Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354151 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #270 на: 24 Февруари 2012, 00:09:10 am »
Ќе држат цена долго време, док не се испуцаат со 1155. А тоа ќе биде малце потешко на наш пазар.

Да иам поприлично пара, би ти поклонил една конфигурација, само ипак со MSI плоча.  ;D
Никогаш нашиот пазар не ми бил репер за нешто. Скоро секогаш сум си купувал хардвер за играње од странство, ретко кога од овде ако некој згреши да донесе нешто ново и добро.

А да имаше пари, па нема да се замараше со конфигурации, ќе ти требовавме едно аутце.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #271 на: 24 Февруари 2012, 10:48:52 am »
Јас знам дека истиот хардвер се продава во Германија, Австрија, Грција, Балканов и така натаму. Зошто би купувал од странство кога тука го имаш истиот хардвер, треба само да го порачаш и евентуално да го платиш 50% однапред ако е некој скап.

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #272 на: 24 Февруари 2012, 11:09:15 am »
Првен е што ретко кој се нафаќа да ти го порача, таков хардвер. За да можат да го порачат нашите ќе помини 2 месеци, од како се продава во Уса. На крај цената ќе биди дупло или 50% поскапа од колку таа што ќе ја платиш во странство. Зборувам за хардвер кој е скап и редок.

ЕДИТ: Еве конкретно овај процесор што го стави Куоре. http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/CPU/Intel-Core-i7-3930K-2011-3-2GHz-12M-BX80619I73930K.htm

Во јужна македонија е 550€ -23% = 450€

А кај нас, нека пиши Куоре колку е продажна.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #273 на: 24 Февруари 2012, 11:29:39 am »
530 €

Не постои земја во Европа со поевтин хардвер, негово купување во странство според мене е чиста глупост. Како за цена така и за гаранција.

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #274 на: 24 Февруари 2012, 12:17:18 pm »
Првен е што ретко кој се нафаќа да ти го порача, таков хардвер. За да можат да го порачат нашите ќе помини 2 месеци, од како се продава во Уса. На крај цената ќе биди дупло или 50% поскапа од колку таа што ќе ја платиш во странство. Зборувам за хардвер кој е скап и редок.

ЕДИТ: Еве конкретно овај процесор што го стави Куоре. http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/CPU/Intel-Core-i7-3930K-2011-3-2GHz-12M-BX80619I73930K.htm

Во јужна македонија е 550€ -23% = 450€

kako ti e toa - 23 % koga na granica ti vrakjaat samo 11 % i toa e sverc kako prvo zasto ne go prijavuvas kaj nas na granica, ako go prijavis ke platis 5% ddv i ti doagja tuka nekade.

A garancijata ???

Slobodno kupuvaj vo grecko ama kolku e toa pametno e drugo dvajse.

А кај нас, нека пиши Куоре колку е продажна.
Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #275 на: 24 Февруари 2012, 12:30:47 pm »
Па не баш. Зависи.

Присутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #276 на: 24 Февруари 2012, 13:03:58 pm »
@Maks
1. 23% е данок кој го плќаш во Јужна Мк. После тоа си го враќаш во продавницата од каде си го купил производот.
2. Зошто да е шверц? Јас ќе си го пријавам на Мк, граница. Ќе му кажам си купив процесор за компјутер, а при тоа нема да платам 5% данок.
3. Што со гаранција? Ако го донесам во мк, нема да ми важи гаранцијата? Не ти го разбирам прашањето?
4. Јас кога можам си купувам од Јужна мк, паметно е зошто да не? Кога пола производи ги нема кај нас и се со повисока цена.

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
    • RACE CHIP
« Одговори #277 на: 24 Февруари 2012, 13:25:53 pm »
@Maks
1. 23% е данок кој го плќаш во Јужна Мк. После тоа си го враќаш во продавницата од каде си го купил производот.
2. Зошто да е шверц? Јас ќе си го пријавам на Мк, граница. Ќе му кажам си купив процесор за компјутер, а при тоа нема да платам 5% данок.
3. Што со гаранција? Ако го донесам во мк, нема да ми важи гаранцијата? Не ти го разбирам прашањето?
4. Јас кога можам си купувам од Јужна мк, паметно е зошто да не? Кога пола производи ги нема кај нас и се со повисока цена.

1.kaj nas ima SE ili za najveke 15 dena e kaj nas,poracaj i ke vidis, i toa za poeftina cena, neznam kade sopinguvas kaj nas ama MK ima najeftina IT oprema(ako znaes kaj da prasas)
2.ako go prijavis kaj nas na granica sigurno ke te carinat i ke platis danok zasto imas pravo da vneses roba samo do 300 eur.ili da go svercas.
3.ako ti rikne treba pak da se vrakjas od kade i da si go zel, a nema sigurno odma da ti go zamenat,znaci ke odis 2 pati.
4. ne ti go vrakjaat cel danok i toa e so garancija. vrakjaat samo 11 % na frisop, a ako sakas da se vratis pak vo dukjan od kaj so si go kupil mozi i da ti vratat 23 %.

ama toa e mnogu nataka navaka,a vreme e skupo i poskupo od tie 23% , ili za kogo kako.

