Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1620213 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #1245 на: 17 Септември 2012, 18:01:31 pm »
Допуна:

Обавезна споредба на HD TUNE PRO.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #1246 на: 17 Септември 2012, 20:13:31 pm »
Тотално небитна е споредбата во HD Tune Pro. Тоа е синтетички тест кој мери секвенцијални вчитувања и запишувања. Ако вклучиме синтетички тестови, тогаш единствено би тестирал со  AS SSD и тоа би ги зел во предвид само 4K, 4K-64 thread и access time бројките.

Како и да е, релевантни се резултатите добиени при активности кои ги извршуваме секојдневно, а не бројки од синтетички бенчмарци.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1247 на: 17 Септември 2012, 20:19:05 pm »
Ај не заебаај, зар ќе инсталираме игра и ќе играме. HD TUNE e еднаков, он не препознаа OCZ и Plextor.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1248 на: 17 Септември 2012, 20:40:59 pm »
HD Tune е глупости! Не постои сценарио во реалниот свет коe одговара на она што го мери (проток на секвенцијални податоци) HD Tune Pro...поготово не за SSD.
Ќе мериме вистински перформанси, а не глупости за на стикери ко оние на SX900...

« Последно менување: 18 Септември 2012, 13:27:31 pm gOJDO »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1249 на: 18 Септември 2012, 07:51:12 am »
Ми дојде идеа, место да мериме на штоперица ќе склопиме две идентични машини и ќе прајме прав драг ;D

Ти само обезбеди по два примероци од сите инсталации кои би ги терале.

Прво SX900 со М5-то, моја процена дека се тука негде, а после Vertex 4 со победникот. ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1250 на: 18 Септември 2012, 13:07:41 pm »
Да не губиме време со глупости како SX900, недораснат е во однос на Vertex 4 и Plextor M5 Pro...
Vertex 4 e друга приказна...Прво нема SF срање од контролер туку има Marvel, ист како кај Crucal M4 и инфериорен во однос на најновиот Marvel-ов контролер кој за прв пат е вграден во Plextor M5 Pro. Второ, firmware-от не го пишува сакатиот тим на OCZ туку трета фирма, Indlix. Но како и да е хардверски е инфериорно во однос на Plextor M5P од секоја гледна точка.

Она поради кое Vertex 4 победува во разно-разни бенчмарци и кое купувачите ги доведува во заблуда се некои скриени трикови.  Тоа е т.н. performance mode во кој мод за да работи Vertex 4 не смее да биде полн повеќе од 25% и во кој мод ги постигнува фасцинантните бројки. Штом помине 25% наполнетост се префрла во т.н. storage mode и ...Штом го наполниш до пола перформансите драстично опаѓаат...
http://www.overclock.net/t/1264850/vertex-4-performance-drop
Нешто од нешто е корегирано со новите фирмвери 1.4 и 1.5, но сеуште тој „недостаток“ си постои...
http://www.tomshardware.com/reviews/vertex-4-firmware-benchmark,3245-8.html
Во реалноста штом го наполниш Vertex 4 има перформанси многу слични на Crucial M4, што воопшто не е лошо но е далеку од фасцинантните бројки кои ги освојува на синтетичките бенчмарци додека работи во performance mode.
Како и да е, и Vertex 4 е недоверливо SSD како и 90% од срањата на OCZ...

Од 22 купци на Vertex 4 512GB на Amazon, 8 се тотално незадоволни и го оцениле со најниска оцена, 2 го цениле со една оцена над најниската, а 2 просечно. Само 10 души се задоволни...
http://www.amazon.com/OCZ-Technology-2-5-Inch-Industrys-Warranty/product-reviews/B007RARIF6/ref=cm_cr_pr_viewpnt_sr_1?ie=UTF8&filterBy=addOneStar&showViewpoints=0
Вкупна оцена 3.1/5

За разлика од него, Plextor M5 Pro 512GB го купиле 17 души од кои 15 го оцениле со највисока оцена, 1 со најниска и 1 со една оцена помалку од највисоката...
http://www.amazon.com/Plextor-512GB-Solid-2-5-Inch-PX-512M3S/dp/B0073C32DK/ref=sr_1_9?s=electronics&ie=UTF8&qid=1347967045&sr=1-9&keywords=Plextor+M5+Pro
Вкупна оцена 4.7/5

Па ти сега види...
« Последно менување: 18 Септември 2012, 13:26:55 pm gOJDO »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1251 на: 18 Септември 2012, 14:26:54 pm »
И тоа што викаш, што ќе губиме време кога ти си знаеш се.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1252 на: 18 Септември 2012, 17:12:25 pm »
Знам многу повеќе одошто можеш да замислиш, ама тоа е помалку битно. Битно е дека срање ко XS900 ми помина низ раце и знам колку е споро во однос на Crucial M4. Колку ќе биде споро во однос на Plextor M5 Pro не знам бидејќи M5 Pro сеуште не сум поседувал.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1253 на: 18 Септември 2012, 17:56:34 pm »
Исто ќе биде ко со Крушл, пазар 3 и ќе лжеш некоја будала да го купи...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1254 на: 18 Септември 2012, 23:55:14 pm »
Комедии си. ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34506
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1255 на: 19 Септември 2012, 00:36:23 am »
Досадно е веќе само вие двајцата сте на темава.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1256 на: 19 Септември 2012, 12:51:06 pm »
Дечки, купујте хадвер до 1 Јануар, ќе се враќа ддв на 18%...

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4181
« Одговори #1257 на: 19 Септември 2012, 13:05:49 pm »
Иако го прашав куоре во ПП, да си прашам и тука. Накратко, имам купено хард од ТДК Компјутери WD Caviar Blue 1.0 TB, е сеа по 17 месеци користење хардов рикна. Го однесов во ТДК, ми го сменија демек ми го вратија компјутеров затворен. НО, денеска го отворам и гледам дека ми ставиле Кавиар Грин заменски Хард Диск ? Им се јавив ме акаат од телефон на телефон за на крај главниот сервисер да е одсутен. Совет ?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34506
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1258 на: 19 Септември 2012, 13:06:21 pm »
кој не ми веруваше кога викав дека ќе се качат многу работи на 18%? А кој не ми веруваше кога викав дека ќе има уште една стапка од 23% .....

Иако го прашав куоре во ПП, да си прашам и тука. Накратко, имам купено хард од ТДК Компјутери WD Caviar Blue 1.0 TB, е сеа по 17 месеци користење хардов рикна. Го однесов во ТДК, ми го сменија демек ми го вратија компјутеров затворен. НО, денеска го отворам и гледам дека ми ставиле Кавиар Грин заменски Хард Диск ? Им се јавив ме акаат од телефон на телефон за на крај главниот сервисер да е одсутен. Совет ?

Совет отиди им таму, кажи им дека знаеш за прекршокот што го направиле и побарај да ти дадат Кавиар Блек иначе ќе викнеш пазарна инспекција и ќе се повикаш на кршење на гарантен договор...

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4181
« Одговори #1259 на: 19 Септември 2012, 13:23:28 pm »
Чекам да ми се јават, во краен случај ѕвонам вечер во дирекција, а во понеделник најкасно во Скопје им одам ако не бидне ништо.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA