Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1675528 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4485 на: 15 Декември 2013, 19:33:53 pm »
Секој автоматски апдејт на верзијата на IE носи прболеми со луѓето кои (се приморани да) го користат за електронско банкарство. (минатиот месец мама еба IE11)

Леле па и со тоа живци кинам... од комерцијална банка мора преку ИЕ да плаќаш... ми се плаче кога ќе дојде време за такво нешто ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #4486 на: 15 Декември 2013, 19:39:04 pm »
Прво и основно правило поврзано со компјутери - If it isn't broken, don't fix it.

Гордо си го терам Виндоусов еве четврта година. Нит реинсталиран, нит бутур. Машината ја ресетирам секој месец.

Апдејти благовремено исклучени.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #4487 на: 15 Декември 2013, 20:11:42 pm »
Зеро, за сервер се работи или пц?

Инаку, автоматски апдејти гасам по дуфолт после инсталација на секој компјутер. Кај мене еднаш месечно правам проверка за некои нови апдејти и ги инсталирам потребните. Редовно апдејтувам веќе 2-3 години и не сум имал никогаш проблем.

А за осмицата, ја користев ~24 часа, успеав некако да го сварам тоа метрото, ама почна да ми прави проблеми со uTorrent и бев принуден да ја бришам. Веднаш си се вратив на златната седмица, која не ја мењам за ништо. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4488 на: 16 Декември 2013, 00:22:39 am »
И јас бев против Виндоус 8 и не ми се свиѓаше воопшто, но силом приликом морав да го форматирам компјутерот и набрзинка по комшии најдов само Вин 8.1 на УСБ, лиценциран. Го инсталирав, ставив и класик шел за да биде по сличен на вин 7 и компјутеров лета. Не ми се верува која разлика ја направи само промената на оперативниот систем. Се оди далеку побрзо, будењето од слип до спремен компјутер за работа е 3-4 сек додека пред тоа беше неколку пати поспоро, сите програми работат по мазно, побрзо се отвораат и се. Го препорачувам на секој.

druze siba zasto si go formetiral/preinstaliral, i so 7-ca ke si sibal :-)  auto update OFF

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #4489 на: 16 Декември 2013, 00:40:25 am »
Праам муабет за мојот, личен компјутер што го користам за работа, за игрици, за све по список.

У моментов возам i5-750, MSI P55-CD53 плоча, 12 гига HyperX, 2х500 гб дискови, Geforce GTX 560TI со закачени два монитори и миљон тракатанци.

Како што реков, го рестартирам секој месец.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #4490 на: 16 Декември 2013, 01:01:28 am »
И јас бев против Виндоус 8 и не ми се свиѓаше воопшто, но силом приликом морав да го форматирам компјутерот и набрзинка по комшии најдов само Вин 8.1 на УСБ, лиценциран. Го инсталирав, ставив и класик шел за да биде по сличен на вин 7 и компјутеров лета. Не ми се верува која разлика ја направи само промената на оперативниот систем. Се оди далеку побрзо, будењето од слип до спремен компјутер за работа е 3-4 сек додека пред тоа беше неколку пати поспоро, сите програми работат по мазно, побрзо се отвораат и се. Го препорачувам на секој.

druze siba zasto si go formetiral/preinstaliral, i so 7-ca ke si sibal :-)  auto update OFF

Држи вода и тоа, но сепак сум доста задоволен сега за сега од 8.1 така да воопшто не ми е жал што го ставив иако бев доста скептик. Инаку неколку пати го имав форматирано и му ставав 7ца така да и на свежо форматиран компјутер 8.1 е доста побрз во споредба со 7та, барем јас имам таков впечаток на мојов компјутер. Инаку се работи за 3 години стар Acer Aspire 5740 со I5 M430 2.27GHZ, 4GB Ram, 640GB HDD, ATI HD 5650 1GB.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #4491 на: 16 Декември 2013, 02:36:37 am »
Праам муабет за мојот, личен компјутер што го користам за работа, за игрици, за све по список.