FrontWD Sucks!!!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #278 на: 24 Февруари 2012, 13:30:11 pm »
@Maks

2.ako go prijavis kaj nas na granica sigurno ke te carinat i ke platis danok zasto imas pravo da vneses roba samo do 300 eur.ili da go svercas.

3.ako ti rikne treba pak da se vrakjas od kade i da si go zel, a nema sigurno odma da ti go zamenat,znaci ke odis 2 pati.

4. ne ti go vrakjaat cel danok i toa e so garancija. vrakjaat samo 11 % na frisop, a ako sakas da se vratis pak vo dukjan od kaj so si go kupil mozi i da ti vratat 23 %.

3. бар се поштени и ке ти го сменат ..... нема како кај нас да ти бараат причина за те смотаат.

4. вракаат цел данок ако си бараш tax return. ова сто го кажуваш ти е tax free. Tax return можеш да направиш само во продавницата од кај што си купувал и ти го враќаат цел данок.

Присутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #279 на: 24 Февруари 2012, 13:47:24 pm »
@ Maks

Викаш дека кај имало се ? Само не знам кај да прашам а? Добро.
Пред некој месец со Фалнга кај тебе баравме еден монитор, специфичен. Кој го нема во Мк, на лагер.
Ти ни даде цена од 53 -57 000ден, рок на испорака 30 тина, дена.
Истиот тој монитор го има на лагер во Солун, за 500€ со се данок. Кога ќе одбиеш 23% на тоа и да додаеш 5% на наша граница. 430€
Таа цена е дупло пониска од таа што ја добивме во Мк.
Јас не те осудувам тебе за цената, дилерот тоа ти го наложува. Ама ајде сега ти види ја оваа разлика од 400€. Дали не се исплати ?

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
    • RACE CHIP
« Одговори #280 на: 24 Февруари 2012, 13:49:50 pm »
Па не баш. Зависи.

eve jas prodadov VGA (http://www.gigabyte.eu/products/product-page.aspx?pid=3810#ov ) za 38500.00 ili vo prevod 620.00 EUR  

Sto uste ja nema vo cela evropa , najmalku vo Grecko. i cenata najnisko sto ja najdov po sajtovi, bese 950 USD ili so 100 usd poskapo od moja prodazna.

Koj saka bujrum ima uste edna, jos malo pa nestalo.....

FrontWD Sucks!!!

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
    • RACE CHIP
« Одговори #281 на: 24 Февруари 2012, 13:52:38 pm »
@ Maks

Викаш дека кај имало се ? Само не знам кај да прашам а? Добро.
Пред некој месец со Фалнга кај тебе баравме еден монитор, специфичен. Кој го нема во Мк, на лагер.
Ти ни даде цена од 53 -57 000ден, рок на испорака 30 тина, дена.
Истиот тој монитор го има на лагер во Солун, за 500€ со се данок. Кога ќе одбиеш 23% на тоа и да додаеш 5% на наша граница. 430€
Таа цена е дупло пониска од таа што ја добивме во Мк.
Јас не те осудувам тебе за цената, дилерот тоа ти го наложува. Ама ајде сега ти види ја оваа разлика од 400€. Дали не се исплати ?

ova se izolirani modeli,i se slucuva pogotovo kaj dell kade sto ne e liberaliziran pazarot,a normalno deka ke bide poskap ako se naraca samo eden monitor,taa razlika se plakja na DHL.

FrontWD Sucks!!!

Присутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #282 на: 24 Февруари 2012, 14:06:25 pm »
Јас не го барав да стигни за 1 недела. Испорака беше 30-40 дена. За тоа време со порачката  што ја прави дел, ќе си го порачаше и овај.
Како и да е............

Не си во право дека СТАЛНО се исплати да купуваш од Мк.
Посебно за работи за кои ги нема воопшто како бренд.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #283 на: 24 Февруари 2012, 14:38:59 pm »
Intel ко што знам го има како бренд ;D

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
    • RACE CHIP
« Одговори #284 на: 24 Февруари 2012, 17:20:26 pm »
Јас не го барав да стигни за 1 недела. Испорака беше 30-40 дена. За тоа време со порачката  што ја прави дел, ќе си го порачаше и овај.
Како и да е............

Не си во право дека СТАЛНО се исплати да купуваш од Мк.
Посебно за работи за кои ги нема воопшто како бренд.

raboti so gi nema kako brend ne se isplati IC da gi kupuvas, a ako ti mozes da si vratis danok daj da ti poracame nesto pa i staj nekoja zarabotka ako treba. eve jas ti poracuvam 3930 CPU, za kolku pari ke mi go doneses ?

FrontWD Sucks!!!