530 €
Не постои земја во Европа со поевтин хардвер, негово купување во странство според мене е чиста глупост. Како за цена така и за гаранција.
Јас скоро секогаш сум купувал high-end хардвер од странство затоа што овде НЕМА. Цените кои ги имам овде се дилерски и се од прилика ред-големина колку цените во Грција откако ќе направам повраток на ДДВ-то. Цените во Бугарија се за нијанса пониски, поготово на галантерија и „застарен“ хардвер.
Како и да е, овде за некои „екслузивни“ компоненти цените на нашиве фирмичиња-дилерчиња се смешно високи во однос на она кое се нуди во Солун. Примерот на Осумка9 е многу валиден, се згазив од смеење како нездрав кога ми кажаа цена за монитор од Епл. Разликата од овде и таму беше 40%. т.е. 800 евра.
Што се однесува до гаранциите, тие се интернационални, но кај нас е проблем немањето на овластени сервиси за одредени брендови. Па така, ако нешто ми рикне, морам да одам да речеме до Солун, кој ми е на 250km, што малтене е исто како што некој од Струмица треба да оди до Скопје. Тоа е до некаде проблем, но се решава и со пошта, која и не е нешто драматично скапа, да не речам занемарлива кога станува збор за скап хардвер.
EVGA не е ни до колена на MSI, Asus и Gigabayte.
Не знам дали од маркетиншки побуди ја стреси зеленава или стварно поима немаш, ама ако е второто добро би било малку да се информираш за EVGA и нивната поврзаност со nVidia. Kога станува збор за графички картички EVGA e Coca - Cola и за MSI и за Gigabyte, MSI е Cockta, a Gigabyte е Pelisterka Cola.
Sto uste ja nema vo cela evropa , najmalku vo Grecko.
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.516444Како и да е, ако имате толку ниски цени за хардверот (како што беше примерот со графичката 590GTX), дајте ми понуда за 4 ноутбуци со следниве спецификации:
процесор: Intel® Core™ i7 2.40GHz/3.50GHz with TurboBoost 32nm 8MB L3 Cache или помоќен
медиум за податоци: Solid State Drive 240GB или поголем
графичка карта: NVIDIA® GeForce® 2GB 96SP's или помоќна
екран: 15.6 FHD B+RGLED TL (1920x1080) со Skype- сертифицирана 2.0MP WEB камера
оптички уред: 8X Tray Load CD/DVD Burner (Dual Layer DVD+/-R Drive)
аудио: HD Audio (по можност Creative SoundBlaster X-FI)
меморија: 8GB Dual Channel DDR3 Memory
батерија: 90 WHr Lithium Ion Battery with 8 or 9 cells
мрежен адаптер: Integrated 10/100/1000 Network Card:
тежина: помала од 2.7kg
Најповолната понуда ќе биде избрана во текот на Март. Време на испорака до 30 дена по изборот.