Автор Тема: Бегање лево/десно на Рено Клио  (Прочитано 5818 пати)

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
Бегање лево/десно на Рено Клио
« на: 22 Јануари 2012, 17:53:58 pm »
Здраво момци , имам еден проблем колата бега на лево ( односно по ротација на предните 2 гуми на десно) ,предницата е центрирана и се на нејзе е репарирано / сменето , на сервис ми кажаа дека проблем се гумите , меѓутоа гумите се скоро нови. Исто пробам и со ротација на некој од задните гуми со предните но пак бега на некоја страна .Дајте некој совет како да се среди ова

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Бегање лево/десно на Рено Клио
« Одговори #1 на: 22 Јануари 2012, 17:56:50 pm »
Притисокот во гумите на сите ли е ист од тоа знае да завлекува. На нагло кочење се случува ова?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #2 на: 22 Јануари 2012, 17:58:04 pm »
Па друже за да бидеш сигурен пробај земи некој други две гуми и стави ги (уште подобро ако можеш некој да ти позајми само на проба), иначе да од гуми може да бега ако претходно гумата се има лижено само на некоја страна и кога ќе се исцентрира предницата дапочне да влече, бидејќи претходно така се лижела за да оди право а ти наеднаш ја местиш право предницата со гуми што стојат на криво. Се надевам дека ме свати што сакам да ти кажам. :)

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
« Одговори #3 на: 22 Јануари 2012, 17:59:16 pm »
Притисокот во гумите на сите ли е ист од тоа знае да завлекува. На нагло кочење се случува ова?

Да ист е на сите , и забегува кога на право го пушташ воланот .

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4 на: 22 Јануари 2012, 18:01:14 pm »
Јас го имав истиот проблем на Спаркот. Откако проверив се со гумите, земав нови Мишелинки укопчав дека бандажите не чинат. Ги сменив и бандажите и од тогаш се понаша како да оди по шини. Problem solved.

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #5 на: 22 Јануари 2012, 18:05:00 pm »
Кај мене беше истиот проблем гумите долго време беа возени а предницата не беше центрирана и со тек на време се имаше изместено и гумите беа излижани повеќе на една страна, така да на наредното центрирање мораше да се направат мали корекции за колата да оди право. Од кога сменив гуми со бандаши се центрираше како што треба и се си беше ок.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #6 на: 22 Јануари 2012, 18:13:06 pm »
Провери ја истрошеноста на гумите, мада повеќе ми звучи на лошо центрирање.

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 22 Јануари 2012, 18:18:59 pm »
Кај мене беше истиот проблем гумите долго време беа возени а предницата не беше центрирана и со тек на време се имаше изместено и гумите беа излижани повеќе на една страна, така да на наредното центрирање мораше да се направат мали корекции за колата да оди право. Од кога сменив гуми со бандаши се центрираше како што треба и се си беше ок.

Колата ја однесов на центрирање баш поради тоа што бегаше , но и после центрирање исто така бега

Провери ја истрошеноста на гумите, мада повеќе ми звучи на лошо центрирање.

Гумите имаат одлична шара и многу добро се однесуваат на снег , а за центрирањето беше ласерски на компјутер така да не верувам да е лошо

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8 на: 22 Јануари 2012, 18:48:56 pm »
Лоша гума.

Отсутен bobi 903

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
« Одговори #9 на: 22 Јануари 2012, 18:54:42 pm »
без разлика што било ласерски треба мајсторот да е добар али има и други параметри во центрирањето дали и тие се проверени,најчесто центрираат траг а има нагиб и затур кои исто така влијаат на предницата

Отсутен BazzeKing

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #10 на: 29 Јануари 2012, 23:47:43 pm »
MartinMax da ne imas na Clio-to EPC (electronic power steering)?????

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #11 на: 30 Јануари 2012, 02:28:07 am »
види цела предница, имав едно  боксерче, фрлше така испадна баланс штанглата капут ...

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 30 Јануари 2012, 10:59:48 am »
MartinMax da ne imas na Clio-to EPC (electronic power steering)?????

Механичко е .

види цела предница, имав едно  боксерче, фрлше така испадна баланс штанглата капут ...

Предницата е коска по кажување на дечките од сервис

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #13 на: 30 Јануари 2012, 16:18:47 pm »
Си ги проверил ли амортизерите ?

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 30 Јануари 2012, 16:38:27 pm »
Си ги проверил ли амортизерите ?

Да , ги репарирав .

Значи колата бегаше и отидов на сервис и таму ми ги репарираа амортизерите сите 4 , сменија спони и сл и центрираа . После сето тоа исто бега , ако направам swap на двете предни гуми бега на една страна ако пак ги променам бега на другата страна . Ако ги стаам задните напред пак бега и тн .