Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1611492 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9855 на: 23 Јануари 2018, 09:01:56 am »
Симни Hiren's Boot CD провери дали има бед сектори со Sentinel, ако има пробај repair, ако не сака - нов за жал.

Побрзо ќе ги прежалиш отколку што ќе ги поправиш.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #9856 на: 02 Февруари 2018, 23:18:33 pm »
Срцето повторно го победи разумот, па од Ryzen во последен момент се предомислив на 8700к.

Прашање:

Ако два процесора се иста ватажа, исто и ќе греат. Така?

стариот 9550 троши околу 100 вати, Новиот - исто толку, може дури и помалку. Па така, не морам да купувам нов кулер, и стариот ќе биде доволен. Исто и напајањето.

Добро размишљам или тропам глупости? Бааги пари искача 8700к со се плоча и рам, па секое евро заштеда ми е добредојдено.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #9857 на: 03 Февруари 2018, 02:41:22 am »
Ne e taka. Zavisi za sto si go odbral 8700k moze si zgresil a moze i ne. Kako i da e mnogu losh period e za kupuvanje delovi. Kako ke iskoristis kuler od pred 10 godini na z370? Napojuvanje bi smenil isto taka.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45074
  • Il Moderatore
« Одговори #9858 на: 03 Февруари 2018, 07:30:34 am »
Срцето повторно го победи разумот, па од Ryzen во последен момент се предомислив на 8700к.

Прашање:

стариот 9550 троши околу 100 вати, Новиот - исто толку, може дури и помалку. Па така, не морам да купувам нов кулер, и стариот ќе биде доволен. Исто и напајањето.

Добро размишљам или тропам глупости? Бааги пари искача 8700к со се плоча и рам, па секое евро заштеда ми е добредојдено.

Така е. Ако двата процесори имаат ист TDP, ќе им биде потребно исто ладење. Дизајнот на ладењето, и дали ќе може да се искористи поради физички разлики на монтажа и поставување, е друго прашање кое исто така треба да го земеш во предвид.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55283
  • Махер
« Одговори #9859 на: 03 Февруари 2018, 09:51:50 am »
Да филип тдп е тдп.

Е сега при оверклок 8700к може да повлече и 3 пати повеќе.

Ако не го клокаш тогаш погледни си без К. И погледни си и5.

8700к е за зимање за наредни 6 години да те служи и да не закашла.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11894
  • Архитект
« Одговори #9860 на: 03 Февруари 2018, 10:34:50 am »

Прашање:

Така е. Ако двата процесори имаат ист TDP, ќе им биде потребно исто ладење. Дизајнот на ладењето, и дали ќе може да се искористи поради физички разлики на монтажа и поставување, е друго прашање кое исто така треба да го земеш во предвид.

Истиот апдејт и јас ќе го правам.

Генерално фабричките кулери на интел се сите исти. Различен сокет евентуално.

Јас имам Cooler Master TX3 evo кулер.
Кој си додатоците се подесува да одговара и на 1156 сокет.

За потрошувачка на струја.
Двата процесори исто трошат 95w.

При пресметка на он лајн PSU калкулатор 775 сетапот повеќе ми троши од 1156 верзијата.
Така да, напојувањето си останува исто.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9861 на: 03 Февруари 2018, 10:43:20 am »
Фабричките кулери на интел, подобро фрлете ги :( Од искуство, не ги задоволуваат ни процесорите со кои се испорачуваат. Баш имав ситуација кај што ми се пожалија дека после кратко време на рендеринг на нова машина со i7 7700 се јавува thermal throttling и намалени перформанси пртатени со близу 100-ка температури на процесорот. Проблемот беше решен со средно скап cooler master.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #9862 на: 03 Февруари 2018, 10:59:03 am »
Не би ставил старо напајање на нов цпу. И да не стајш ново напајање веднаш за скоро ќе стајш. Исто и вентилатор, поготово ако ина контрола на вентилаторот без мислење би шибнал некој со поголем проток.
Од сервер тие кулерчињата јако дуваат, али се бучни, без малу како фен да дува, али контролата би го стишила кога нема потреба од максимум ладење.
ако е постаро напајањето од една год, најверојатно почнат е процесот на фаќање прашинаво самото напојување, што значи поголема температура, што придонесува до забрзано сушење на кондензаторите. Е сега ако го користиш за мозила, хром, филмчиња, ексел и сл не му ја думај. И најбитно да ставиш квалитетна паста на процесорот.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #9863 на: 03 Февруари 2018, 11:04:15 am »
Фабричките кулери на интел, подобро фрлете ги :( Од искуство, не ги задоволуваат ни процесорите со кои се испорачуваат. Баш имав ситуација кај што ми се пожалија дека после кратко време на рендеринг на нова машина со i7 7700 се јавува thermal throttling и намалени перформанси пртатени со близу 100-ка температури на процесорот. Проблемот беше решен со средно скап cooler master.

Баш така. Мене со фабричкиот кулер ми стигнуваше до 97-8 степени при рендер. Ама сепак тоа се темп. на јадрата.
Така да никогаш не стигна да се изгасни заради неговата внатрешна заштита.

