Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1541701 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #3030 на: 19 Мај 2013, 11:58:02 am »
Си пробал да го ресетираш од копче па наново да го наместиш...?

Кабелски оператор е, рутерот е кодиран, уствари пред да го земам го однесов во техничка поддршка на операторот да го подесат тие. Е сеа не ми се дава уште 500 денари откако ќе го заебам со ресет.
Батали, мислев поедноставно решение има.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3031 на: 19 Мај 2013, 14:42:28 pm »
Дијагностицирате проблеми со рутери во темава?

Имам едно го*но од рутер такозвано TP-Link TL-WR740N и си има еден глуп проблем кој најверојатно е до каналите.
На компјутер и лаптоп интернетот е совршено добар, али на телефон се ретардира. Теоретски шанси нема да отвори слика и видео од било кој вид, додека отварањето веб и останатите интернет сервиси си ги поднесува одлично.

Помош кај да чепкам во сетингсот, моментално е вака.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На auto во channels е иста приказна, го стаив на 6 зашто во Скопје на рутерот што ми го шитна Фаланга најбрзо идеше интермецот.

Не е до руутерот, до телефонот е што не ти прикажува броусерот слики.
Башка колку добро ќе функционира wirelessot не зависи од тоа кој канал е туку дали во близина има и други рутери кои зрачат на истиот канал. Треба прво да видиш survey  на околните акцес поинти и да го избереш соодветниот канал во кој нема други рутери.

Телефонот ти е за средување. А со мојот рутер што направи?
Башка рутерот е прекрасен, 740N е одличен рутер

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3032 на: 19 Мај 2013, 14:57:39 pm »
Не е до руутерот, до телефонот е што не ти прикажува броусерот слики.
Башка колку добро ќе функционира wirelessot не зависи од тоа кој канал е туку дали во близина има и други рутери кои зрачат на истиот канал. Треба прво да видиш survey  на околните акцес поинти и да го избереш соодветниот канал во кој нема други рутери.

Телефонот ти е за средување. А со мојот рутер што направи?
Башка рутерот е прекрасен, 740N е одличен рутер

Твојот рутер во Скопје ми работи перфектно. Телефонот на сите можни мрежи освен оваа дома работи одлично, поточно слики и видеа воопшто не се лоудираат било на броусер или на фејсбук, или било која апликација што треба да користи интернет за да отвори слика или видео. Проблемот ми е овде, во Гостивар. Цело време, откако го инсталирав рутерот постоеше проблемот но не седев дома и не ми беше многу битно. Сега летово ќе ме извади од памет.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3033 на: 19 Мај 2013, 15:29:48 pm »
Направи тоа што ти кажав. Ако не помине тоа factory reset на телефонот.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3034 на: 19 Мај 2013, 15:38:03 pm »
Направи тоа што ти кажав. Ако не помине тоа factory reset на телефонот.

Побитни ми се информациите на телефон, многу работа ми е бекапот.
За другово, survey или што и да треба да пробам, упати ме малце подетално ако не ти е тешко.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3035 на: 19 Мај 2013, 16:01:15 pm »
Употреби ја следнава апликација: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pinapps.amped&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5waW5hcHBzLmFtcGVkIl0.

Таму имаш опција да видиш која мрежа на кој канал е. Избери го каналот на кој нема други мрежи и намести го на АП-то.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3036 на: 19 Мај 2013, 16:22:34 pm »
Сликите на броусер се оправија, видеата не. Има што да си чепкам сеа кога ќе ми е досадно. :)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #3037 на: 20 Мај 2013, 08:55:24 am »
Друштво вчера закачив вирус Win32 Dropper-gen(Drp) ништо неможам да гледам на нет сега сум логиран од друг комп...

Ако имал некој искуство со нешто вакво кажувајте спас.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #3038 на: 20 Мај 2013, 09:07:59 am »
http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free/ обиди се со ова. Дополнително, ако си немал никаква заштита, Boot CD од реномиран антивирус би требало да го очисти.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3039 на: 20 Мај 2013, 09:23:27 am »
Друштво вчера закачив вирус Win32 Dropper-gen(Drp) ништо неможам да гледам на нет сега сум логиран од друг комп...

Ако имал некој искуство со нешто вакво кажувајте спас.

Си пробувал да кракуваш Windows 7 или 8?
Ако е оригиналниот Dropper и ако прочиташ малку на интернет ќе видиш дека те спасува само реинсталација и ништо друго.
Ако е некој друг вирус без име и антивирусните компании му даваат генеричко име Dropper тогаш можно е и да се исчиси то Avast Free кој има опција schedule pre-boot scan кој скенира пред да стартува Windowsot. Исто така во таа комбинација можеш да пробаш и со SpyBOT Search & Destroy кој е бесплатен.

http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free/ обиди се со ова. Дополнително, ако си немал никаква заштита, Boot CD од реномиран антивирус би требало да го очисти.

Дроперите се речиси невозможни да се исчистат, сепак зависи кој е закачен. Главна карактеристика на дроперите е тоа што отвораат порти и прават кверија кон други локации со вируси и инсталираат десетици други најразни типови на срања.

Јас лично би одел на преинсталација на Windows.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3040 на: 20 Мај 2013, 09:43:57 am »
Главна карактеристика на дроперите е тоа што отвораат порти и прават кверија кон други локации со вируси и инсталираат десетици други најразни типови на срања.

Дали тоа значи дека ако сум позади wrt немам гајле?

(извини ме мрзи да гуглам во моментов)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #3041 на: 20 Мај 2013, 09:47:35 am »
Се надевам не си озбилен... АКА - секако дека не си сигурен.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #3042 на: 20 Мај 2013, 09:59:31 am »
Сигурен не, нешто посигурен ако имаш и софтверски фајрвол + хардверски, дополнително интернетот привремено да го исклучиш за да не ја зголемува штетата тројанот, дроперот или што и да е.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3043 на: 20 Мај 2013, 10:10:25 am »
Се надевам не си озбилен... АКА - секако дека не си сигурен.

прашував во контекст на отварање порти ово оно... или ја нешто не разбирам, или вирус не може да отвара/затвора порти на рутер

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #3044 на: 20 Мај 2013, 12:48:11 pm »
Сношти му направив скен со авастот го најде кај е вирусот и му направи Move to Chest потоа му направив и schedule pre-boot scan.
И после тоа комп на нет пак ми беше пребавен и скоро да ништо не отвараше, се изнервирав го исклучив и си легнав.
Сега го уклучувам и сега засега си работи се нормално и му правам пак скен и ќе видам што ќе биде. Се надевам отстранет е целосно.