over provisioning. Не па да дадат подобри перформанси...
А тек па кога ќе треба да се пристапува до повеќе различни податоци во исто време, што претпоставувам ќе биде случај со твојот SQL сервер...ССД-то пристапува неколку стотини пати побрзо од хард-дисковите...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4925 на: 04 Февруари 2014, 21:20:54 pm »
Ќе правам.

Само не сум убеден за SSD-то. Со тие пари ќе земам неколку обични дискови и ќа направам RAID 1+0 конфигурација чии перформанси (од аспект на корисникот на базата!) не би требало премногу да се разликуваат од SSD, а доверливоста ќе биде поголема.

Или не?

Мммммм, грешно си сфатил. Ниту една форма на RAID со тврди дискови нема ни да се доближи до перформансите на single SSD.
Можеш евентуално RAID на SSD-a да правиш за да бркаш перформанси, но никако на дискови.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4926 на: 05 Февруари 2014, 08:25:13 am »
Мммммм, грешно си сфатил. Ниту една форма на RAID со тврди дискови нема ни да се доближи до перформансите на single SSD.
Можеш евентуално RAID на SSD-a да правиш за да бркаш перформанси, но никако на дискови.

Во ниедно сценарио 3-4 хард-дискови нема да ти дадат перформанси колку што може една 250GB EVO со 20% over provisioning. Не па да дадат подобри перформанси...

Не ни реков дека перформансите ќе бидат ниту исти, ниту подобри. Реков дека од аспект на корисникот на базата (тој што ќе треба да се врже преку интернет, да чека IIS да ја склопи страната дрн дрн...) перформансите нема премногу да се разликуваат. Ќе се разликуваат, но колку? Ќе биде нешто поспоро - верувам - но дали ќе биде толку поспоро да вреди човек да се откаже од доверливоста на 1+0? Во тоа не сум сигурен, не тврдев ништо категорички, само гласно размислував и се прашував.

На пример, со раид 1+0 страната ќе му се отвори за 1 секунда. Со ссд ќе му се отвори за 0.1 секунда? Да, тоа е 10 пати побрзо, но и 1 секунда е доволно брзо. Само гласно размислувам, не рипајте одма

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #4927 на: 05 Февруари 2014, 08:34:20 am »

Не ни реков дека перформансите ќе бидат ниту исти, ниту подобри. Реков дека од аспект на корисникот на базата (тој што ќе треба да се врже преку интернет, да чека IIS да ја склопи страната дрн дрн...) перформансите нема премногу да се разликуваат. Ќе се разликуваат, но колку? Ќе биде нешто поспоро - верувам - но дали ќе биде толку поспоро да вреди човек да се откаже од доверливоста на 1+0? Во тоа не сум сигурен, не тврдев ништо категорички, само гласно размислував и се прашував.

На пример, со раид 1+0 страната ќе му се отвори за 1 секунда. Со ссд ќе му се отвори за 0.1 секунда? Да, тоа е 10 пати побрзо, но и 1 секунда е доволно брзо. Само гласно размислувам, не рипајте одма

Јас не би ставил ССД на сервер никогаш, за да се снимаат податоци битни на ссд -то.

Единствено можеби би искористил ССД само за делот каде што се подига оперативиниот систем, и тоа ако имам начин да се снима backup од имиџ от на таа партиција континунирано на некој екстерен сториџ за евентуално брзо враќање на истиот.

ССД е брз, ама не и доверлив како HDD

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4928 на: 05 Февруари 2014, 08:41:58 am »
Единствено можеби би искористил ССД само за делот каде што се подига оперативиниот систем, и тоа ако имам начин да се снима backup од имиџ от на таа партиција континунирано на некој екстерен сториџ за евентуално брзо враќање на истиот.

Ако машината има доволно рам и онака све оперативно ќе се набута у рам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4929 на: 05 Февруари 2014, 08:43:17 am »

Зависи што ќе се хостира. Ако е web site нема да има разлика во перформанси. Ако е некоја ERP апликација со бајаги извештаи и податоци и слично ќе има голема разлика. Не знам за што конкретно ти треба. И тоа крел што вика, кога SSD рика - рика машки.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4930 на: 05 Февруари 2014, 08:48:33 am »
Ќе се хостира ова:

http://www.solarwinds.com/network-performance-monitor.aspx

Накусо, серверот еднаш у неколку минути ќе пинга неколку стотини далечни уреди и резултатите од пингањето (враќа-не враќа пинг, за колку милисекунди вратил бла бла...) ги запишува во база. Врз основа на тие податоци корисникот со клик генерира ad hoc репорти итн. Значи, во суштина, аквизиција на податоци и репортирање.

