Автор Тема: Што е со КАМЕРИТЕ на улиците??? дали се во функција ??  (Прочитано 30618 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
ubavo kazano riki,kaj nas nema nikakva kultura...a inaku nemozat da namestat senzori poso nema da znaat da gi povrzat pa ke ispadni pogolem haos otkolku sto e sega...kaj nas vo Bitola 100 pati gi povrzuvaa,pa gi stelovaa itn.itn.. tajmerite i pak ne rabotat ko so treba...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
Ako ne znaat da gi povrzat nasite, ke dojde strucna ekipa i ke gi povrze...toa e najmal problem...Problemot e toj sto zakonot ne e ednakov za site...Taka da toa e pricinata za nasata kultura...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
Ako ne znaat da gi povrzat nasite, ke dojde strucna ekipa i ke gi povrze...toa e najmal problem...Problemot e toj sto zakonot ne e ednakov za site...Taka da toa e pricinata za nasata kultura...
Mnogu se pricinite za nasata Nekultura,no da ne navleguvame na taa tema...Sto se odnesuva na senzorite,tajmerite,kaj nas celata infrastruktura e zastarena,taka da non stop se rasipuva...nemozi na 30 godini star semafor da mu montiras nekoja najnova tehnologija...a i da mu montiras,kako sto montiraat,pa taka i funkcioniraat...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
Нејќам на некој да му кршам филм, ама ако се улетуваш низ урбана средина преку 100 km/h чисто колку да фатиш семафор, онда нели станува збор за некултура??

Милион пати сум бил сведок на моментот и со тајмерите... Абе ако го глеаш од 100 метра дека веќе има уште две секунди, па почни да намалуваш да га еем, а не да нагазуваш за „да го ловиш“ на жуто... Чисто ко за инфо, и тоа спаѓа под некултура...

Не ви го контам муабетот, зборите за сообраќајна (не)култура, а праите муабет како на некој би му се пуштило зелено поради хипотетичкиот сензор, ама он ке биде крив, пошто „ја“ возам 100+ на саат низ град... Иронично малце, зар не?

Се согласувам со Сале за „еднаквоста“ на законот :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Нејќам на некој да му кршам филм, ама ако се улетуваш низ урбана средина преку 100 km/h чисто колку да фатиш семафор, онда нели станува збор за некултура??

Милион пати сум бил сведок на моментот и со тајмерите... Абе ако го глеаш од 100 метра дека веќе има уште две секунди, па почни да намалуваш да га еем, а не да нагазуваш за „да го ловиш“ на жуто... Чисто ко за инфо, и тоа спаѓа под некултура...

Не ви го контам муабетот, зборите за сообраќајна (не)култура, а праите муабет како на некој би му се пуштило зелено поради хипотетичкиот сензор, ама он ке биде крив, пошто „ја“ возам 100+ на саат низ град... Иронично малце, зар не?

Другар ти не кршиш филм ти си реален, истото и јас го зборам...

Значи, нашава култура не ја бива ич... јас еве сам за себе ке зборам... се имам залетано многу пати...и повеке од 100кмч по партизанска, но се осеќам сигурен... стегната кола имам, фул е со спорцки амортизери, спирали, кочници...

Ама за да се залетувам на семафорот а го гледам, дека е као што викаш ти има 2 секунди... епа ја кочам... мил ми е животов...

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676

Другар ти не кршиш филм ти си реален, истото и јас го зборам...

Значи, нашава култура не ја бива ич... јас еве сам за себе ке зборам... се имам залетано многу пати...и повеке од 100кмч по партизанска, но се осеќам сигурен... стегната кола имам, фул е со спорцки амортизери, спирали, кочници...

Ама за да се залетувам на семафорот а го гледам, дека е као што викаш ти има 2 секунди... епа ја кочам... мил ми е животов...

да рики  се знае колку се вози во населено место недај боже да ти искочи дете или било што кога ке закочиш со 100км на час на 1 метро пред тебе ? никогаш ... :)
« Последно менување: 26 Април 2011, 05:08:45 am IvO »

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Ivo ne se pravi svetec, te znam koj si :)))))))