У моментов возам i5-750, MSI P55-CD53 плоча, 12 гига HyperX, 2х500 гб дискови, Geforce GTX 560TI со закачени два монитори и миљон тракатанци.

Како што реков, го рестартирам секој месец.
Јас мислев имаш некој сервер кренато, па за тој правиш муабет. Инаку солидна конф. Јас веќе година сум константно на лаптопов... Не можам да го слушам статичниот да ми бучи, ми смета навечер. Порано сум оставал по неколку месеци стоеле компјутерите така без рестарт/шатдаун, ама сега не можам... :)

Држи вода и тоа, но сепак сум доста задоволен сега за сега од 8.1 така да воопшто не ми е жал што го ставив иако бев доста скептик. Инаку неколку пати го имав форматирано и му ставав 7ца така да и на свежо форматиран компјутер 8.1 е доста побрз во споредба со 7та, барем јас имам таков впечаток на мојов компјутер. Инаку се работи за 3 години стар Acer Aspire 5740 со I5 M430 2.27GHZ, 4GB Ram, 640GB HDD, ATI HD 5650 1GB.
Точно е дека работи побрзо осмицата, јас го примтетив тоа уште и на виртуелка. За тие што имаат спори дискови (како мене) подобро е 8.1. За 30 секунди имав пц спремен за работа, но мораше да оди јабана. :))
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #4492 на: 16 Декември 2013, 15:31:20 pm »
http://www.tomshardware.com/reviews/g-sync-v-sync-monitor,3699.html

Многу интересна технологија за гејмерите.

Работата се состои во тоа што, графичката карта ја дефинира ратата на прецртување на мониторот, односно мониторот прецртува само кога ќе добие нов кадар од графичката.

Ова овозможува да имате прекрасна слика без пресечени кадри дури и со 30-40fps, ја отстранува потребата од V-sync и доцнењето што доаѓа со баферирањето.

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #4493 на: 16 Декември 2013, 15:49:56 pm »

А за осмицата, ја користев ~24 часа, успеав некако да го сварам тоа метрото, ама почна да ми прави проблеми со uTorrent и бев принуден да ја бришам. Веднаш си се вратив на златната седмица, која не ја мењам за ништо. :)

na edniot PC imam 8 , na drugiot 8.1, torenti ne mi pravat nikakov problem i raboti mnogu pobrzo od 7. neznam kakva verzija si imal ama odkako ke ja naucis 8 so site novini e do sega najstabilen operativen ( od microsoft ) .

Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4494 на: 16 Декември 2013, 21:42:32 pm »
Eкипа, што користите за VPN? Глеам на интернет катаљон бесплатни VPN клиенти. Има некој некакво искуство со некој од нив?

Јас го користам openvpn за вржување на продукциски машини, ама ми треба нешто поедноставно што можат и некомпјутерџии да инсталираат и користат во домашни услови. За фајл шеринг и мултиплеер, толку отприлика.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #4495 на: 16 Декември 2013, 21:44:02 pm »
Shrewsoft.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #4496 на: 16 Декември 2013, 21:45:53 pm »
Team viewer има некоја вградена впн опција која би требало да биде доста едноставна за подесување,  иако никогаш не сум ја користел, ми личи дека е доста едноставно подесувањето.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4497 на: 16 Декември 2013, 23:43:41 pm »
Eкипа, што користите за VPN? Глеам на интернет катаљон бесплатни VPN клиенти. Има некој некакво искуство со некој од нив?

Јас го користам openvpn за вржување на продукциски машини, ама ми треба нешто поедноставно што можат и некомпјутерџии да инсталираат и користат во домашни услови. За фајл шеринг и мултиплеер, толку отприлика.

Си пробал Hamachi? За мултиплеер е мајка...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #4498 на: 16 Декември 2013, 23:57:14 pm »
И Tunngle е многу добро за мп.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #4499 на: 17 Декември 2013, 09:46:53 am »

Големка некако...