Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1668535 пати)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #10230 на: 27 Јуни 2018, 16:56:31 pm »
Симни Daemon tools lite за iso фајлови.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #10231 на: 28 Јуни 2018, 13:04:26 pm »
Симнав,него не бива 😃

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2073
« Одговори #10232 на: 29 Јуни 2018, 22:19:12 pm »
Симнав,него не бива

Симни го фајлот што сакаш да го екстрахираш одново. 99% е оштетен

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #10233 на: 04 Јули 2018, 11:10:40 am »
ДеЌки, при промена на термална паста на лаптоп, дали треба да се стави пастата на чиповите и ладилникот, или само на чиповите?
Башка, нормално ли е да подзамирисува малку како на гума/пластика после промената?

Учинив тоа пред некое време, и се осеќа некој мирис од кај вентилаторот, башка што ми се чини дека пак загрева повеќе од што би требало :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7442
« Одговори #10234 на: 04 Јули 2018, 15:52:46 pm »
ДеЌки, при промена на термална паста на лаптоп, дали треба да се стави пастата на чиповите и ладилникот, или само на чиповите?
Башка, нормално ли е да подзамирисува малку како на гума/пластика после промената?

Учинив тоа пред некое време, и се осеќа некој мирис од кај вентилаторот, башка што ми се чини дека пак загрева повеќе од што би требало :-\

При промена на термална паста ставаш само на процесорот, не преголема количина, ладилникот кога ќе легне ќе се размачка.

Ако има хладњак и на графичката таму најчесто се термални падови, тие исто се менуваат, не се става паста како што прават многу сервиси.

За загревањето, дали го исчисти и делот помеќу вентилаторот и издувната решетка од хладњакот, претпоставувам дека си, него чисто онака прашувам. Друго провери да не имаш нешто закачено да не копаш биткоини, а да не си свесен.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10235 на: 04 Јули 2018, 18:36:17 pm »
Нема врска каде ќе ставиш битно да се осигураш дека добро ќе се размачка и чипот и хитсинкот да бидат чисти пред ставање паста.

Не, не е нормално. Освен ако пастата нема изразен мирис а пластика, ама таква не сум сретнал до сега.

Провери дали штрафчињата ти со добро заштрафени, да не си скокнал некој канал во гвинтот. Да не не лежи хитсинкот нормално?

Има и друг штос, ако некој од VRM деловите веќе почнува да црка, ќе пушта ненормална волтажа на процесорот и тој сакал нејќел ќе грее повеќе додека не цркне. Ти и водено ладење стави му он ќе грее многу.

Пробај изврши ја активноста уште еднаш, пробај изврши мониторинг на волтажи, да видиме дали е технички или логички проблемот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10236 на: 05 Јули 2018, 10:03:11 am »
@ARMEX , @AUUU , @Tischläufer :

Вака сеа...

Имам Arctic Silver паста, ставив и размачкав на површината на чиповите, не ставав на ладилникот. Гледав убаво и рамномерно да покрие слојот паста, пред да го ставам ладилникот.

Термален пад не сум мењал, немав појма дека постои такво нешто :-\

Ладилникот беше темелно очистен пред да го вратам назад. Вентилаторот и решетката беа исчистени и издувани со компресор.

Сите шрафчиња беа уредно вратени на место и зашрафени, без луфта, без ништо.

Не би требало да имам нешто што „копа биткоини“, а не знам како да ги проверам волтажите. Вчера @ARMEX ми спомна за некое hwinfo64, па дали со тоа треба да испитам?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #10237 на: 05 Јули 2018, 10:08:44 am »
Веле, грешката ти е што си размачкал. Требало само да ставиш на средина на чипот паста со големина на средно зрно грашок и да го притиснеш ладилникот и да го заштрафиш така. Самата паста ќе се размачка рамномерно по површината на чипот. Е сега не знам дали треба дијагонално штрафчињата да се заштрафуваат, ама јас ги штрафам и стегам рамномерно и дијагонално.

Моја претпоставка е дека можеби има потечено малце паста наоколу и допира до некој пластичен дел на матичната плоча.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10238 на: 05 Јули 2018, 10:46:14 am »
Веле, грешката ти е што си размачкал. Требало само да ставиш на средина на чипот паста со големина на средно зрно грашок и да го притиснеш ладилникот и да го заштрафиш така. Самата паста ќе се размачка рамномерно по површината на чипот. Е сега не знам дали треба дијагонално штрафчињата да се заштрафуваат, ама јас ги штрафам и стегам рамномерно и дијагонално.

Моја претпоставка е дека можеби има потечено малце паста наоколу и допира до некој пластичен дел на матичната плоча.

Баш така. Ако размачкуваш со прст може да има џебови воздух како меури. Затоа, зависо од големината на чипот, треба да ставиш централно на чипот како капка па кога хитсинкот ќе притисне, пастата сама да се размачка рамномерно без да се  зароби воздух внатре.

Арктик силвер не мириса на пластика.
Со hwinfo64 би требало да може да се видат волтажи, ако биосот го дозволува тоа. Пробај, не те кошта ништо. Пробај и со AIDA64

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10239 на: 05 Јули 2018, 12:32:20 pm »
Па да га еем, тој на ЈуТјуб сам размачкуваше, па затоа и јас :(

Зашрафувањето (редоследот) си е обележано со бројчиња како треба да оди.

Ај ќе го отворам пак, ќе исчистам и ќе нанесам ко што ми кажуете. И онака треба едниот од рамните каблиња да го сменам.

Фала момци, свака ви дала!

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #10240 на: 18 Јули 2018, 23:46:28 pm »
Купувам интел процесор за лга 1156, нешто појако од i3-540 3.07ghz. Некој да понуди нешто ?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #10241 на: 29 Јули 2018, 11:58:20 am »
Репарира ли некој батерија на лаптоп?

Отсутен pwned

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 55
  • гоЉф Дас Ауто
« Одговори #10242 на: 29 Јули 2018, 15:33:20 pm »
Репарира ли некој батерија на лаптоп?

Пробај го ова
https://youtu.be/4u2XwlZqqHg

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #10243 на: 29 Јули 2018, 15:54:15 pm »
НЕ

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10244 на: 31 Јули 2018, 14:07:52 pm »
Скоро невозможно е да ја отвориш (читај искршиш) пластиката од батеријата, без да ја уништиш до таа мера да и ако некако ја залепиш после - нема да пасува во лаптопот.