Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1542318 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #3675 на: 28 Август 2013, 19:45:28 pm »
Како и да е додека можам да зимам од големопродажба од сет ми одговара. После ќе барам решение.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #3676 на: 28 Август 2013, 22:42:25 pm »
Епа сега веќе мислам дека прави сопствени увози. Така беше до пред месец дена.
Не мисли. Земаат CM роба од СЕТ.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3677 на: 29 Август 2013, 11:12:42 am »
Според финански извештај за 2012 та АМЦ ги шие конкурентите ко шнајдер панталона..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3678 на: 29 Август 2013, 12:10:12 pm »
Да не им се машините за перење....

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3679 на: 29 Август 2013, 12:39:46 pm »
А најинтересно, кој парадокс, муштериите кој се жалат од АМЦ обично кога идат во помалите ИТ продавници со себе го носат флаерот од АМЦ, сакам овој компјутер по оваа цена...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3680 на: 29 Август 2013, 13:09:00 pm »
Па зошто секаде ги пикаат тоа флаерите. У г’с ќе ти ги напикаат ако им дозволиш.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3681 на: 29 Август 2013, 13:40:02 pm »
Истече Windows 8.1 RTM (финална верзија). Готов беше веќе неколку дена, моментално е достапен само за производителите на хардвер, а од 18-ти Октомври ќе биде достапен за развивачите на софтвер и обичните корисници.

Ако му треба на некој, или сака да експериментира, бујрум. На останатите им предлагам да почекаат до октомври, да не се случи да има проблеми со некој софтвер или драјвери.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #3682 на: 29 Август 2013, 14:46:48 pm »
Јас го земав од АМЦ компјутерот, пошто конфигурација со процесор i3 2120 3.3, 8 Gb RAM и графичка 630GT 2Gb DDR3 за 20 990 неможеше да се најде на друго место, па макар и по делови да ги купував. Само процесорот тогаш кошташе 7 500 денари.
Плус АМЦ ми овозможија на рати, т.е соработувале со одредени банки кои давале потрошувачки кредит, па така и ја го земав, месечно ми се крати по 1 200 денари за 2 продукти, компјутерот и телевизорот што го земав и тоа е тоа.

Ја да имав најмалку 30 000-40 000 денари кеш, ке си склопував сам кофигурација, ама тоа е. Иначе ја сум си задоволен од компјутерот, цената по која го земав и перформансите што ги нуди за таа цена.

Додека ми беше на чистење, 2 дена го користев претходниот компјутер. Пуштен ФБ, форум, отворам мотика и се блокираше, па додека се откочи едвај :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3683 на: 29 Август 2013, 15:59:22 pm »
Драпај си мадињата со Windows 8.1
Ништо не поправиле, само го ставиле копчето за Старт и тоа пак те носи во Metro UI. Незначителни измени вака на прв поглед.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3684 на: 29 Август 2013, 16:27:35 pm »
Нешто како ServicePack е, не треба да има многу измени. Бесплатна е надградбата за тие што имаат лиценца за 8мица.

На старт екранот ја си ги местам сите кратенки што ги имаше на старт менито, и плус имам место за уште многу други. Со 8.1 ќе можат да се смалуваат тие плочките, па сега ќе собира уште повеќе. Воопшто не ми недостига старт менито.

Копчето е добредојдено, зошто ако работиш на 8мица преку Remote Desktop или нешто слично што не е уклучено на цел екран и треба старт екранот да го повикаш, а те мрзи да користиш тастатура, требаше со глушец да ги бркаш тие неколу пиксели во аголот за да се појави копчето.

Јас си работам во десктоп мод, не сум уклучил метро апликација, па подобро ми е од 7мицата. Почист и поедноставен е интерфејсот, нема ефекти, стакла, отсјај, замаглувања и разни детски украси. Многу попрофесионално ми делува.

Најголем дел од подобрувањата треба да се во новиот интерфејс што е за екрани на допир и транзицијата од едниот во другиот интерфејс. Гарант се интегрирани и сите поправки до сега, а викаа дека има и подобрувања на стабилноста.

Единствено ме нервира дијалогот за поставување на предефинирана апликација што е во метро стил и се случува да се укочи ако уредувам подесувања за друг корисник. Се надевам дека го средиле тоа, ако воопшто некој го забележил.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3685 на: 29 Август 2013, 16:31:07 pm »
Сосем се сложувам со тебе.
Но имам еден проблем, ќе видам вечер дали е решен во 8.1. Имам ADATA SP900 265Gb SSD Drajv на лаптопот. Но Windows 8 не можеше ни да се инсталира кога драјвот е во AHCI mode. А во IDE mode да возам SSD е срамота. Се надевам дека ќе се реши проблемот со 8.1 или ќе го фрлам SP900 од балкон и никогаш да бог да не видам ADATA.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #3686 на: 30 Август 2013, 09:09:34 am »
Според финански извештај за 2012 та АМЦ ги шие конкурентите ко шнајдер панталона..
Кога ќе стресиш некоја глупа дезинформација мислам дека земјотерсот од 63-та е мачкина кашлица. Ниту си видел финансиски извештај нити па знаеш каква е реалната финансиска состојба на АМЦ. Или можда знаеш, ама соработувате па пак се ставаш во улога на бранител...
Ако постои некоја поголема фирма која што најмногу должи и која е сукцесивно банкротирана, тоа е АМЦ. Не знам каде не се должни пари, од едно место се зајмуваат за на друго да вратат и цело време работат со позајмици. Не знам дали си учествувал на некое наддавање, ама АМЦ е единствена фирма која оди со цени пониски од набавните, т.е. со загуба само колку да земе рабтота, т.е. пари. Поефтино им е ваљда така отколку да земат кредит, ако некоја банка воопшто им дава.

