Автор Тема: Иселеничка виза  (Прочитано 76624 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг: Занимање на форумџиите
« Одговори #75 на: 28 Август 2014, 23:54:35 pm »
Zenet sum, imase nekoja opcija da si zamineme pred 2-3godini za australia, samo na soprugata diplomata nemase da e priznaena, a taa tuka vekje raboti, me fati i mene nekoj film deka ke trgne na po dobro i kaj nas i ostanavme... da mozam autofelacio kje si napravam sto ostanav ovde, ama sto e toa e...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #76 на: 29 Август 2014, 00:35:22 am »
Знаеш зошто лавот си ги лиже јајцата!?

- Зошто може.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #77 на: 29 Август 2014, 11:02:17 am »
Zenet sum, imase nekoja opcija da si zamineme pred 2-3godini za australia, samo na soprugata diplomata nemase da e priznaena, a taa tuka vekje raboti, me fati i mene nekoj film deka ke trgne na po dobro i kaj nas i ostanavme... da mozam autofelacio kje si napravam sto ostanav ovde, ama sto e toa e...

Како камионџија во Австралија ќе заработуваш поприлично многу само да ти кажам. Ако имаш некој партнер да се среќавате на пола пат (да речеме Сиднеј - Мелбурн или Мелбурн - Аделаида) и да разменувате камиони, добри добри пари се прават.

Иначе сега возите Шведска ако не се лажам? Таму гледам 1500-че месецот даваат.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #78 на: 29 Август 2014, 11:36:04 am »
Jas sum na relacija Dk-It Dk-Fr Dk-Ch platata e taa sto ja spomena pogore

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
« Одговори #79 на: 29 Август 2014, 21:24:09 pm »
Koga konkurirase vo Nelt? Ke bevme kolegi

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #80 на: 29 Август 2014, 21:38:43 pm »
2010ta, od 800 dusi sto bevme vo kontinental ostanavme nekolkumina, potoa dojdovme do 3ca, sleden mesec dvajca i primija edno tipce so vrski :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #81 на: 29 Август 2014, 21:52:51 pm »

ааууууу.. каква грешка... јас на сите мои пријатели што ке ми речат дека тргнале кон надвор од државава им велам само едно:

КУПЕТЕ КАРТА ВО ЕДЕН ПРАВЕЦ, ИДЕТЕ И НЕ ВРАЌАЈТЕ СЕ НИКОГАШ ВИШЕ. можете за 4-5 години да дојдете тука на одмор, да ја убиете носталгијата кога се присетите зашто сте отишле... ако ви  се повтори носталгијата дојдете уште еднаш за 5 години и гарантирам дека ке бидете излечени од ностлагија...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #82 на: 29 Август 2014, 22:02:36 pm »

ааууууу.. каква грешка... јас на сите мои пријатели што ке ми речат дека тргнале кон надвор од државава им велам само едно:

КУПЕТЕ КАРТА ВО ЕДЕН ПРАВЕЦ, ИДЕТЕ И НЕ ВРАЌАЈТЕ СЕ НИКОГАШ ВИШЕ. можете за 4-5 години да дојдете тука на одмор, да ја убиете носталгијата кога се присетите зашто сте отишле... ако ви  се повтори носталгијата дојдете уште еднаш за 5 години и гарантирам дека ке бидете излечени од ностлагија...

Другар ми имаше некаква раководна позиција во Телеком, Меѓу другото и  возило на располагање. Ама не му се допаѓаа односите во фирмата и општо целото наше општество. Аплицираше за во Канада, и многу брзо доби виза а и вработување (се запосли како програмер во Electronic Arts). Дури ми праќаше верзии на игри во работна верзија на тестирање. Го фати носталгија после 2 години од кога си замина.. Дојде тоа лето во Ск. После 10 дена во МКД не само што му пројде носталгијата, туку веќе беше 100% сигурен дека паметно направил.

