Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1353624 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #285 на: 24 Февруари 2012, 18:14:42 pm »
Јас не сум дилер или транспорт на стоки. Најди си некој што носи. Јас лично за мене си гледам кај ми е поевтино да пазарам.

И тоа како вреди да се носи некој брендови кои ги нема кај нас. Како би зел EVGA графичка...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #286 на: 24 Февруари 2012, 18:52:42 pm »
EVGA не е ни до колена на MSI, Asus и Gigabayte.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #287 на: 24 Февруари 2012, 22:34:19 pm »
530 €

Не постои земја во Европа со поевтин хардвер, негово купување во странство според мене е чиста глупост. Како за цена така и за гаранција.
Јас скоро секогаш сум купувал high-end хардвер од странство затоа што овде НЕМА. Цените кои ги имам овде се дилерски и се од прилика ред-големина колку цените во Грција откако ќе направам повраток на ДДВ-то. Цените во Бугарија се за нијанса пониски, поготово на галантерија и „застарен“ хардвер.

Како и да е, овде за некои „екслузивни“ компоненти цените на нашиве фирмичиња-дилерчиња се смешно високи во однос на она кое се нуди во Солун. Примерот на Осумка9 е многу валиден, се згазив од смеење како нездрав кога ми кажаа цена за монитор од Епл. Разликата од овде и таму беше 40%. т.е. 800 евра.

Што се однесува до гаранциите, тие се интернационални, но кај нас е проблем немањето на овластени сервиси за одредени брендови. Па така, ако нешто ми рикне, морам да одам да речеме до Солун, кој ми е на 250km, што малтене е исто како што некој од Струмица треба да оди до Скопје. Тоа е до некаде проблем, но се решава и со пошта, која и не е нешто драматично скапа, да не речам занемарлива кога станува збор за скап хардвер.

Цитат
Не знам дали од маркетиншки побуди ја стреси зеленава или стварно поима немаш, ама ако е второто добро би било малку да се информираш за EVGA и нивната поврзаност со nVidia. Kога станува збор за графички картички EVGA e Coca - Cola и за MSI и за Gigabyte, MSI е Cockta, a Gigabyte е Pelisterka Cola.

Sto uste ja nema vo cela evropa , najmalku vo Grecko.
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.516444

Како и да е, ако имате толку ниски цени за хардверот (како што беше примерот со графичката 590GTX), дајте ми понуда за 4 ноутбуци со следниве спецификации:

   процесор: Intel® Core™ i7 2.40GHz/3.50GHz with TurboBoost 32nm 8MB L3 Cache или помоќен
   медиум за податоци: Solid State Drive 240GB или поголем
   графичка карта: NVIDIA® GeForce® 2GB 96SP's или помоќна
   екран: 15.6 FHD B+RGLED TL (1920x1080) со Skype- сертифицирана 2.0MP WEB камера
   оптички уред: 8X Tray Load CD/DVD Burner (Dual Layer DVD+/-R Drive)
   аудио: HD Audio (по можност Creative SoundBlaster X-FI)
   меморија: 8GB Dual Channel DDR3 Memory
   батерија: 90 WHr Lithium Ion Battery with 8 or 9 cells
   мрежен адаптер: Integrated 10/100/1000 Network Card:
   тежина: помала од 2.7kg

Најповолната понуда ќе биде избрана во текот на Март. Време на испорака до 30 дена по изборот.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #288 на: 24 Февруари 2012, 22:52:18 pm »
Токму така. Зошто би купувал EVGA? Бренд кој секогаш се мачел и никогаш не се естаблиширал како квалитетен.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #289 на: 25 Февруари 2012, 00:27:29 am »
Цените на ЕВГА се потполно исти со трите набројани бренда, недостатокот им е во матичните плочи, имаат ограничена понуда.

А гОЈДЕ тој од Струмица дефектната компонента ќе ја прати до сервисот во Скопје за 80-150 денари, и осим во екстремни случајеви проблемот ќе се реши од 1 - 15 дена.