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Дечки едно да е јасно...културата нема да постои ако не постојат закони...законите и нивното непречено, долготрајно и правилно функционирање ја градат, создаваат и одржуваат, општата култура на една нација... не само во сообраќајот туку и во сите сегменти од животот.
Ако нема строги закони во споменатите земји, кои се спроведуваат еднакво и безусловно за сите, нема ни да има таква култура.
Сум имал среќа и можност да прошетам доста по белиов свет и можам да им кажам на оние што велат дека ние сме некултурни или невоспитани или како и да е.... дека ниедна од споменатите нации не е ни приближно културна како нашата онаму каде што нема закони или нивното функционирање нема влјијание на моментот.
Пример....Кафана!
Поголеми свињи во кафана од гореспоменатите жители на западни земји немам видено во животот. Земете ги кој сакате...Холанѓани, Швајцарци, Германци, да не зборувам за скандинавците кај кои истоварањето на мртви пијани луѓе од фериброд на пристаниште за време на викенд а малте не традиција.
Значи сум бил сведок на најразлични ситуации и сум се чудел просто како може така да се однесуваат.
Културата кај нив е застапена на ниво само онаму каде што некултурното однесување во било кој поглед се коси со закон и тепа по џеб.
Завршена приказна.
« Последно менување: 26 Април 2011, 09:03:27 am Sportex »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7690
  • Хорска Секција
Спортекс, се согласувам со тебе дека држава (ред, мир и дисциплина) се прави со стап. Но не се согласувам дека како население(од повеќе различни националности) сме покултурни од западњаците. Дај им ги иситите финансиски можности на просечните жители од земјава да видиш како ќе се понашаат.

Но најпрво и најосновно, ние не ја чувствуваме земјава како наша. Се однесуваме како да е туѓа и како некој друг да треба да ја чува, одржува и гради. За разлика од нас, тие сите кои ги наброја погоре си ја сакаат, ценат, чуваат, одржуваат и градат татковината.

Понатаму, нам(мислам на македонците) ни недостасува националното чувството. На многумина некако им е сеедно што се и кои се. Дел од нив сеуште се во илузија дека се јужни словени со потекло од СФРЈ. Но најголемата трагедија се изродите кои се декларираат како бугарси, срби, власи, торбеши и што знам уште што не, а имаат македонски гени. Да не зборуваме за трагедијата на побугарените и погрчените македонци во Пиринскиот и Егејскиот дел на Македонија. Кога би сватиле, кои сме и што сме, мислам дека ќе почнеме да ја цениме, сакаме, чуваме и градиме нашата земја. За жал од секое племе не бидува нација.
« Последно менување: 26 Април 2011, 09:55:33 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
И да се во функција, видео снимки важат ИСКЛУЧИВО за кривични дела. Истите се неважешки за прекршочни дела. Исто и прикриените полицајци во необележани возила. Смеат да во казнат само за кривично дело, никако за прекршок.
Кривични дела:
-брзина +30 над дозволеното.
-црвен семафор.

да додадам кривично дело:
Незастанување пред пешак на пешачки премин. Некни сребрен Голф4 казни една девојка кај техничко училиште кај Буњаковец за таа работа.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
нема потреба од радар ако они сакаат да мерат софтверски ке го ресат мерењето на видеото.
ако почне да се мери (А НЕМА ДА СЕ МЕРИ)
има решение :)

ова се продава во CARSHOP GREECE

yes yes, околу 20-30 euro-а мислам е ?!...

Тоа кривично дело се вика фалсификување на обележје за идентификација. За тоа се одговара кривично со лежење во затвор

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Moj prijatel bese vo holandija,italija i tn. vika ,koga se priblizuvas do semaforite,dokolku nema  koli od drugite 3 strani -avtomatski ti se pali zeleno i produzuvas so dvizenje,nemora ni da zastanes da gi cekas tie 30-80 sekundi ,toa e dobro resenie za guzvite vo gradov,a cesto pati se slucuvalo po nasive raskrsnici da nema kola od kontra smer na negovo zeleno ,a pozadi mene 20 koli i site cekame 70 sekundi,koga bi posluzile tie kameri ili senzori -"sto i da se" za takva namena -toa bi bilo fenomenalno za site nas.Bi stigale mnogu pobrzo sekade.

Абе во една никаква бугарија на прометните раскрсници има кукичка со редар кој ги контролира семафорите.... Кај нас и тоа го нема

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
А и плус ставија мерачи на време, ради нашата култура... да не се залетуваме... без потреба...

И тоа не чини. Зелено ти се пали на 12 секунди пред 0. како каде? На партизанска!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда

Пријателски совет во овој контекст. Ако си сигурен во себе дека си одличен возач, немој никогаш да и веруваш на механиката. Сите тие тинтири-минтири можат да откажат од Х фактори. Ама после е веќе касно

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
И да се во функција, видео снимки важат ИСКЛУЧИВО за кривични дела. Истите се неважешки за прекршочни дела. Исто и прикриените полицајци во необележани возила. Смеат да во казнат само за кривично дело, никако за прекршок.
Кривични дела:
-брзина +30 над дозволеното.
-црвен семафор.

да додадам кривично дело:
Незастанување пред пешак на пешачки премин. Некни сребрен Голф4 казни една девојка кај техничко училиште кај Буњаковец за таа работа.

Ova e prekrsok i nema sansi da bide tretiran kako krivicno delo, no mene mi se ima sluceno da mi pisat kazna policajci vo uniforma izlezeni od bilo kakva kola, taka da ako imal uniforma i kapce togas i zakacil edna prekrsocna od 45E (mislam tolku deka bese). :D
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P