Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1672278 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #1785 на: 09 Ноември 2012, 22:12:23 pm »
Ако е тапа ССДто, добивката е 0%.

А ако е асален ССД, добивката е енормна.

Не е така. И најтапа SSD да ставиш придобивката ќе биде многу забележителна. Дури и SSD-то да е послабо на бројки од  HDD-to фактот што едното има барем 100 пати побрз пристап до податоците е доволен да го оправда апгрејдот.

Dali ako na obicen laptop P4 so sata priklucok stavam SSD (top performansi), laptopot ke mi se ubrza kako laptop so i5 i obicen HDD?

Да, дури и побрз ќе биде ОД АСПЕКТ на I/O на податоци од дискот, како на пример бутирање на Windows. За процесирачка моќ секако дека ќе биде побавен.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7891
« Одговори #1786 на: 09 Ноември 2012, 22:13:14 pm »
На сата 2 разликата е ноќ и ден, а мислам дека имаш Сата 3 на лаптопот така? Значи кај тебе разликата ќе биде драстично поголема! Ако е брзо ССДто.
Пишува у спецификација, и цитирам 500.0 GB HDD / 7200.0 rpm - Serial ATA-150

Sata 2 e.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6219
  • 69
« Одговори #1787 на: 09 Ноември 2012, 22:16:52 pm »
Dali ako na obicen laptop P4 so sata priklucok stavam SSD (top performansi), laptopot ke mi se ubrza kako laptop so i5 i obicen HDD?

Да, дури и побрз ќе биде ОД АСПЕКТ на I/O на податоци од дискот, како на пример бутирање на Windows. За процесирачка моќ секако дека ќе биде побавен.

Hm, vo toj slucaj ne gledam pridobivka osven pobrzo butiranje na windows...Za procesiracka moknost dali podrazbiras na primer rabota vo nekoj program, kako na primer, fotoshop ili korel ili slicno...Posto ako toa e pobavno, ondak ne ja gledam pridobivkata.
Sto znaci ne mozes da go iskoristis maksimumot od ssd-to...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1788 на: 09 Ноември 2012, 22:19:16 pm »
На сата 2 разликата е ноќ и ден, а мислам дека имаш Сата 3 на лаптопот така? Значи кај тебе разликата ќе биде драстично поголема! Ако е брзо ССДто.
Пишува у спецификација, и цитирам 500.0 GB HDD / 7200.0 rpm - Serial ATA-150

Sata 2 e.

Serial ATA 150 e SATA-1. A H55 chipsetot би требало да има SATA3 Интерфејс.

Hm, vo toj slucaj ne gledam pridobivka osven pobrzo butiranje na windows...Za procesiracka moknost dali podrazbiras na primer rabota vo nekoj program, kako na primer, fotoshop ili korel ili slicno...Posto ako toa e pobavno, ondak ne ja gledam pridobivkata.
Sto znaci ne mozes da go iskoristis maksimumot od ssd-to...

Точно е дека нема да можеш да го искористиш максимумот од SSD-to ама ако сакаш стара машина да ја направиш побрза тогаш SSD ти е единствена опција.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6219
  • 69
« Одговори #1789 на: 09 Ноември 2012, 22:22:05 pm »
Tocno, za toa se slagam...Ja ipak bi probal, pa posle bi apgrejduval.
Fala na info...
:-*
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1790 на: 09 Ноември 2012, 22:26:36 pm »
Додека не земете хардвер во рака и да пробате 100 комбинации немојте многу да верувате на бројки. Оти сигурно ќе бидете изненадени.
На пример стави SSD на нетбук со single core Atom на 1,6GHz и ќе се крстите како може машина со 2Gb рам и таков процесор толку добро да вози Windows 7 и тоа клониран од desktop машина. Јас додека не пробав немаше да верувам дека Atom Може да вози 10 табови во Firefox и да нема никаков lag при броусање и промена на табови. Некој low end SSD е правата ствар за нетбук.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7891
« Одговори #1791 на: 09 Ноември 2012, 22:31:55 pm »
Aко може да му се верува на изворов, и ако гледам во правилната колона, тогаш има Sata 3, што е одлично.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1792 на: 09 Ноември 2012, 22:43:22 pm »
САТА3 имаш бе што се секираш, ти реков.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #1793 на: 09 Ноември 2012, 22:52:38 pm »
А јас што чаре имам за да убрзам малку ? :)

Intel core 2 duo 1.4 GHz
2.50 GB RAM
80 GB HDD (  WDC WD800BEVS-75RST0 ATA  )
Mobile Intel  965 Express Chipset family
...

Освен да земам нов нели :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1794 на: 09 Ноември 2012, 22:56:05 pm »
Core 2 Duo нема на 1,4GHz. Ако го гледаш како таков веројатно во BIOS множителите се нешто раштелувани.
Ти конкретно можеш да отидеш на Overclock но не верувам дека ќе успееш многу. Сомнително ми е 2,5 Gb RAM, ако имаш 2 x 1Gb i 1 x 512 тогаш извади ја 512-ката и пробај overklok. Серпак зависи кој точно модел на процесор го имаш и со која брзина му вози BUS-от, оти и матичната е малку ancient... Освен тоа можеш да стаиш побрз хард диск, на пример некој од 500Gb или пак SSD.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #1795 на: 09 Ноември 2012, 22:56:28 pm »
А јас што чаре имам за да убрзам малку ? :)

Intel core 2 duo 1.4 GHz
2.50 GB RAM
80 GB HDD (  WDC WD800BEVS-75RST0 ATA  )
Mobile Intel  965 Express Chipset family
...

Освен да земам нов нели :)
едно 300 и нагоре евра.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 188
    • FaceBook
« Одговори #1796 на: 09 Ноември 2012, 22:57:26 pm »
Сите SSD-а што ги има на нашиот пазар (освен Verbatim не знам како работат) се супер за забрзување на било кој систем кој има Dual Core процесор (па нагоре) и 2GB рам, но исто така инсталиран и Windows 7.
И оние најефтините да земете ќе приметите разлика најмалку 30% од хард дискот.
Еве јас користам ефтино Patrio Pyro од 60GB и разлика е доста приметна во однос на хард дискот. Откако го ставив во компјутерот не планирам да се враќам на хард диск како Boot Drive.
Сега имам Crucial M4 и Samsung 830 од 128GB па не знам кое да го задржам за мене.
MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #1797 на: 09 Ноември 2012, 22:57:44 pm »
@Falanga, Iма core 2 duo mobile - за лаптоп е муабетот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1798 на: 09 Ноември 2012, 22:58:49 pm »
ако е за лаптоп муабетот тогаш само SSD.
Ај подсети ме кој C2D процесор макар и за лаптоп вози на 1,4Ghz освен CULV??

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #1799 на: 09 Ноември 2012, 22:59:46 pm »
Имам една плочка од 2гб и една од 512 зашто на времето пресушив со парите :) Во device manager пишува за процесорите, Intel(R) Core(TM) 2 Duo CPU T5270 @ 1.4GHz. Како што читав по нетов, за мојов лаптоп overclock не е можно зашто Делл не дозволуваат.