Примерот со Apple држи вода, бидејќи во Македонија само една фирма го увезува.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #290 на: 25 Февруари 2012, 01:01:58 am »
@Maks
1. 23% е данок кој го плќаш во Јужна Мк. После тоа си го враќаш во продавницата од каде си го купил производот.
2. Зошто да е шверц? Јас ќе си го пријавам на Мк, граница. Ќе му кажам си купив процесор за компјутер, а при тоа нема да платам 5% данок.
3. Што со гаранција? Ако го донесам во мк, нема да ми важи гаранцијата? Не ти го разбирам прашањето?
4. Јас кога можам си купувам од Јужна мк, паметно е зошто да не? Кога пола производи ги нема кај нас и се со повисока цена.

1.kaj nas ima SE ili za najveke 15 dena e kaj nas,poracaj i ke vidis, i toa za poeftina cena, neznam kade sopinguvas kaj nas ama MK ima najeftina IT oprema(ako znaes kaj da prasas)
2.ako go prijavis kaj nas na granica sigurno ke te carinat i ke platis danok zasto imas pravo da vneses roba samo do 300 eur.ili da go svercas.
3.ako ti rikne treba pak da se vrakjas od kade i da si go zel, a nema sigurno odma da ti go zamenat,znaci ke odis 2 pati.
4. ne ti go vrakjaat cel danok i toa e so garancija. vrakjaat samo 11 % na frisop, a ako sakas da se vratis pak vo dukjan od kaj so si go kupil mozi i da ti vratat 23 %.

ama toa e mnogu nataka navaka,a vreme e skupo i poskupo od tie 23% , ili za kogo kako.

Сега ми текна. Од кога во Мк, има царина и данок за хардвер? Сакаш да ти ископирам дел од законот за царинење на стоки? Убаво стои дека компјутери и комп. делови се ослободени од царина и данок!

Куоре, ама стварно незнам што е работата со тебе? Дали правиш реклама за MSI, или не си упатен воопшто во компјутерскиот свет. EVGA графичките важат за врвни графички. Многу подобри од споменатите брендови и ненормално подобри од MSI.
Ајде некои пропусти за куќишта, напојувања, ќе ги занемарам, ама ова да не го знаеш? Ти значи знаеш под просечно за компјутери.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #291 на: 25 Февруари 2012, 01:08:03 am »
во грција менуваат матична плоча поради заглавен кулер на чипсет. Кај нас тоа може само на сон да ти се случи

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #292 на: 25 Февруари 2012, 01:48:13 am »
roki daj prati  mi link za toa zakonot za carinenje i odanocuvanje za privatni lica i firmi .... mi treba tro da proveram za tarifite za uvoz za do kolku e gaga za firma i kolicinski i cenovno... i za privatno lice ....  ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #293 на: 25 Февруари 2012, 03:41:08 am »
@Maks
1. 23% е данок кој го плќаш во Јужна Мк. После тоа си го враќаш во продавницата од каде си го купил производот.
2. Зошто да е шверц? Јас ќе си го пријавам на Мк, граница. Ќе му кажам си купив процесор за компјутер, а при тоа нема да платам 5% данок.
3. Што со гаранција? Ако го донесам во мк, нема да ми важи гаранцијата? Не ти го разбирам прашањето?
4. Јас кога можам си купувам од Јужна мк, паметно е зошто да не? Кога пола производи ги нема кај нас и се со повисока цена.

1.kaj nas ima SE ili za najveke 15 dena e kaj nas,poracaj i ke vidis, i toa za poeftina cena, neznam kade sopinguvas kaj nas ama MK ima najeftina IT oprema(ako znaes kaj da prasas)
2.ako go prijavis kaj nas na granica sigurno ke te carinat i ke platis danok zasto imas pravo da vneses roba samo do 300 eur.ili da go svercas.
3.ako ti rikne treba pak da se vrakjas od kade i da si go zel, a nema sigurno odma da ti go zamenat,znaci ke odis 2 pati.
4. ne ti go vrakjaat cel danok i toa e so garancija. vrakjaat samo 11 % na frisop, a ako sakas da se vratis pak vo dukjan od kaj so si go kupil mozi i da ti vratat 23 %.

ama toa e mnogu nataka navaka,a vreme e skupo i poskupo od tie 23% , ili za kogo kako.

