Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1352462 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #165 на: 03 Февруари 2012, 12:55:57 pm »
Ако му ставиш 80мм вентилатор ќе ја лади меморијата. Ама на твојата 9600 меморијата не грее така да нема потреба

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #166 на: 03 Февруари 2012, 12:59:12 pm »
80 е многу бучен вентилатор.
Јас морам да го правам на 7 волти за да намалам вртежи во минута
Многу паметно, и јас често ги поврзувам на напајањето дирекно на 5 волти. Некои не работат (неможе да запалат и тргнат) ама новиве немаат проблем со 5V. Таман за да стори мала промаја, ама мора да се осмисли ладењето убаво.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #167 на: 03 Февруари 2012, 14:25:43 pm »
Ако му ставиш 80мм вентилатор ќе ја лади меморијата. Ама на твојата 9600 меморијата не грее така да нема потреба

Е како тогаш без вентилатор idle e 51степен, а со 80ка idle е 40 степени, или пониска ?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #168 на: 03 Февруари 2012, 14:33:01 pm »
дечки има ли некој од вас(компјутерџиите :) ) што може на лаптоп биос чипот та ми го одлеми и да ми стаи друг, чипот е во тсоп48 куќиште. Ако има нека пише колку би ме чинело. Причината е дека мојот чип се зезна на флешување а сеа ми улета од ист лаптоп

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #169 на: 03 Февруари 2012, 15:04:21 pm »
80 е многу бучен вентилатор.
Јас морам да го правам на 7 волти за да намалам вртежи во минута
Многу паметно, и јас често ги поврзувам на напајањето дирекно на 5 волти. Некои не работат (неможе да запалат и тргнат) ама новиве немаат проблем со 5V. Таман за да стори мала промаја, ама мора да се осмисли ладењето убаво.

Дени

Можеби го знеш ова, ама јас да ти го кажам ;D :D, кулерите што се за внес на свеж воздух, најдобро е да бидат од напред доле, и од страна на средина (да фрла дирекно воздух на графичката) кулерите што се за изнес на топол воздух, позади горе (да вади топол воздух од процесорот) и евентуално, одозгора на куќиштето, поновите ја имаат и оваа опција.

7 волти се прават со вклучување на 12в на + и 5в на -

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #170 на: 03 Февруари 2012, 15:06:40 pm »
Така, така. :)

Обично осмислувам комплетно како ќе се одвива ладењето во кужиштето, и потпомагам со картончиња облепени со изолир трака. :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #171 на: 03 Февруари 2012, 15:18:38 pm »
Ти ептен планираш да навлезеш длабоко.

Совет, не си го троши времето, и така разликата најмногу може да биде 1 степен. Јас експериментирав и најмногу разлика има ако кулерот што е наменет за свеж воздух на графичката го свртиш обратно т.е. да вади топол воздух. Добро е и да имаш ладење за процесор со решетка што овозможува вентилаторот вериткално (да не биде паралелен со матичната) да дува, секако во комбинација со вентилатор на куќиштето што ќе го изнесе овој топол воздух нанадвор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #172 на: 03 Февруари 2012, 15:21:48 pm »
Ти ептен планираш да навлезеш длабоко.

Совет, не си го троши времето, и така разликата најмногу може да биде 1 степен. Јас експериментирав и најмногу разлика има ако кулерот што е наменет за свеж воздух на графичката го свртиш обратно т.е. да вади топол воздух. Добро е и да имаш ладење за процесор со решетка што овозможува вентилаторот вериткално (да не биде паралелен со матичната) да дува, секако во комбинација со вентилатор на куќиштето што ќе го изнесе овој топол воздух нанадвор.
Степените мене не ми се битни воопшто, се додека се во нормални граници. Јас ја бијам битката против децибелите. 1dB за мене е огромна придобивка, нема нешто поубаво од тишина.

Не за џабе HP машините се убаво осмислени и тивки како риба. А серверите им се со пасивни ладилници на процесорот. Внимамние треб да се посвети на се.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #173 на: 03 Февруари 2012, 15:37:41 pm »
Место да лепите картони ќе дадете некое евро + за куќиште и завршена работа.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #174 на: 03 Февруари 2012, 15:54:12 pm »
Ли ан ли!

;D ;D ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #175 на: 03 Февруари 2012, 15:54:32 pm »
Тогаш, уште еден совет, ќе најдеш кулери од црканти напојувања 12 см се тие мислам, ќе ги извадиш, ќе им ставиш приклучоци какви сакаш (дали 4 пински или 2/3 пински за на матична)потивки од нив нема. Нормално можеш и да отидеш во продавница и да си платиш нови. Изборот е твој.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #176 на: 03 Февруари 2012, 16:05:45 pm »
Место да лепите картони ќе дадете некое евро + за куќиште и завршена работа.
1. Пак треба да се лепат картони.
2. Зошто да не лепам картони...?
3. Кај куќиште најважно ми е да изгледа убаво и да се вклопува. А во денешно време најчесто се ставаат куќишта во дневна како медиа центри и сервери, па изгледот е уште понагласен. Понатаму се повеќе се бараат легнати куќишта за да одговараат со системот за музика... А изборот на такви е екстремно мал. Изборот на легнати куќишта кои изгледаат доволно елегантно е уште помал. Посебно кај нас. Така да ем ќе дадеш некое евро плус, ем ќе залепам кај што сакам картони и што се не, за да биде најтивко на светов... :)

Или да си купам вакво плаво...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #177 на: 03 Февруари 2012, 18:14:48 pm »
Abe lugje neli moze da se izvede nesto podobno na klimaticite so freonsko ladenje, fino lepo sistem kompresor, isparuvac, kondenzator i kapilara i cepaj procesorot na -30 ke ti bide taka da klokanje mozes da pravis do besvest. Ne bi bilo tesko da se izraboti. Baska i nema da e bucen. Kompresorot mozes i vo druga soba da go stavis preku bakarni cevki da go povrzes i nema maka.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #178 на: 03 Февруари 2012, 18:19:21 pm »
Може да се изведе ама мислам дека проблем ке биде кондензацијата :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #179 на: 03 Февруари 2012, 18:22:12 pm »
e pa zapomni sekoj problem ima resenie golemite problemi imaat golemi resenija.Ke se smisli nesto. Zamisli posle overclock i toa bajagi da tepa, garant na benchmark ke ide u plafon ke gi macka site drugi. Moze e i dobro i GPU to da go vrzes na toj sistem kako i memorijata i chipsetot :)