Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1541432 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #510 на: 10 Јуни 2012, 15:05:46 pm »
A be ne e li podobro grupno da se zeme da receme 5-6 dusi go kupuvaat i si go instaliraat ??????????????

Mislam deka moze da se instalira na 5-6 kompjuteri so edna licenca koa ne se lazam.

Inaku za MAC ima Snow Leopard za 28 USD, sekako original !

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #511 на: 10 Јуни 2012, 15:18:29 pm »
7000ден е профешнл....
Ако ти е тоа крајна цена со ДДВ, ќе се чуеме за дилерски. :) Таа цена е пониска од дилерската што ја добивам од овластените дистрибутери.  
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #512 на: 10 Јуни 2012, 15:27:23 pm »
A be ne e li podobro grupno da se zeme da receme 5-6 dusi go kupuvaat i si go instaliraat ??????????????

Mislam deka moze da se instalira na 5-6 kompjuteri so edna licenca koa ne se lazam.

Inaku za MAC ima Snow Leopard za 28 USD, sekako original !

Не може така :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #513 на: 10 Јуни 2012, 15:36:06 pm »
Има и опција лиценцирање на пиратска верзија

10 сома ;D

GGK-Win Pro 7 SP1 32-bit/64-bit English

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #514 на: 10 Јуни 2012, 15:36:16 pm »
7000ден е профешнл....
Ако ти е тоа крајна цена со ДДВ, ќе се чуеме за дилерски. :) Таа цена е пониска од дилерската што ја добивам од овластените дистрибутери.  

Грешка, сега проверив. Мало продажна му е 7800ден.
Послено, од пред нова год.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #515 на: 10 Јуни 2012, 15:40:12 pm »
7800 про ама OEM? Само со нов компјутер ако го земаш. Иначе е 10.900.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #516 на: 10 Јуни 2012, 15:44:08 pm »
Небитно... Цените на хардвер се далеку поприфатливи, време е да си размишљаме (барем) за лиценциран OS кога купуваме нов комп. ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #517 на: 10 Јуни 2012, 15:46:37 pm »
Не е ОЕМ.
Стенд алоун.
Банзаи зеде од кај дечките по таа цена. Затоа и проверував сега по пораки. :) :)

Небитно... Цените на хардвер се далеку поприфатливи, време е да си размишљаме (барем) за лиценциран OS кога купуваме нов комп. ;)

Ма дур не ми е потребен со закон, не планирам да купувам софтвер.
Оти не е само виндовс, кај се аутокад, макс, фотошоп, офис................. Виндовсот и најефтин е кога ќе видиш од сите други....
Ако имам цени за проектирање како на запад, тогаш прв ќе си купам легален аутокад и макс....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #518 на: 10 Јуни 2012, 15:54:09 pm »
А бе потребен ти е со закон, не дека не е.. Кривично те гонат за користење нелиценциран sw. 

Ај ти си архитекта, кажи ми, си праел проект, све супер, и туку наеднаш си го видиш твојот проект изграден некаде без твое знаење? Како ќе се осеќаш?
Потполно исто е и ова. Ако аутокад ти го користиш за да заработиш полесно пари благодарение на него, ред е и да го платиш. Ако не, хамерот рапитографот и терај! Како и секој алат што се плаќа и sw треба да се плати. Нема изговор.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #519 на: 10 Јуни 2012, 15:59:07 pm »
Ако некој го има мојот објект изградено ќе јади тужба за авторски права, не битно за случајот.

Јас реков за дома, јас не заработувам пари се уште од легално проектирање. Кога ќе се вработам, нека му ја мисли газдата за софтвер.
Во мојата фирма имаме легален софтвер.

Јас се слагам со тебе, во потполснт. Ама..... аутокад е 3000€, макс е (не сакаш да прашаш), фотошоп кузнај колку е. Кога јас ќе заработам 5-6 000€ ? Ај да речиме дека ќе заработам, ама сигурно тие пари нема да ги дадам за софтвер.
Не можи со овие плати, со овие цени. Зборувам за мојата дејност. Каде се бара многу специфичен и скап софтвер, а платата е минимална.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #520 на: 10 Јуни 2012, 16:02:21 pm »
Не е ОЕМ.
Стенд алоун.

НемогуЌе

Ма дур не ми е потребен со закон, не планирам да купувам софтвер.

Додека не го исчистат од багови, додека не го направат да се однесува предвидливо и ДОДЕКА НЕ НАПИШАТ ВНАТРЕ МАКЕДОНИЈА и да направат упатство за користење на МАКЕДОНСКИ јазик можат да се пердашат у г’з а камо ли да плаќам пари за оперативен систем.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #521 на: 10 Јуни 2012, 16:08:43 pm »
Ќе даат по 1000 евра за компјутер и ставаат пиратски верзии  ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #522 на: 10 Јуни 2012, 16:10:04 pm »

Ќе купат коли од по 30 - 40 - 50 000€  и ќе тураат бензин во Македонија.....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #523 на: 10 Јуни 2012, 16:10:59 pm »
Кога ќе почнат да репаат повеќе кривични пријави, а помалку спогодбено да ги решаваат споровите за sw, тогаш ќе има на една машина инсталирано 3дс, на друга аутокад, на трета фотошоп и ќе се ротираат по потреба работите.

Кога твојот газда ќе се си купи лиценциран офис и фотошоп (и за други sw важи) ќе му биде објаснето дека истите лиценци може да се инсталираат на до два компјутери. И тоа е честа ставка во ЕУЛА:
Цитат
Portable or Home Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer.
Така сите задоволни, ти дома ќе го имаш продуктивниот софтвер, кој исто така го имаш и на работа, сите среќни и задоволни ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #524 на: 10 Јуни 2012, 16:11:04 pm »

Ќе купат коли од по 30 - 40 - 50 000€  и ќе тураат бензин во Македонија.....

??? ::) ???