кинез нема проблем со транспорт на пратки... кај нив летаат контејнери секој ден. кај нас ги ебат кокошките, т.е. делот со земјениот транспорт. мене лично ми се има десено од DHL пратка (тргната од тука) да ми исчезне од локација, или да застане во едно место по 6-7 дена... нај често се 3-4 ама и повеќе имало. во сите случаеви беше дека во таа и таа земја, (во европа) им свирнало на локалните шерифи да прават ренген снимање на сите пратки во возилото... а нај често тоа се неколку илјади различни пакувања... ете тоа нека се деси на делот по земјен транспорт, 2-3 пати, па кај нас од една у друга груација низ поштите.. па магационерот не дошол на работа 1 недела, и нема кој да ја издаде листата на пристигнати пратки... па теткицата што ги пишува картончињата за пристигнати пратки не дошла 10 дена на работа, пошто и се може нели.. па дур стигне на ред картончето да се испарти... и ако у меѓувреме царинска одлучи на контрола, ете ти објаснување како од кина до МК дошло за 2-3 недели, ама кај нас заглавило уште 2-3 месеци...
патетика!!
а да не почнеме да мозгаме и разглабаме како стигнати пратки кај нас, исчезнуваат и никад не ги довибаме...