Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27%)
TRW
41 (15%)
LPR
15 (5.5%)
Textar
20 (7.3%)
Woking
2 (0.7%)
Remsa
9 (3.3%)
Valeo
27 (9.9%)
Ate
53 (19.3%)
Mintex
2 (0.7%)
Pagid
19 (6.9%)
Tomax
7 (2.6%)
Wagner® Brake
5 (1.8%)

Вкупно гласови: 274

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 483711 пати)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1200 на: 18 Март 2017, 01:53:43 am »
Дечки пробајте бош плочки,страва ја до сеа ваква кочница сум немал,боље и од ате и од феродо

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 334
« Одговори #1201 на: 18 Март 2017, 07:27:23 am »
Дечки пробајте бош плочки,страва ја до сеа ваква кочница сум немал,боље и од ате и од феродо
Од каде ги купи, и која цена отприлика?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1202 на: 18 Март 2017, 09:39:23 am »
На Stilo-то фабричките и оригиналните во сервис беа Bosch, и јас исто може да ги пофалам.
Треба да се знае дека Bosch има и некоја економска класа на продукти која е солидно поефтина, па човек треба да внимава да не му „увалат“ нашите економик по цена од стандард.
Ова е од онлајн bosch-oviot каталог:

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сениор
« Одговори #1203 на: 18 Март 2017, 14:22:27 pm »
Си ги нарачав од игеј.де околу 60тина евра ме фатија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1204 на: 18 Март 2017, 15:40:06 pm »
Јас сега треба да си нарачам веројатно EBC плочки за мене. Презадоволен бев од основните Ultimax на 166-ката, а цената им е таманка. Веројатно тие ќе бидат.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #1205 на: 18 Март 2017, 17:07:30 pm »
Јас купив Бош пред неколку дена, сеуште не сум ги монтирал од причина што немам време кога да отидам. Ќе пренесам импресии. Ми се чини дека и фабричките што ги имам моментално се FoMoCo или во превод фордмоторкомпани или со други зборови бош  :D

• Сениор
« Одговори #1206 на: 18 Март 2017, 17:35:52 pm »
Јас сега треба да си нарачам веројатно EBC плочки за мене. Презадоволен бев од основните Ultimax на 166-ката, а цената им е таманка. Веројатно тие ќе бидат.
Може за пунтичот коа ќе им дојде ред да ги пробам,ама верувам дека се добри нема утка со ебц

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1207 на: 20 Март 2017, 18:33:34 pm »
Јас купив Бош пред неколку дена, сеуште не сум ги монтирал од причина што немам време кога да отидам. Ќе пренесам импресии. Ми се чини дека и фабричките што ги имам моментално се FoMoCo или во превод фордмоторкомпани или со други зборови бош  :D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Бош има 4 класи, ако си ги купил тука, само најниската ја носат.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #1208 на: 20 Март 2017, 19:53:06 pm »
Еднаш бе да кажеше нешто НЕ песимистичко да га ебем :) Ќе видиме...

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1209 на: 20 Март 2017, 21:11:43 pm »
Добри се не се секирај, може само да ти цивкаат при кочење и да ти ги јадат побрзо дисковите.

Во сарај бис оил кога го прашував дали има од другите модели на плочки се чудеше и велеше едни биле само бош :)
Исто така и тој во бенелукс се чудеше кога го прашував, вели ти си единствен што го бараш тој модел од бош. ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1210 на: 20 Март 2017, 22:04:36 pm »
Две класи има, како што кажав погоре. За некои работи и нема, на пример предните плочки за мојата кола само од „нормалните“ се произведуваат. Нема економик. Пратив и линк од каталогот на Бош, кај што може да се провери за секое возило кат. бр. за деловите.
Економикот не се воопшто лоши за парите. Не се „ѓубре“ на ниво на кинезаријата што ја носат кај нас под звучни имиња како „јапан партс“ или слични.
Ја поголем проблем гледам кога економик продуктот ти го продаваат по цена од стандард. Ако си е по економик цена, тогаш е Ок.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1211 на: 21 Март 2017, 08:47:43 am »
Allexxander за форд прва уградња би требало да е АТЕ. А зошто не пробаш сам да си ги смениш? Пола саат работа, башка ќе си ставиш и бакарна маст за да не запекуваат шрафовите.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1212 на: 21 Март 2017, 11:54:28 am »
И јас истото му велам, имам све и алатче и маст. Брат ми ги мењаше на меганот, лесно и едноставно.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #1213 на: 21 Март 2017, 12:00:15 pm »
Јас кога го имав меганот предните дискови и плочки сам ги менував, релативно лесно е. Бакарна маст ако имаш и алат за да го вратиш она округлото на што се стегаат/држат плочките. За задните кај меганот е малце позаебано зошто имаше заебанции за рачната треба да се прават додатни работи и ги сменив со сервис.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1214 на: 21 Март 2017, 12:08:22 pm »
За враќање на клипчето јас употребив обична столарска стега, за задните е малце позафркнато, ако немаш специјален алат може и со некои шпицасти клешти и полека да се врти клипчето и да се стиска.