Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676573 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6225 на: 27 Ноември 2014, 21:20:25 pm »
со една иста мегапикселажа можам колку сакаш различни дпи-ажи да ти извадам.

Само ти и чак норис можете тоа...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #6226 на: 27 Ноември 2014, 23:51:19 pm »
Само Фотошоп ќе ти заврши работа, не мора Чак Норис.

Многу, многу лесно можеш да си играш со дпи, на пример, од ДСЛР кој (најчесто) слика со 240 или 300 дпи, без разлика на мегапикселажата, можеш исклучително лесно да ги намалиш на рецимот 72 дпи.

Ретко кога имаш проблеми со намалување на дпи. Ако пробаш вештачки да зголемиш дпи, рецимо од 72 на 240, нема да постигнеш баш тоа што би сакал.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #6227 на: 28 Ноември 2014, 00:15:15 am »
Кинески екстерен диск од 500 гига.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6228 на: 28 Ноември 2014, 00:17:55 am »
Who you kiddin'? This is a deposit box for a sperm bank. Obviously.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6229 на: 28 Ноември 2014, 00:18:19 am »
Оу мај факинг атеист гад

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6230 на: 28 Ноември 2014, 00:18:30 am »
Kade ?
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6231 на: 28 Ноември 2014, 00:20:18 am »
Опасни се Кинезите.

Како бе DSLR слика со X dpi???

Кочичестовото на информации што ја вади апаратот се мери во точки, не во точки по инч. Во пиксели по инч се мери количеството на информации кои сме ги добиле за одреден објект со должина од еден инч во реалниот свет (input) или пак густината на информации прикажани на фотографија, екран... (output)

Ако сакаме со DSLR кој има хоризонтална резолуција на сензорот од 2000 пиксели, да снимиме лист долг 10 инчи со 200dpi, треба да го наместиме апаратот на тој начин што листот ќе го зафаќа целото хоризонтално видно поле.

Сензорот на апаратите има густина на точки, не сликата. Колку точки на инч ќе фатите со апаратот зависи од растојанието до објектот што го сликате.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6232 на: 28 Ноември 2014, 00:26:04 am »
Банално кажано, стариот Nikon D40 што го имав, сликаше со резолуција од 6 MPix. Кога сликата ќе ја отвориш во Фотошоп, и одиш во имиџ инфо, глеаш дека вика 3008х2000 пиксели, со 240 dpi. Тие 240 дпи се многу, многу битни ако фотографираш за принт.

АјФонов што го имам сега, слика со резолуција од 8 MPix, но, кога ќе ја отвориш сликата во Фотошоп, гледаш дека е 72 дпи. Ако работиш принт, многу, непоимливо многу бољи избор е 6 Мегапикселен апарат со 240 дпи, отколку 8 Мегапикселен телефон, со 72 дпи. Ретко кој го разбира тоа.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #6233 на: 28 Ноември 2014, 00:35:09 am »
Тоа е така затоа што во Фотошоп имаш предефинирано некоја димензија на излезен медиум. Ако ја смениш од А3 во А4 ќе ти се промени и dpi вредноста која ја гледаш во имиџ инфо.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #6234 на: 28 Ноември 2014, 00:37:14 am »
Опасни се Кинезите.

Како бе DSLR слика со X dpi???

Кочичестовото на информации што ја вади апаратот се мери во точки, не во точки по инч. Во пиксели по инч се мери количеството на информации кои сме ги добиле за одреден објект со должина од еден инч во реалниот свет (input) или пак густината на информации прикажани на фотографија, екран... (output)

Ако сакаме со DSLR кој има хоризонтална резолуција на сензорот од 2000 пиксели, да снимиме лист долг 10 инчи со 200dpi, треба да го наместиме апаратот на тој начин што листот ќе го зафаќа целото хоризонтално видно поле.

Сензорот на апаратите има густина на точки, не сликата. Колку точки на инч ќе фатите со апаратот зависи од растојанието до објектот што го сликате.
Токму така.

Ако имаш 3000 пиксели и ја испечатиш сликата со страна од 3 инчи, на секој инч ќе има 1000 пиксели. Согласно тоа ако истата таа слика ја испечатиш на 30 инчи, ќе има 100 пиксели на инч. Значи може да заклучиме дека една иста слика може да има колку сака пиксели по инч, зависно од тоа на која големина е испечатена. Ако на пример истата слика сакаме да има 10000 пиксели по инч тогаш димензијата ќе е 0.1 инч.
Многу е едноставно всушност, и се одредува според равенката:
резолуција = пиксели на инч по инчи должина.

pixel = (pixel/inch)*inch
pixel = (pixel/inch)*inch
pixel = pixel

Ако ја смениш од А3 во А4 ќе ти се промени и dpi вредноста која ја гледаш во имиџ инфо.
Токму така. Како што се менува димензијата, ќе се менува и густината. Мора, за да се задржи резолуцијата константна. Многу видливо од горната равенка.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6235 на: 28 Ноември 2014, 00:40:31 am »
Тоа е така затоа што во Фотошоп имаш предефинирано некоја димензија на излезен медиум. Ако ја смениш од А3 во А4 ќе ти се промени и dpi вредноста која ја гледаш во имиџ инфо.

Зборам за кога отварам слика директно во Фотошоп, а не кога имам поставено документ со дадени димензии и дпи, па да внесувам слика во него. Во вториот случај, секоја варијација врз димензиите на документот ќе влијае врз квалитетот на сликата што си ја вметнал во истиот, иако излезниот дпи ќе ти остане ист.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #6236 на: 28 Ноември 2014, 00:51:15 am »
Излезниот dpi ќе остане ист, само ако си го достигнал максумумот на принтерот, ама во тој случај ќе треба или да правиш кроп или да ја намалуваш резолуцијата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6237 на: 28 Ноември 2014, 00:56:34 am »
Неврмајнд.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
« Одговори #6238 на: 28 Ноември 2014, 03:21:43 am »
Дечки, ми треба мала помош. Имено се работи за екстерен WD MyPassport и кога ке го приклучам на компјутер ми јавува ваков ерор :

Пошто ми беше под гаранција, го однесов каде што го купив, и при уклучување на истиот во нивниот компјутер, си работеше најнормално без никаква грешка. Пробавме и на друг компјутер исто така. Што би требало да значи дека е до мене.

Пробав со промена на буква, ( вероватно не згрешив ) не се промени ништо. Пробав и со бришење, и поново инсталирање на драјверот, исто така.

Некој совет како да го решам ова ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #6239 на: 28 Ноември 2014, 07:37:56 am »
Device manager, најди го уредот, uninsall(remove driver), рестарт остави го autodetect да заврши работа. Обично пали. Ако не пали, тогаш може ќе треба да ги деинсталираш и драјверите за usb контролерот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.