Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355748 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4815 на: 19 Јануари 2014, 15:01:06 pm »
Веројатно ќе ја прифатат само кажи им нешто друго подраматично  :D. Но не кажа...каква графичка имаш?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4816 на: 19 Јануари 2014, 15:02:10 pm »
Ako ispusta zvuci togas nesto si ima maka. Ama ke ti ja smenat samo ako ja odneses na proverka i ako uspeat da go rekreiraat istiot problem sto go imas.... Baska Set....

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4817 на: 19 Јануари 2014, 15:02:40 pm »

Може да провериш во BIOS, Hardware Monitor > спореди ги референтните вредности со моменталните..

Lol

??

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4818 на: 19 Јануари 2014, 15:05:43 pm »
Za da gi sporedis referentnite vrednosni so realnite treba da gi rekreiras realnite uslovi na eksploatacija odnosno da go opteretis kompjuterot vo celost. Kako ke go izvedes toa preku bios?
Neoptereteno napojuvanjeto sekako ke pokaze 12 i 5 v no toa ne e dobar test. Ako go opteretis prikaznata moze da se smeni.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4819 на: 19 Јануари 2014, 15:38:41 pm »
Веројатно ќе ја прифатат само кажи им нешто друго подраматично  :D. Но не кажа...каква графичка имаш?

Asus GTX660Ti

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4820 на: 19 Јануари 2014, 17:14:39 pm »
Za da gi sporedis referentnite vrednosni so realnite treba da gi rekreiras realnite uslovi na eksploatacija odnosno da go opteretis kompjuterot vo celost. Kako ke go izvedes toa preku bios?
Neoptereteno napojuvanjeto sekako ke pokaze 12 i 5 v no toa ne e dobar test. Ako go opteretis prikaznata moze da se smeni.

Тролаш, немаш појма што збориш. Две нови напојувања различни по спецификации никогаш не даваат идентични волтажи а камоли користени..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4821 на: 19 Јануари 2014, 17:31:59 pm »
Ај од некој почетник, ама од тебе вакви муабети?
За колку ќе се разликуваат? за 0,05v штое ирелевантно?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #4823 на: 22 Јануари 2014, 09:43:10 am »
Некој да не има инфо дали може, и каде во мк, да се најде USB omni микрофон од сличниов карактер http://www.ebay.com/itm/CM-1000USB-Computer-Conference-Microphone-for-Skype-Email-PC-Dictation-More-/201007649823 ?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4824 на: 22 Јануари 2014, 11:11:10 am »
Ako ispusta zvuci togas nesto si ima maka. Ama ke ti ja smenat samo ako ja odneses na proverka i ako uspeat da go rekreiraat istiot problem sto go imas.... Baska Set....

Што све нема да види човек:

Имав пред некое време привремено турено еден стар двд читач/снимач, поврзан со IDE кабел.

Го извадив и сега се е во најдобар ред. Ни артефакти на екранот, ни главење, ни чудни звуци од графичката.

Е ај сеа?  ??? свашта...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #4825 на: 23 Јануари 2014, 18:49:54 pm »
Моментално сум кај еден другар и има еден проблем со компјутерот. Компјутерот му е стар ~5 години, но задниве неколку дена после континуирана работа доколку го рестарира и кога треба да се појави welcome и да се уклучи виндовсот, му се гаси и мора наново да го уклучи.

Му инсталирав програмче еверест, и на нег ги прочитав следниве вредности на напојувањето:

CPU core         1.30v
+ 3.3v            3.38v
+5v               4.78v
+12v             11.77v
+5v standby   4.81v

Да не му е ослабено напојувањето па му прави вака ? Пошто многу му е низок напонот од 12v. Или пак нешто друго може да биде.
И друга работа, процесорот му е DualCore AMD athlon 64 x2 2.30 Ghz, но постојано му црпи нешто, и работи на голема температура, на ~70-75 степени.
Во таск манаџер, има преку 70 процеси што му работат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4826 на: 23 Јануари 2014, 18:55:11 pm »
Можно е да е напојувањето. Пошто ако на неоптеретен систем му е под норма волтажата, тогаш кога ќе се оптерети може уште да паднат и да му гаси.
Температурата на процесорот не е нешто критична  висока но повисока е одошто треба. Да се зачисти, да се смени термална паста. Ако тоа не помага може е отиден некој VRM па да добива лоша труја, иако 1,3v е нормален напон за процесорот.

Да не му е ебана него boot партицијата штом му гаси на иницијализација на Windows-от? Опни му еден check disk па види како ќе се однесува.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #4827 на: 23 Јануари 2014, 19:04:49 pm »
Any thoughts on this?

Znaci imav PQi 2GB ddr3 1333mhz plocka i so nea rabotev. Dokupiv nova Patriot 4gb 1333mhz plocka i so nea ne saka da startuva. Ni vo kombinacija so PQi ni  samostalno.
Bev denes od kaj so ja zemav mi dadoa isto Patriot 2gb plocka e nea ja cita, i sama i zaedno so PQi-to( 4gb installed - 3,25 available :/ ) i ova vrska nemam zoso se desava. Ovaa 4gb ne saka da cue...

Spustiv programcevo CPUZ za da vidam BIOS-to ( da ne e nesto do nego) na nego pise American Megatrends ver. 0501 09/04/2009

Na stranava od maticnava update ima

Description   P5P43TD PRO BIOS 0710
Enhance system stability.
File Size   704 KBytes    2010.11.16  update

E sea kazujte care, da pravam update na bios...drugo neso go maci...

P.S Inace Pqi ima od 2te strani cipovi, a Patriotov od edna i 2te plocki..
New blood of old school

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #4828 на: 23 Јануари 2014, 23:01:10 pm »
Ides start, run i vo run kucas msconfig, strakas tamo i imas opcija za procesori i za ram, klikni go ramot i na strelkata kaci ja do max, da go koristi cel...iako oskudno obijasneto se nadevam deka me svati :-)  ako ne you tube i kucas ms config how to ;-)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #4829 на: 23 Јануари 2014, 23:23:55 pm »
Да не му е ебана него boot партицијата штом му гаси на иницијализација на Windows-от? Опни му еден check disk па види како ќе се однесува.

Епа тек сега го читам ова, заборавив повторно да се логирам. :D Ај ке му пренесам, па нека се снаога самиот.