Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1356847 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2940 на: 22 Април 2013, 14:29:05 pm »
@FilipV
Нe зборам за снимање туку за обработка (едитирање, декодирање/енкодирање и слично). На 3770K оверклокуван на 4.7GHz Core/1.5GHz iGPU во Media Esspresso му требаат 10 минути за да конвертира 1 час аудио од FLAC во MP3. На 486-ка ќе и треба цел ден.

За муабетот со доволен 1GB RAM за обработка на 70MB JPEG во Photoshop CS5, стварно нема што да се коментира - Научна фантастика :D

ЕДИТ:
Сега проверив, во право си околу збркувањето на годината. Малку подоцна сум имал 1GB(2x512MB) DDR-400, во 2003-та на MSI K7N2 Delta - ILSR + Barton 2500+ OC @2.2GHz (3200+).
Во 2000-та имав 512MB SD-RAM PC-133 на Pentium III Coppermine 933MHz.

Затоа професионалци не зимаат 3770К.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2941 на: 22 Април 2013, 14:33:31 pm »
Јас не викам дека нема да ја завршат работата, туку дека работата ќе изгледа ПЕКОЛ. Треба да си воен злосторник за да бидеш осуден да работиш CS5 на машина со 1GB RAM. До сега на сите машини каде од 1GB се направила надградба на 2GB имало ОГРОООМНА разлика во перформансите на системот и тоа се забележува уште при самото вчитување на Windows XP/7, a да не зборам во апликации жедни за рам каква што е Фотошоп. Исто така се осеќа разглика и при надградбата од 2 на 4ГБ, за понатаму да се соеќа разлика треба да работиш со стварно захтевни апликации. Сепак има бенефит и од повеќе РАМ ако користиш оперативен како 7-ца, бидејќи РАМ-от се користи за кеширање, па ако не го исклучуваш компјутерот сите апликации кои ги користиш ќе бидат зачувани во РАМ и ќе се стартуваат инстантно.

Затоа професионалци не зимаат 3770К.
::) Туку?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2942 на: 22 Април 2013, 14:38:16 pm »
Јас не викам дека нема да ја завршат работата, туку дека работата ќе изгледа ПЕКОЛ. Треба да си воен злосторник за да бидеш осуден да работиш CS5 на машина со 1GB RAM. До сега на сите машини каде од 1GB се направила надградба на 2GB имало ОГРОООМНА разлика во перформансите на системот и тоа се забележува уште при самото вчитување на Windows XP/7, a да не зборам во апликации жедни за рам каква што е Фотошоп. Исто така се осеќа разглика и при надградбата од 2 на 4ГБ, за понатаму да се соеќа разлика треба да работиш со стварно захтевни апликации. Сепак има бенефит и од повеќе РАМ ако користиш оперативен како 7-ца, бидејќи РАМ-от се користи за кеширање, па ако не го исклучуваш компјутерот сите апликации кои ги користиш ќе бидат зачувани во РАМ и ќе се стартуваат инстантно.

Се што тука си напишал е апсолутно точно и го потпишувам, освен италикот. Италикот е претерување.

Често пати знам да потсуредам набрзина фотки на лаптопот со cs5 само затоа што ме мрзи да го мрднам гзот до студиото каде што е јакиот десктоп.

Eве сеа баш ова го праев, оригиналот е 3000+ на 2000+, cs5 на целерон со 1 гига рам. Нит сецкање нит ништо. Све напраив на лаптопот, и вадев шум со neatimage, и правев мулти-леер шарпен, и све... нема проблеми

ако нешто ти значи лаптопчето е под xp

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2943 на: 22 Април 2013, 14:43:10 pm »
@gojdo

E5620  :-*

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #2944 на: 22 Април 2013, 14:44:20 pm »

ја менува резолуцијата, ама НЕ НА СЛИКАТА туку на излезниот медиум. Се разбираме.
Јас и ти, а и Дени да. Проблем е како да му објасниме на darko mk5. Да разбере дека кога ќе отслика 35mm парче филм, па тоа кога ќе го пренесе на фотографија 18x13cm или на постер од 180x130, потполно исто информации содржат 3-те фотографии. Сето тоа произлегло од едно парче 35x24mm филм. Така и овдека. RAW форматот не знае за dpi. знае само за пиксели.

simo, ti zboris za fotografija. jas zboram za pecatenje i obrabotka na fajlovi za pecat. .jas ne rekov deka sliki nemozes da editiras na laptop. za kolor korekcija mozes i na digitron da rabotis... raw format znae za ppi a ne za dpi kako sto vekje kazuvas.

zborot mi bese deka NEMOZES da tegnes 2gb fajlovi puni so leeri na laptop zatoa sto toa e kompaktna masina za sekojdnevna i brza rabota a ne za profesionalna upotreba. eve da ti dadam edne file od 1.4gb otvori go na laptop (eve so na filip celeronot) i kazi mi sto kje se sluci.

drugo,

Filip drugarche...

