Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1175419 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12150 на: 14 Мај 2024, 21:56:39 pm »
Му кажавме кој да го земе, послуша човекот и со здравје да си го користи.

За инсталација суоер опција ти било кај тие во нептун, ако не најдеш некое дете локално пиши ќе ја средиме деновиве.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #12151 на: 06 Јуни 2024, 14:45:14 pm »
Во кипер маркет има акција, ранец за лаптоп Tellur nomad за 700денари. Во анхоч е 1200ден.
Го бива ли ранецов? Јас првпат слушам зс телур марка.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43642
  • Il Moderatore
« Одговори #12152 на: 06 Јуни 2024, 16:28:29 pm »
Шо треба да го бива или не, ако ти брка работа пазари го, 700ден. е, не 7000 :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #12153 на: 06 Јуни 2024, 17:02:05 pm »
Шо треба да го бива или не, ако ти брка работа пазари го, 700ден. е, не 7000 :)

Прав си. На глупости се фрлаат пари, а за вакви работи се прашува.
Купено.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5673
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12154 на: 30 Август 2024, 21:56:51 pm »
Друштво, ми донесоа лаптоп на преинсталација, пробав со 2 различни бутабилни USB и во UEFI и во Legacy mode, конвертирајќи го дискот од MBR во GPT и обратно. Чепкано и во BIOS исто. Се инсталира, но при првиот рестарт лаптопот закочува на windows лого. Дали е до рам или хард дискот не знам, многу има за отворање. Чаре?

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
« Одговори #12155 на: 30 Август 2024, 22:28:12 pm »
Друштво, ми донесоа лаптоп на преинсталација, пробав со 2 различни бутабилни USB и во UEFI и во Legacy mode, конвертирајќи го дискот од MBR во GPT и обратно. Чепкано и во BIOS исто. Се инсталира, но при првиот рестарт лаптопот закочува на windows лого. Дали е до рам или хард дискот не знам, многу има за отворање. Чаре?
Што модел на лаптоп? Да не случајно некој драјвер што го повлекува прави проблем ? Што windows пробуваш да инсталираш ?

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12156 на: 30 Август 2024, 22:29:52 pm »
Пробав прво Windows 10 LTSC, моментално чиста 10ка симната од официјалната страница. Моделот на лаптопот е Lenovo V110. Најверојатно лаптопот е отворан, па нешто се случило во меѓувреме, не знам... Работи само на полнач, а батеријата е отштекана.

До тука работи, после се појавува ова. Доколку сум брз и отворам cmd (shift+f10) може да отворам некое програмче, ама програмчето подоцна замрзнува и си останува така.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
« Одговори #12157 на: 30 Август 2024, 22:35:10 pm »
Пробав прво Windows 10 LTSC, моментално чиста 10ка симната од официјалната страница. Моделот на лаптопот е Lenovo V110. Најверојатно лаптопот е отворан, па нешто се случило во меѓувреме, не знам... Работи само на полнач, а батеријата е отштекана.

До тука работи, после се појавува ова. Доколку сум брз и отворам cmd (shift+f10) може да отворам некое програмче, ама програмчето подоцна замрзнува и си останува така.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Хмм, пробај со windows creation tool да симне официјален. Работеше претходно или ? Ако си во можност да симнеш hirens или некоја друга diagnostic tool па директ да провериш да не прави проблем дискот или рамот, мада би требало така да лупа BSOD.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12158 на: 30 Август 2024, 22:39:00 pm »
Последниов пат беше со creation tool, исто е...
Инаку работеше претходно со 7ка и си форматираше и си префрлаше, сѐ ок. Мислев да пробам со нешто како bootable diagnostics software пред да се отвора, имам рок викендов да се среди. Баш чудно што сѐ работеше претходно на него...

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12159 на: 02 Септември 2024, 11:07:48 am »
Апдејт^
Лаптопот е моментално кај другар, но ми е малку неозбилен, веќе два дена стои кај него....
Додека беше кај мене пробав и memtest на рамот, излезе океј, не успеав уште хард дискот да го видам, но додека бил кај другаров закочил на проверка на лоши сектори.
Друг сервисер е тешко да се најде моментакно, сите се по одмори, дали да менувам хард диск (не ми фаќа око многу отворање на вакви работи, особено на туѓо нешто)?

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
« Одговори #12160 на: 02 Септември 2024, 11:17:57 am »
Апдејт^
Лаптопот е моментално кај другар, но ми е малку неозбилен, веќе два дена стои кај него....
Додека беше кај мене пробав и memtest на рамот, излезе океј, не успеав уште хард дискот да го видам, но додека бил кај другаров закочил на проверка на лоши сектори.
Друг сервисер е тешко да се најде моментакно, сите се по одмори, дали да менувам хард диск (не ми фаќа око многу отворање на вакви работи, особено на туѓо нешто)?
Ако имаш било каков диск, замени го и пробај да инсталираш windows. Барем ќе знаеш на што си....

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12161 на: 04 Септември 2024, 22:12:40 pm »
Решен проблемот. Не знам зошто некои луѓе се нарекуваат сервисери, а не се... Провериле хард диск, провериле рам, што ти знам таму + некоја лага, да сум го фрлел в канта. Подоцна ми текна дека windows 7ката беше 32 битна, а процесорот е 64 битен i3, па пробав со 10ка x86 верзија и еве го функционира. 6 дена беше кај мене и по сервисери 🥲

Немам ни сам објаснување зошто не успеа 64 битната инсталација.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #12162 на: 04 Септември 2024, 22:19:22 pm »
Nekoja magidtrala e oshtetena, mozhda sega ne se koristi pa raboti.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
« Одговори #12163 на: 04 Септември 2024, 22:38:34 pm »
Решен проблемот. Не знам зошто некои луѓе се нарекуваат сервисери, а не се... Провериле хард диск, провериле рам, што ти знам таму + некоја лага, да сум го фрлел в канта. Подоцна ми текна дека windows 7ката беше 32 битна, а процесорот е 64 битен i3, па пробав со 10ка x86 верзија и еве го функционира. 6 дена беше кај мене и по сервисери 🥲

Немам ни сам објаснување зошто не успеа 64 битната инсталација.
Чекај, му инсталираше 32 битен windows? Знаеш дека си лимитиран со рамот така?

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12164 на: 04 Септември 2024, 22:39:52 pm »
Да, само со 32 битен работи. Пробале и со друг хард и со друг рам. Знам дека до 4гб рам работи, толку и има.