Види колку е добро и толку е и лошо, но овој метод на работа на семафорите за нашата култура не е ...
Бидејки, еве пример Партизанска со рузвелтова, и да идеш по партизанска од Соборна према Ѓорче... и сеа... кој од нас вози... 50/60 колку што пропишано??? Да не речам никој....
Секој се залетува и вози по 80 на тој дел од булеварот... и еве... пример...
Од апче го гледам семафоров зелено е, и давам гас да го фатам, и нормално од номиналната 80 идеш преку 100-110 кмч а викаме дека сензорот мери на 30/50 метри од семафорот... и да речеме во тој момент, застанува кола на рузвелтова од таа страна кај кизо и во тој момент, нема никој на моја летна, јас сум подалеку од тие 30/50 метри, но сум многу залетан... и сеа, овој од кај кизо му се пали жолто па зелено и трга... и сеа ке кочам или гас... и што да и да се деси ке се опнеме... на валчест пат со 100ка ке ти требаат 45 метри да застанеш и со кочење да го опнеш, или со гас да го опнеш па да му го искршиш количето...
А и плус ставија мерачи на време, ради нашата култура... да не се залетуваме... без потреба...
Овој тип на семафори се добри за во Холандија, бидејки тамо има прописи, и се вози прописно... кај што треба 30кмч толку и се вози...