Photoshop CS5 system requirements
Windows
Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor

za da napravis kompozicija so kraen rezultat od 70mb treba da imas raboten fajl od 700-800mb u najmala raka... ti dzabe imas izlezen70mb koa treba da isprocesiras eden miljon mb raboten fajl.
eve ti primer...

tolku, jas se povlekuvam od ovaa diskusija :)

Srekjno :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2945 на: 22 Април 2013, 14:45:50 pm »

Се што тука си напишал е апсолутно точно и го потпишувам, освен италикот. Италикот е претерување.

Често пати знам да потсуредам набрзина фотки на лаптопот со cs5 само затоа што ме мрзи да го мрднам гзот до студиото каде што е јакиот десктоп.

Eве сеа баш ова го праев, оригиналот е 3000+ на 2000+, cs5 на целерон со 1 гига рам. Нит сецкање нит ништо. Све напраив на лаптопот, и вадев шум со neatimage, и правев мулти-леер шарпен, и све... нема проблеми

ако нешто ти значи лаптопчето е под xp

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не е претерување. Баш така е како што кажа. Ај пробај CS5 со 1гига рам....

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2946 на: 22 Април 2013, 14:48:26 pm »
Photoshop CS5 system requirements
Windows
Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor

целеронот Е пентиум 4.

za da napravis kompozicija so kraen rezultat od 70mb treba da imas raboten fajl od 700-800mb u najmala raka... ti dzabe imas izlezen70mb koa treba da isprocesiras eden miljon mb raboten fajl.

стварно??? не збори!

tolku, jas se povlekuvam od ovaa diskusija :)

Паметно.

така е како што кажа. Ај пробај CS5 со 1гига рам....

абе вие читате ли што пишувам? цело време дробам дека баш цс5 на лаптоп со 1 гига рам го работам!

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2947 на: 22 Април 2013, 14:49:08 pm »
А да го земеш ти лаптопот на пиво денес и да им докажеш?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2948 на: 22 Април 2013, 14:50:09 pm »
А да го земеш ти лаптопот на пиво денес и да им докажеш?

Oдлична идеја! Фала!

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #2949 на: 22 Април 2013, 14:54:20 pm »
ne e ni cudo so rabotis na celeron so 1gb ram :)

Intel Celeron NE E Intel Pentium 4

http://wiki.answers.com/Q/What_is_an_Intel_Celeron_and_Pentium   eden od mnogute odgovori!

p.s. izvini so pak ti iskomentirav ali na ova nemozev da se vozdrzam :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2950 на: 22 Април 2013, 15:10:39 pm »
ОМФГ идемо опет 386SX+387=486DX :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2951 на: 22 Април 2013, 15:17:48 pm »
Заборави овердрајв да вметнеш во равенката ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2952 на: 22 Април 2013, 15:27:29 pm »
Не спомињи Фаланга, не знаеш какви дискусии се водени на темата :D :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2953 на: 22 Април 2013, 15:38:18 pm »
@gojdo

E5620  :-*
Тебе изгледа ти е хоби да правиш идиот од себе. Наместо да ја напишеш првата глупост која ќе ти падне на памет и да се бламираш себеси зошто не провериш што сакаш да одговариш/напишеш па дури потоа да притиснеш на ЕНТЕР. Среќа твоја што овде луѓево многу малку се разбираат од хардвер па немаат поима каква глупост напиша и да ти пукаат сеир на пишаното. Ќе те разберев да се занимаваше со нешто друго кое нема никаква поврзаност со компјутери и хардвер, ама вака стварно си срам за фамилијата и фирмата каде работиш.
Не знам дали имаш капацитет да сватиш, ама ќе се обидам...Тоа што некој процесор се вика Xeon не значи дека е брз, а уште помалку побрз од една цела генерација понов и најбрз десктоп процесор.

Xeon Е5620 е Westmere, архитектура која е една цела генерација постара од онаа на Core i7 3770K, т.е. Ivy Bridge.
Тој процесор Е5620 е всушност осакатен(со исклучени две од шест јадра) i7 980X и е во просек за 10% поспор од i7 920.
Спроедбата на Е5620 со 3770K е во најмала рака смешна.
Прво јадрата на IvyBridge w/HT во просек се за 25% побрзи од оние на Westmere w/HT. Второ фрекфенцијата на 3770K 3.5GHz/3.9GHz турбо мод е за 50% повисока од Е5620 2.4GHz/2.67GHz во турбо мод.
Stock 3770K работата ќе ја заврши практично за пола време кое му е потребно на E5620. Да не зборам за 3770K на 4.7GHz.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2954 на: 22 Април 2013, 15:40:15 pm »
И после побарај совет да ти дадет за хардвер у фирма! ;D