Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1230539 пати)

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #1350 на: 24 Јуни 2016, 10:25:17 am »
Деловите не се воопшто скапи, моторот е одлично покажан. Ако си за меган јас продавам еден може да дојдеш да го видиш исто редизајн и регистриран.
Препорака за сервис Виталеда во Кисела Вода, јас таму ги сервисирам и сум задоволен.

Пиши подетално за меганот , или отвори тема во 'Продавам' :)
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,20112.msg882933.html#new

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #1351 на: 25 Јуни 2016, 20:10:32 pm »
Пa дoбрo сеa нoрмaлнo декa ќе се сменвaт пoтрoшните мaтеријaли (кaиши, филтри, мaслo, aмoртизери, дискoви, плoчки и се нaтaму дa не нaбрoјувaм). Не би сaкaл дa имaм прoблеми сo турбини, дизни, менувaч и сличнo.

Кoгa сме кaј ренoтo, дaли е сo двoмaсен зaмaец? И кoлку kw е вo сoбрaќaјнaтa.

Уште еднaш ќе кaжaм декa сум вoзaч пoчетник. Вoзaм мoментaлнo кoлa пoсилнa oд дoзвoленoтo. Сaкaм нештo штo ќе гo вoзaм "легaлнo". Пoтрoшувaчкaтa е еден oд пoгoлените приoритети. Знaм декa имa дизели сo 3 цилиндри штo трoшaт кaкo веспa, нo се мaчaт пo "пaтoт зa дo дoмa"... Кoлите вo рaнгoт нa мегaнoт ми изгледaaт нaјпримaмливo, бидејќи се екoнoмични низ грaд, a не се лoши и зa нa oтвoренo.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

1.5 dci се со фиксен замаец, а 1.9 dci се со варијабилен, можеби има исклучок некој за 1.5 ама не верувам.

инаку еве една слика што се случува со ламелата на 1.9 дци кога се смени од варијабилен на фиксен замаец, со нелагано возење на 40к км

Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6312
« Одговори #1352 на: 26 Јуни 2016, 16:04:11 pm »
Чичкоми бара да купи клио.. Дизел од 2001-2004та.. Му го дадов моето на некоја ден и одма се реши за такво...

Е сега имам некои прашања.. 1.5 дци има мотори со 65 (како моето) и со 82кс .. Во што е разликата ? Кое е поиздржливо ?

И ако има некој да ми предложи некое клио како што треба (од човек што го познава).. Веќе бевме прилеп и охрид за 2200/2300 имаше али ламелата беше за мењавање, гуми за мењавање, некои фалинки.. тоа охрид незнам трокираше на ниски обртаи, додека на високи си беше ок.. а и чадеше како ненормално..
Незнам што им е на луѓето, никој не продава кола како што треба.. (барем до 2500 евра, толку е лимитот)...

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
« Одговори #1353 на: 26 Јуни 2016, 17:11:22 pm »
Со 65 би требало да биде поиздржливо

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6312
« Одговори #1354 на: 26 Јуни 2016, 18:53:19 pm »
Ијас мислам така..машината е иста.. Само со 65 не е толку оптеретена како со 82.. Ваљда има поголема турбина, друга електроника...

Отсутен deko4ever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
  • сите имаме право на свое мислење 1,9тди ЗАКОН
« Одговори #1355 на: 26 Јуни 2016, 18:58:56 pm »
Ne sme poveke prijatrli. Pozz deko
« Последно менување: 29 Јуни 2016, 10:41:36 am deko4ever »

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1356 на: 26 Јуни 2016, 20:35:54 pm »
Ијас мислам така..машината е иста.. Само со 65 не е толку оптеретена како со 82.. Ваљда има поголема турбина, друга електроника...

Еве нешто најдов тука: http://www.team-bhp.com/forum/technical-stuff/132269-nissan-renault-1-5l-dci-difference-between-68-85-110-ps-variants.html#post3035990

Колку што гледам, 65 кс нема интеркулер и има нешто послабо турбополнење, а поради тоа (претпоставувам) и подолг век поради помала оптеретеност. 82 кс не се терет за моторот али ја ипак би идел на верзијата со 65 кс која е уште порастеретена

Отсутен ivan88

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
« Одговори #1357 на: 28 Јуни 2016, 13:58:09 pm »
Здраво, ве читам некое време па сега ми треба мал совет за купување возило. Треба да ѕирнам една Opel Astra H 1.7cdti (101hp). Според она што го слушнав преку пријател на дечкото што ја продава колата е до одлична состојба. Прашањето ми е на што првично најмногу да обрнам внимание? Исто доколку има некој кој вози ваков модел на форумов, би му бил благодарен доколку ги посочи позитивните и негативните страни на возилото.

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1358 на: 28 Јуни 2016, 18:21:08 pm »
Здраво, ве читам некое време па сега ми треба мал совет за купување возило. Треба да ѕирнам една Opel Astra H 1.7cdti (101hp). Според она што го слушнав преку пријател на дечкото што ја продава колата е до одлична состојба. Прашањето ми е на што првично најмногу да обрнам внимание? Исто доколку има некој кој вози ваков модел на форумов, би му бил благодарен доколку ги посочи позитивните и негативните страни на возилото.

Јас единствено што знам за Astra H е дека нема сказалка за температура на разладна течност и дека 1.7cdti моторот е заеднички развиен од Isuzu и Opel. Побарај во Возила на Членови некоја тема за Astra H за повеќе инфо: http://forum.carclub.mk/index.php/board,11.0.html

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #1359 на: 28 Јуни 2016, 19:09:31 pm »

Моторот е квалитетен и издржлив.
Провери задолжително состојба на цревата и цевките кои знаат да скапат и попукаат и притоа да прават проблем. Убаво да се провери кумплунгот, хидрауличен е и е скап за поправка, а знае да откаже лагерот, истече глицеринот и колата да заглави во брзина. Последно обрни внимание на влага во кутијата со осигурувачи и тоа се јавува како чест проблем со кој често би ти откажувала дел од електрониката во возилото.

Отсутен ivan88

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
« Одговори #1360 на: 28 Јуни 2016, 20:28:51 pm »
Фала на одговорите...ќе прочепкам и до другите теми.

Отсутен SarevD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
« Одговори #1361 на: 30 Јуни 2016, 12:56:08 pm »
Здраво,

Сакам да ве прашам за мислење за Меган 2004-2007 дизел моторите.
Кој маани ги имаат, дали се издржливи, што најчесто се расипува.

Поздрав.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6998
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1362 на: 01 Јули 2016, 07:29:22 am »
Ами арни се, не се лоши, ама од 2006-та ти веќе го фајќаш фејслифтот па ако можиш да си го дозволиш таков да си земиш,
сменети им се пумпите за гориво (мислам и дизните) од Делфи на Бош, а Бош како поарни џоа.
Гледај да не чади, да не треси, да не лупа, и не се залетувај многу по ефтините, има причина зошто е тоа така. :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1363 на: 01 Јули 2016, 09:16:22 am »
И скапите не се секогаш добри. Јас ги гледам најскапите. ВО еден случај ми вика сменив замаец комплет. Одам да ја видам колата, замаецот МЕЛЕ, растура. Колата кородирана, а беше најскап примерок од таа година.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1364 на: 01 Јули 2016, 09:52:56 am »
Но од друга страна имаш луѓе кои им даваш фискална со сменет цел сет замаец, ламели итн. и тој се фаќа за изгребаниот праг и ти спушта на него цена.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.