Сега ми текна. Од кога во Мк, има царина и данок за хардвер? Сакаш да ти ископирам дел од законот за царинење на стоки? Убаво стои дека компјутери и комп. делови се ослободени од царина и данок!

Куоре, ама стварно незнам што е работата со тебе? Дали правиш реклама за MSI, или не си упатен воопшто во компјутерскиот свет. EVGA графичките важат за врвни графички. Многу подобри од споменатите брендови и ненормално подобри од MSI.
Ајде некои пропусти за куќишта, напојувања, ќе ги занемарам, ама ова да не го знаеш? Ти значи знаеш под просечно за компјутери.

Човек кој прво што гледа на нова кола  замаглени фарови, не е достоен за мој коментар.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #294 на: 25 Февруари 2012, 08:47:41 am »
Имало, имало. Хардверот е ослободен од царина, но не и од ДДВ. Не сум сигурен, ама до 300 евра не те напињаат на граница да платиш ДДВ. Порано беше до 175. Тоа што тие на царина во принцип се токмаци за хардвер и што компонента од 1000 евра мислат дека е 50 евра е друга работа.

Цените на ЕВГА се потполно исти со трите набројани бренда, недостатокот им е во матичните плочи, имаат ограничена понуда.
За матичните плочи не сум ја разгледал понудата на EVGA од причини што години наназад Asus и Gigabyte имаат најдобри high-end плочи, па изборот ми е ограничен исклучиво на овие два бренда, посебно на Asus. Но за графички картичк, како што реков EVGA е синоним за најдобри custom графички од nVidia. Нешто ко Mercedes AMG.

Цитат
А гОЈДЕ тој од Струмица дефектната компонента ќе ја прати до сервисот во Скопје за 80-150 денари, и осим во екстремни случајеви проблемот ќе се реши од 1 - 15 дена.
До Солун пратќата ќе биде не повеќе од 300 денари. А ако станува збор за high-end компонента, тогаш кај нас ќе мора да чекаш минимум месец(во најдобриот идеален случај) за да ти ја сменат компонентата. Од Солун ќе ти стигне за многу побрзо.

Цитат
Примерот со Apple држи вода, бидејќи во Македонија само една фирма го увезува.
Не е точно дека една фирма ги увезвуа, ама и за друг хардвер ми се има дешавано слично.

BTW, дај понуда за ноутбуците.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #295 на: 05 Март 2012, 10:38:07 am »
Дечки што мислите помеѓу овие мауси, кој ви прави повеќе кеиф, сакам да купам маус за дома (пошо го скршив 3 копче на А4Tech претходниот играјќи COD4 ;D ;D ;D ) барам нешто до 800 ден

http://www.emimedia.mk/e-shop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=37&category_id=12

http://www.emimedia.mk/e-shop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=38&category_id=12

ласерски се и двата, за разлика од претходниот кој беше оптички

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
« Одговори #296 на: 05 Март 2012, 10:43:07 am »
Ни едно ни друго, маус е една од работите на која што не се штеди.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #297 на: 05 Март 2012, 10:53:17 am »
Играш COD4? Ај со мене друже?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #298 на: 05 Март 2012, 11:33:26 am »
Ни едно ни друго, маус е една од работите на која што не се штеди.

За нашиот стандард и плата, и те како се штеди, освен ако не си 24/7 со него, т.е. маусот ти е изворот на приходи ;)

Играш COD4? Ај со мене друже?

Играм/в на

http://www.gametracker.com/server_info/195.222.33.246:28962/
http://www.gametracker.com/server_info/213.135.160.74:28960/

ама ретко,

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #299 на: 05 Март 2012, 13:54:44 pm »
Многу се евтино - пластични овие Verbatim.  Многу е лоша пластиката. Подобро собери уште некој динар, кога веќе ти е за играње и купи си како што треба маус.

Гледај Logitech или SteelSeries  имаш во Анхоч.