Имаа бааги трансакции во секунда, чисто SQL сообраќај ќе има 2-300 килобити у секунда. Ама затоа има многу RAM, нема многу пиши-бриши директно у сториџот. Или не размишљам ко шо треба?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4931 на: 05 Февруари 2014, 08:56:43 am »
Кога сме веќе на тема ССД... Ме интересира мислење околу Самсунг 840 Про и ЕВО. Дали вреди разликата од 2000 денари за Про-то? Моментално користам Crutial M4 од кој сум задоволен и сега треба да набавам за новиот лаптоп ССД, и сакам да ги имам минимум истите перформанси, па ме интересира Ево-то бидејки има одлична цена, ама незнам колкав trade-off е направен во име на цената. Дополнително има ли некој инфо за Toshiba Q Series HDTS225XZSTA 256GB? Онака набрзинка не успеав да најдам некој споредбен тест.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #4932 на: 05 Февруари 2014, 09:02:19 am »
Ќе се хостира ова:

http://www.solarwinds.com/network-performance-monitor.aspx

Накусо, серверот еднаш у неколку минути ќе пинга неколку стотини далечни уреди и резултатите од пингањето (враќа-не враќа пинг, за колку милисекунди вратил бла бла...) ги запишува во база. Врз основа на тие податоци корисникот со клик генерира ad hoc репорти итн. Значи, во суштина, аквизиција на податоци и репортирање.

Имаа бааги трансакции во секунда, чисто SQL сообраќај ќе има 2-300 килобити у секунда. Ама затоа има многу RAM, нема многу пиши-бриши директно у сториџот. Или не размишљам ко шо треба?

Western Digital Black во RAID 5 на саглам контролер би било идеално.

Black се доволно брзи за таа намена, и доволно доверливи, а сепак поевтини од SAS дискови

И јас све живо од сервер виртуализирам со VMWare ESXi за лесно манипулирање понатаму.

Деновиве исто гледам фини алатки доаѓаат во склоп на Oracle VM ама не сум тестирал ин реал

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #4933 на: 05 Февруари 2014, 09:06:43 am »
Кога сме веќе на тема ССД... Ме интересира мислење околу Самсунг 840 Про и ЕВО. Дали вреди разликата од 2000 денари за Про-то? Моментално користам Crutial M4 од кој сум задоволен и сега треба да набавам за новиот лаптоп ССД, и сакам да ги имам минимум истите перформанси, па ме интересира Ево-то бидејки има одлична цена, ама незнам колкав trade-off е направен во име на цената. Дополнително има ли некој инфо за Toshiba Q Series HDTS225XZSTA 256GB? Онака набрзинка не успеав да најдам некој споредбен тест.

Кога бирам SSD стално читам тестови за reliability пред тестовите за брзина. Со 840 про сум имал одлични резултати во тој поглед. За ЕВО то не знам.

Едно време OCZ користев базирано на тестови за брзина, дури не ми испорикаа сите (разни модели).

Решив од тогаш строго reliability пред перформанси

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #4934 на: 06 Февруари 2014, 07:32:35 am »
Од аспект на перформанси не се ипслати разликата во цена меѓу EVO и PRO.
Од севкупен аспект, т.е. перформанси + доверливост можеби се исплати.
Сепак ако веќе се оди на варијанта доверливост тогаш пре би купил 2xEVO и би ги врзал во RAID 1 - mirroring. На тој начин ќе се добијат драстично подобри перформанси за читање + далеку подобра доверливост отколку еден PRO.

Што се однесува до OCZ, од кога почнаа да прават SSD-а па се до скоро сите модели им се тешко ѓубре. Прв квалитетен SSD од OCZ кој не е отпад е Vertex 4.
Ум шо идит отпосле не јет ум!