А најинтересно, кој парадокс, муштериите кој се жалат од АМЦ обично кога идат во помалите ИТ продавници со себе го носат флаерот од АМЦ, сакам овој компјутер по оваа цена...
Не сум забележал, кај вас така ли ви доаѓаат муштерии?

Се надевам дека ќе се реши проблемот со 8.1 или ќе го фрлам SP900 од балкон и никогаш да бог да не видам ADATA.
Јас не знам како покрај релативно добар избор на ССД-а успеа да одбереш практично no-name бренд за еден релативно битен уред каков што е SSD-то. Отвори било кој реномиран сајт за хардвер и кажи ми во колку споредби на ССД-а некаде е излистан било кој производ на A-DATA и колку вкупно рецензии постојат за SSD од A-Data.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3687 на: 30 Август 2013, 09:14:09 am »
Миле и ти го тупиш, пола година чекаат одговор од АДАТА

Dear Dejan,

Please reply us the following information for further clarification. Thank you!
1.   Can you tell us the Spec. of HP Elite Book 8540P? ( CPU / Chipset / OEM OS version ?)
2.   Can you check the FW version for this SP900?
3.   Plz use the software “Crystal Disk” to check S.M.A.R.T information and capture the screen shot for us.
4.   Can you tell us what the error code there is on the blue screen?
5.   As you said, SSD works well on Windows7.  So user installs brand new Windows8 to Elite Book 8540P by his own? ( Not HP OEM version )
6.   Is your BIOS the latest version?  
7.   Have you ask HP dose this model support windows 8 ?
8.   Do you install Intel RST driver into Windows8? Which version is it ?

Should you have any problems, please feel free to let me know. Thanks you!

Best Regards,
Kyna Yeh

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #3688 на: 30 Август 2013, 09:36:31 am »
Cuore,
Јас имам Elite Book 8560w и имам 8-ца Pro x64 инсталирана на Crucial M4 256GB, си работи без проблем во AHCI. Мојот и фалангиниот Ноутбук ја делат истата матична. Така да не е до матичната, ниту е до драјвери, ниту до непотдржување на оперативен систем. Win 7 и 8 имаат ист фајл систем, па ако има SMART грешка на ист начин би требало да се одрази и на двата оперативни. Тоа со RST е глупо прашање бидејќи драјверите се инсталираат откако ќе се инсталира оперативниот систем.

Falanga,
Ако до сега не си го направил ова, што мислам дека си го направил...стави го последниот BIOS со последниот OPROM и последниот фирмвер на ССД-то.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3689 на: 30 Август 2013, 09:47:11 am »
Јас не знам како покрај релативно добар избор на ССД-а успеа да одбереш практично no-name бренд за еден релативно битен уред каков што е SSD-то. Отвори било кој реномиран сајт за хардвер и кажи ми во колку споредби на ССД-а некаде е излистан било кој производ на A-DATA и колку вкупно рецензии постојат за SSD од A-Data.

Јас не го одбрав. Ми го одбраа. А дури и јас да го бирав можеби и ќе го одберев зошто пред тоа немав причина зошто да не го одберам.

Миле и ти го тупиш, пола година чекаат одговор од АДАТА

Dear Dejan,

Please reply us the following information for further clarification. Thank you!
1.   Can you tell us the Spec. of HP Elite Book 8540P? ( CPU / Chipset / OEM OS version ?)
2.   Can you check the FW version for this SP900?
3.   Plz use the software “Crystal Disk” to check S.M.A.R.T information and capture the screen shot for us.
4.   Can you tell us what the error code there is on the blue screen?
5.   As you said, SSD works well on Windows7.  So user installs brand new Windows8 to Elite Book 8540P by his own? ( Not HP OEM version )
6.   Is your BIOS the latest version? 
7.   Have you ask HP dose this model support windows 8 ?
8.   Do you install Intel RST driver into Windows8? Which version is it ?

Should you have any problems, please feel free to let me know. Thanks you!

Best Regards,
Kyna Yeh

Да точно е дека го отупев, ама не можев да си дозволам повторно да губам време и да ми биде лаптопот нефункционален за да им пишам. Сега кога го имам 8.1 вечер ќе пробам да го инсталирам и да видам што и како се случува. Ако имам повторно проблем ќе ги соберам сите тие податоци и ќе ти ги пратам.