Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1673983 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #11685 на: 30 Ноември 2021, 21:14:49 pm »
Клабери, нема тука што никој да се лути. Едноставно, тоа е тоа. Вакви ситуации сигурен сум дека секојдневно се случуваат.

Како и за колите, така и за пц, некогаш поправката може да е и 5 мин но да чини многу, ако мериме по времето, но не заборавајте дека работното искуство, талентот, опремата си го даваат своето што некој го решил за 5 мин а за истото на некој друг една недела ќе му треба.

Ако некој се чувствува спремен, може и сам да проба. Јас лично сум средувал оперативен систем на мои пц, лаптопи на блиски и мн добро знам дека кај компјутерите секогаш може да се случи нешто па од 30 мин раб, да искочи 5 часа. Не се тоа исти бренд пц како во фирма, па лупај имиџ на сите ист.

Така да, нормално е сето тоа, за некој ќе е скапо, за некој ефтино најважно на крајот од денот да се исполнат очекувањата од услугата.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11686 на: 30 Ноември 2021, 21:16:02 pm »
Човекот си има реноме на ИТ.мк - факт.
Никој не оспорува.

Туку, кажете кој откуца! :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Daniel86

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
    • Лаптоп сервис
« Одговори #11687 на: 30 Ноември 2021, 21:38:46 pm »
Преинсталација на windows за 1200 ден (пред околу 5 години) и менавање на wifi картичка на лаптоп за околу 1000 ден. а истата ја најдов покасно за 300 ден нова.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Не паметам дека сум те натерал со сила да ти поправам, си можел да кажеш не сакам и готово. Јас не сум средношколец од реклама5 да реинсталирам за 300 денари и да продавам делчиња по набавна цена па плус и да ги монтирам гратис. Си ги ценам времето, трудот и знаењето.
Пример еден напонски бга контролер чини неколку долари на алиекспрес, ама ајде иди најди дали е тоа дефект, најди го делот, монтирај и тестирај па после наплати набавна цена да те видам. Воопшто не ти е на место коментарот дека сум прескап. И зашто воопшто доаѓаш пак кај мене ако пред 5 години си бил незадоволен? Јас ќе ти кажам дека не си видел ти што е скапо и неквалитетно, затоа вака зборуваш, а и не цениш знаење и нечиј труд. Бараш утопија во светот, а тоа не постои.
Поздрав и секое добро.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #11688 на: 30 Ноември 2021, 22:15:48 pm »
Супер дечко е Даниел, ретко фер и коректен.

Искрено цените што ти ги дал се супер, никако не би се нафатил за помалце ни јас ни било кој сериозен мајстор што го знам.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #11689 на: 30 Ноември 2021, 22:35:32 pm »
 :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11690 на: 30 Ноември 2021, 23:26:15 pm »
Да раскажам една приказна од лично искуство, некои тука ја знаат ама сепак во контекст на муабетов ќе ја кажам.
Една госпоѓица со лаптоп фаќа врски да дојде до мене да и го поправам и го донесе лаптопот, не се стартувал. Го земам, го пуштам и слушам дискот тропа.
Имав половен диск од 500Gb и пошто и се брзаше и и објаснувам што е проблемот и понудувам друг диск, прифаќам го заменувам, го инсталирам Windows, доаѓа и го зема. И наплаќам 2000 денари.
Се јавува вечерта вика ми ги нема податоците. И велам стариот диск ти е цркнат скроз, ти го заменив, податоците ти се сеуште на стариот диск. Ама податоците и требале имала слики. Велам, добро можеме да пробаме ама тоа ќе те кошта најмалце 10.000 денари. Се налутила девојката, јадела бабури наоколу како сум се испонашал а бекап нема сиротата. И добро, ми го враќа лаптопот, ми ги бара назад парите, си го земам дискот и го враќам стариот.
Нејсе. Помина година дена, колега од форум ми го носи иститот лаптоп, со истиот стар цркнат диск вика имам буџет 12.000 денари ај види пробај оправи го ;D

Велам, минатиот пат го правев гратис, тогаш ми остана должа госпоѓицата 2000 денари за правење и враќање се назад уште 2000 денари. Сега веќе 12.000 денари не се 12.000 туку се 16.000 и нема никаква гаранција, тоа е само да пробам да го проработам дискот. Се сложија. Среќа дискотне беше сосем цркнат, успеав да ги извадам податоците, си плати 20.000 денари и си го зема лаптопот. На крај коментарот беше „Фала му на Бога, си ги вратив сликите“.