Од тогаш не е воопшто дојден :) (Барем 5 години)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #83 на: 29 Август 2014, 22:04:43 pm »
тоа е тоа... за тоа зборев погоре... во моја фамилија има многу луѓе што се исселија... сите го пројдоа тоа, погре-подоле периодот се врти помеѓу 4-та и 5-та година од исселеничкиот момент...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #84 на: 29 Август 2014, 22:12:23 pm »
Soprugata kaj mene e stomatolog, edna od po platenite profesii vo " stranstvo". Problemot e sto diplomata osven kaj nas, priznata e samo vo edna africka drzava i nikade na drugo mesto. Ovde vekje raboti vo svoe, zadovolna e  i dobro i odi, dokolku zaminevme nekade trebase da pomine period od teski 5-6 godini za snaogjanje, doobrazovanje i slicno...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #85 на: 29 Август 2014, 22:33:42 pm »
значи друже, не си запознаен... освен ако дипломата на сопругата не е фалц ( а не верувам дека такво нешто би направил ни ти ни таа),  тогаш, дипломата (копија-нотарска, пакај овластен преведувач преведена на англиски јазик) се препраќа на препознавање, и заверка. значи скоро ниедна диплома не е признаена официјално, од сефте... еве орце николов како ЕЛЕКТРО училиште (додека беше електро) беше светски признаено училиште и диплома, но коце металец не... ама пак затоа дипломата се испраќа на препознавање...

сите светски сили (така да ги наречем емигрантските држави-колонии) имаат по еден вработен на неколку држави што проверува... за австралија и нов зеланд, го знам човекот кој е, и имаме среќа што за македонија, србија, албанија и црна гора е од македонија вработен. нивна рабпта е да ги проверувата дипломите дали се фалц, легални или пак дали се стварно од постоечко-реномирано училиште, со државни бонитети, или е од некое приватно, локално училиште (брз курс од 3 месеци).. на база на неговиот одговор во амбасадата, се одлучува за признавање на дипломата...

а тоа 5-6 тешки години... сите ги чека истото.. со сите нај добри дипломи да идеш, те чекаат 5-6 тешки години... почињаш од 0. од ново, од почеток се... и по лесно ке ти биде само ако има од тука да си однесеш таму околу 500.000 евра, за да си олесниш.. ама па ако имаш тука толку пари, нема ни да ти текне за заминување...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #86 на: 29 Август 2014, 22:39:58 pm »
За нострификација на диплома ќе треба да се полагаат неколку испити (бројот зависи од држава до држава) кој во суштина ги опфаќа сите испити што се учени кај нас.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #87 на: 29 Август 2014, 22:42:47 pm »
у превод, иако е "призната", нашата диплома ти е секаде џабе.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #88 на: 29 Август 2014, 22:52:48 pm »
Zivotot i slobodata sto ja imame vo Mk ja nema nikade, za mene i hranata vo evropa nema vkus.
Problem se parite, nelojalna konkurencija, koncentracijata na mok samo vo Skopje, 25.17 i provincijalcite sto mame mu ebaa na gradot vas se isto golem problem, siva ekonomija, ne efikasno sudstvo, selektivno funkcioniranje na zakonite i sl...
Jas sum zadovolen od zivotot sto go ziveam i sredstvata sto gi imam, ne mectaam po ferari i Q7, prioritet mi bese sa ziveam vo sopstven dom sam so soprugata, zatoa i odluciv da zaminam na strana.
Ne se sramam od rabota, ne baram rabota "na strukata" i da cekam od doma da mi dadat 100tka za kafe, sum rabotel i rabota koja sto po default treba da ja raboti nekoj so 8mo odd. Rado bi rabotel kako komunalec za 30 000den plata otkolku kako bankar za 20 000, ne patam od kompleks da me vikaat gospodine a da se cudam od koja kartica da izvadam za da go pokrijam kreditot.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #89 на: 29 Август 2014, 22:57:29 pm »
тоа е тоа. ако си ти задоволен од тоа што го имаш тука, ништо друго не ти треба повеќе...