Иначе голем дел на лошите кулери се нивната лоша термална паста. Имам добиено подобри резултати со само промена на пастата.

Ама најдобро решение е било каков tower кулер.

Не би ставил старо напајање на нов цпу. И да не стајш ново напајање веднаш за скоро ќе стајш. Исто и вентилатор, поготово ако ина контрола на вентилаторот без мислење би шибнал некој со поголем проток.
Од сервер тие кулерчињата јако дуваат, али се бучни, без малу како фен да дува, али контролата би го стишила кога нема потреба од максимум ладење.
ако е постаро напајањето од една год, најверојатно почнат е процесот на фаќање прашинаво самото напојување, што значи поголема температура, што придонесува до забрзано сушење на кондензаторите. Е сега ако го користиш за мозила, хром, филмчиња, ексел и сл не му ја думај. И најбитно да ставиш квалитетна паста на процесорот.

Некоја посебна причина за промена на PSU со нов CPU?
Чисто ради фетиш го кажуваш тоа?

Мојот комп внатре е чист исто како моето биро. Никогаш нема прашина, се е под конец. Да и внатре во напојувањето.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #9864 на: 03 Февруари 2018, 11:10:11 am »
епа толку им е векот на псу, 6-7год. Не ми издржало некое повеќе.
Нити сум начекал некое псу толку чисто колку што велиш, некако ич не ми е верно дека може псу толку чисто да се одржи па ти колку сакаш чисти околу. Освен ако не го отвараш барем еднаш годишно, ама тоа е редок случај. Едино серверите имаат по робустни псу-а.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9865 на: 03 Февруари 2018, 11:16:43 am »
....
Не бе, нема да се изгаси процесорот (и не се гасеше), ама thermal throttling ја редуцира брзината, дури и до 15% ако добро се сеќавам. Со Aida64 мислам убаво се гледа кога е во throtling процесорот.

Исто се согласувам и јас околу PSU-то. Ако е PSU-то квалитетно, исправно и доволно моќно, нема зошто да се менува кога се менува плоча и процесор.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #9866 на: 03 Февруари 2018, 11:59:58 am »
Ако не ве мрзи разбарајте за зависност на векот на електролитски кондензатор и неговиот отпор(ESP) и температурата. Тоа ми беше муабетот. реков, ако е една год старо напојувањето и јас велам да не се менува ама ако е 5-6год старо само ќе се зезаш безпотребно. Макар и на2 дена да е чистено.
Точно зависи и околината, друго е да е користено во климатизирана просторија со ламинат, друго е во не климатизирана, кај што има тепих завеса и други извори на прашина, трето е во механичарска работилница, индустрија итн, али толку пресметале дека им е векот на корисење на кондензаторите на псу...
Иаку еве некои егзотични куќишта

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34504
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9867 на: 03 Февруари 2018, 13:54:37 pm »
Кога сме кај најдобра варијанта за ладење тоа не е tower cooler.

Најдобра варијанта за оверклок:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQqAuVuGlMii6pt4_9_gjOGztn4UpCad2a6aKr9W02lI_kuqFnI

Лади и меморија и VRM и електролити

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #9868 на: 03 Февруари 2018, 15:30:30 pm »
....
Не бе, нема да се изгаси процесорот (и не се гасеше), ама thermal throttling ја редуцира брзината, дури и до 15% ако добро се сеќавам. Со Aida64 мислам убаво се гледа кога е во throtling процесорот.

Исто се согласувам и јас околу PSU-то. Ако е PSU-то квалитетно, исправно и доволно моќно, нема зошто да се менува кога се менува плоча и процесор.

Јас имам пуштано комп без кулер и знам дека се гасни пред да рикни. Значи има заштита и таа се регулира во биос. Во мојот случај комп се гаснеше пред да рикни и тоа пробано е неколку пати.

Салам PSU ќе си трае додека трае.

Tischläufer  нешто имаш помешано брзи со ладилников.
Овај тип на ладилник никогаш не бил и нема да биди најефикасен кулер.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #9869 на: 03 Февруари 2018, 17:12:31 pm »
Се знае кој е најдобар кулер веќе со години. Ноктуа Д15 или Д14. Само што премногу простор зафаќа. А тоа дека исто ќе греат пак не е точно затоа што зависи дали е залемен хитсинкот горен на јадрата или со паста е одоздоле. 7700к и 8700к прегреваат затоа што не се залемени. И не знам од кај почна муабетот со фабрички кулери ама К процесори не доаѓаат со кулер колку што знам. Напојување се менува ради стабилност на напон, не е битно дали тера. Моето моментално на 12V дава 12.3 ама кога имав графичка која влечеше само 75w од напојување даваше 10.9 значи напојувањето не е најсјајно веќе. Ако дава постабилен напон на процесор значи и фазите на процесорот помалце ќе греат затоа што ќе имаат помалце работа. Сепак зависи од моделот на напојувањето кое сака да го користи. Тоа со заштитата во биос е фино да те заштити еднаш, ама повеќекратно изложување на високи температури на силиконот може да доведе до трајни негови оштетувања и да не може да си ги одржува брзините процесорот во иднина.