Ма сунце ви јебем крваво.

• Легенда
« Одговори #11691 на: 30 Ноември 2021, 23:48:54 pm »
Чекај, сеа малце и ти...
Си земал на крај дваес бона и пак сунце им ебеш?
Камо упаљачот ондак?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #11692 на: 30 Ноември 2021, 23:51:22 pm »
А сликите?
Јебозовни ли беа барем?

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2391
« Одговори #11693 на: 30 Ноември 2021, 23:55:49 pm »
Ниту ја тепал,  ниту ја палел, ниту ја е**л
:)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11694 на: 01 Декември 2021, 00:07:19 am »
Колку и да звучи неверојатно, си имам и јас стандарди ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11695 на: 01 Декември 2021, 02:18:41 am »
Да раскажам една приказна од лично искуство, некои тука ја знаат ама сепак во контекст на муабетов ќе ја кажам.
Една госпоѓица со лаптоп фаќа врски да дојде до мене да и го поправам и го донесе лаптопот, не се стартувал. Го земам, го пуштам и слушам дискот тропа.
Имав половен диск од 500Gb и пошто и се брзаше и и објаснувам што е проблемот и понудувам друг диск, прифаќам го заменувам, го инсталирам Windows, доаѓа и го зема. И наплаќам 2000 денари.
Се јавува вечерта вика ми ги нема податоците. И велам стариот диск ти е цркнат скроз, ти го заменив, податоците ти се сеуште на стариот диск. Ама податоците и требале имала слики. Велам, добро можеме да пробаме ама тоа ќе те кошта најмалце 10.000 денари. Се налутила девојката, јадела бабури наоколу како сум се испонашал а бекап нема сиротата. И добро, ми го враќа лаптопот, ми ги бара назад парите, си го земам дискот и го враќам стариот.
Нејсе. Помина година дена, колега од форум ми го носи иститот лаптоп, со истиот стар цркнат диск вика имам буџет 12.000 денари ај види пробај оправи го ;D

Велам, минатиот пат го правев гратис, тогаш ми остана должа госпоѓицата 2000 денари за правење и враќање се назад уште 2000 денари. Сега веќе 12.000 денари не се 12.000 туку се 16.000 и нема никаква гаранција, тоа е само да пробам да го проработам дискот. Се сложија. Среќа дискотне беше сосем цркнат, успеав да ги извадам податоците, си плати 20.000 денари и си го зема лаптопот. На крај коментарот беше „Фала му на Бога, си ги вратив сликите“.

i go vrati stariot hdd?

• Легенда
« Одговори #11696 на: 01 Декември 2021, 02:30:07 am »

i go vrati stariot hdd?

Ѝ го вратил бициклот, само бичка штици тука на форум...
Дека си, бре, стопанему!
Како годишниве времиња си, те нема па се вратиш, па те имат снемано...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #11697 на: 01 Декември 2021, 03:00:34 am »
so izborive, vmro, ova ona xD
ja bapna kola kolata na zhenata mi, pa pateshestvija malce so osiguritelnive i majstorive, deckiov shto ja popravashe predhodniot pat kolava ne ja vratil shipkata pod branikot... xD inaku najverojatno kje pominelo so poliranje vo bukvana smisla, oti vo kolona se desi udesot so 20.
Inaku ne znajte da naprajte da izgleat eftino, formatiras so windows za 300, ama ne stavas kmspico drajveri i office, posle za sekoe posebnonaplakjas po 300 den, i budukji pat ko kje recis sve komplet za 1200 izgleda ok :D Ajde na nekoj drugar kje zavrsis rabota, ama ne mojs drugar da si samo ti i so 500 dushi xD
Inaku znam deka filan coek dade 1000 evropski za vrakjanje na kontakt lista na telefon. Inaku predavat windows server xD
Sea ti vidi.
« Последно менување: 01 Декември 2021, 04:37:16 am Bicikle »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #11698 на: 01 Декември 2021, 18:18:19 pm »
Даниел е скроз фер и професионален, неколку пати мене и на блиски ни поправал ствари и ако повторно ми затреба таков зафат ќе ми биде прв избор.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #11699 на: 02 Декември 2021, 21:27:27 pm »
Има шанси некако да се зголеми меморијата на графичката?
Со 64мб јутуб не се гледа 😁,нормално да заземи од Рам меморијата.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk