Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1673784 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #10725 на: 22 Октомври 2019, 16:47:41 pm »
Хдд тргај, ама ссд пцие не верувам да имаш. Ниту нвме. Туку обично сата ссд.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #10726 на: 22 Октомври 2019, 17:00:38 pm »
Штом е М.2 PCIe, тоа значи дека е NVMe.
NVMe (non-volatile memory express) is a host controller interface and storage protocol created to accelerate the transfer of data between enterprise and client systems and solid-state drives (SSDs) over a computer's high-speed Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) bus.
M.2 SSD може да биде и SATA, што е прилично полоша варијанта.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #10727 на: 22 Октомври 2019, 18:31:19 pm »
NVMe (non-volatile memory express) is a host controller interface and storage protocol created to accelerate the transfer of data between enterprise and client systems and solid-state drives (SSDs) over a computer's high-speed Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) bus.

На десктопот имам самсунг ево 850 мислам, м.2 сата, на лаптопот нвме. Искрено немам приметено некоја разлика, сега различни процесори имаат, лаптопот е i7-ца квад кор, десктопот и3-ка 4-та интел генерација, али на Линукс ми нема разлика во лоадирање од диск, само на бенчмарк нвме-то вади далеку подобри брзини.

П.С. Ако сеуште има некој на ХДД и користи Виндоус, прва прилика ССД зимајте, огромна разлика прави на Виндоус.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #10728 на: 22 Октомври 2019, 21:48:53 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Lenovo Legion Y520T-25ICZ - Gaming PC

Processor CPUIntel Core i5-8400 (6x 2,80 GHz / 9MB Smart Cache / 65 Watt)
Family Intel Core i5 (8. Generation)
Number of Cores 6 cores (hexa-core)
Clock frequency 2.8 GHz
Max. Turbo Clock 4,00 GHz
Intel UHD 630 (max. 64 GB / 4K Support)
Chipset Intel B520
Main memory
Installed RAM16 GB DDR4 (2x 8 GB)
Type of memory DDR 4 (2400 MHz)
Slots 2 / max 32GB
Disks / Drives
1st HDD 256GB SSD M.2 PCIe
2nd HDD 2TB - Serial ATA - 7200
Optical drive DVD Multinorm Brenner (8x DVD+/-RW Dual Double Layer lesen/schreiben)
Graphics
Graphics card Intel HD Graphics 630
2nd graphics card NVIDIA GeForce GTX 1060 (3GB GDDR5)

Одамна не сум се интересирал за вакви ствари, па да прашам, го бива ли? 900 евра му е цена.
Погледни шо имаш у Алди за 1000-че 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #10729 на: 23 Октомври 2019, 00:35:32 am »

На десктопот имам самсунг ево 850 мислам, м.2 сата, на лаптопот нвме. Искрено немам приметено некоја разлика, сега различни процесори имаат, лаптопот е i7-ца квад кор, десктопот и3-ка 4-та интел генерација, али на Линукс ми нема разлика во лоадирање од диск, само на бенчмарк нвме-то вади далеку подобри брзини.

П.С. Ако сеуште има некој на ХДД и користи Виндоус, прва прилика ССД зимајте, огромна разлика прави на Виндоус.
Кај мене имаше SATA M.2 и го сменив со NVMe M.2 Crucial P1 500GB, #ИмаРазлика.
Не знам како ќе ја искористам кога 90% од времето ми е отворен Office и Chrome, ама брзините на мерење се 1800/900 MB/s, а на стариот 500/350 MB/s. Ова е на лаптоп.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #10730 на: 23 Октомври 2019, 12:13:56 pm »

Lenovo Legion Y520T-25ICZ - Gaming PC

Processor CPUIntel Core i5-8400 (6x 2,80 GHz / 9MB Smart Cache / 65 Watt)
Family Intel Core i5 (8. Generation)
Number of Cores 6 cores (hexa-core)
Clock frequency 2.8 GHz
Max. Turbo Clock 4,00 GHz
Intel UHD 630 (max. 64 GB / 4K Support)
Chipset Intel B520
Main memory
Installed RAM16 GB DDR4 (2x 8 GB)
Type of memory DDR 4 (2400 MHz)
Slots 2 / max 32GB
Disks / Drives
1st HDD 256GB SSD M.2 PCIe
2nd HDD 2TB - Serial ATA - 7200
Optical drive DVD Multinorm Brenner (8x DVD+/-RW Dual Double Layer lesen/schreiben)
Graphics
Graphics card Intel HD Graphics 630
2nd graphics card NVIDIA GeForce GTX 1060 (3GB GDDR5)

Одамна не сум се интересирал за вакви ствари, па да прашам, го бива ли? 900 евра му е цена.
Погледни шо имаш у Алди за 1000-че 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Вака убаво личи... Колку што знам Медион се локална производња (или под лиценца) и се доста застапени во Германија и Австрија, ама не знам како се имаат покажано.

Постои шанса Леновото да го земам без ДДВ и на одложено плаќање, па затоа му се думам...

Иначе имам Samsung EVO 850 250GB и WD Black 1 TB, верувам дека се „застарени“ пошто десктопот ми е антиквитет :)
Прошли викенд имаше Samsung 2 TB SSD за 170 евра... Џизс колку се паднати цените на ССД, тоа чудо некое.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #10731 на: 23 Октомври 2019, 12:16:44 pm »
Samsung EVO 850 и WD Black - застарени или не - како магариња се, истите ги имам повеќе години без никаква беља до сега :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9232
  • Пичлеме
« Одговори #10732 на: 23 Октомври 2019, 12:41:05 pm »
Самсунг 830 имам од којзае кога, секој ден се користи. Компјутери менувам, него не :)

Кога сме кај ссд, покрај другарите и блиските пријатели што ги направив луѓе со ссд, месецов почнав и со комшиите. Три успешни операции, за брзо уште една ќе има, NVMe :)

Купиле компјутери со I5, со минимум 8 гига рам... со хард диск. Кое воодушевување им е кога после ссд ќе го уклучат компјутерот :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #10733 на: 23 Октомври 2019, 14:07:55 pm »
Самсунг 830 имам од којзае кога, секој ден се користи. Компјутери менувам, него не :)

Кога сме кај ссд, покрај другарите и блиските пријатели што ги направив луѓе со ссд, месецов почнав и со комшиите. Три успешни операции, за брзо уште една ќе има, NVMe :)

Купиле компјутери со I5, со минимум 8 гига рам... со хард диск. Кое воодушевување им е кога после ссд ќе го уклучат компјутерот :)
Да, да ссд и инвертер. Тоа се тие препородби во животот.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6708
« Одговори #10734 на: 23 Октомври 2019, 14:46:53 pm »

Јас мислам имам пишувано на форумов, пред година и кусур го го сменив хдд скапано никакво со Samsung 860 EVO 250GB на обичен дел инспирон 15ка. Е баш дојде живот ко шо вика зз. До ден денес нема никакво влошување на перформанси, а за пренесување податоци или бутирање да не правам муабет.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9232
  • Пичлеме
« Одговори #10735 на: 23 Октомври 2019, 19:27:07 pm »

Да, да ссд и инвертер. Тоа се тие препородби во животот.
И со тоа сум ги сторил... ако им студи зимава... ако умрам ил загинам, немој да ме жалите... мене спомнете :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #10736 на: 23 Октомври 2019, 23:10:52 pm »
po moe bez nvme nema smisla da redis ssd. Za word chrome i ne ti ni treba...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #10737 на: 23 Октомври 2019, 23:14:07 pm »
po moe bez nvme nema smisla da redis ssd. Za word chrome i ne ti ni treba...

Нема реална предност нвме наспроти ссд.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #10738 на: 23 Октомври 2019, 23:22:56 pm »
За кого?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #10739 на: 23 Октомври 2019, 23:27:21 pm »
За кого?

За било кој освен луѓе кои константно префрлаат огромни фајлови на други nvme “дискови“ или преку гигабитни мрежи.