Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27.8%)
TRW
38 (14.3%)
LPR
15 (5.6%)
Textar
19 (7.1%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.2%)
Ate
50 (18.8%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.8%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 266

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 392397 пати)

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1305
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #960 на: 14 Декември 2015, 18:09:43 pm »
Е баш така. Обично не праам вакви глупости, ама еве ова беше за потсетување. Иначе во сервисот на Автонова само плочките чинеа колку цел сет дискови и плочки од LPR. Ама изгледа имало зошто. :-\

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9107
« Одговори #961 на: 17 Декември 2015, 10:13:41 am »
минатата недела менував плочки и денес случајно ги загледав кога го гледам ова, вака ли треба да лежи нова плочка на диск?

како да се ставени на косо, со едната страна допираат со другата не. Многу ми е чудно

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #962 на: 17 Декември 2015, 10:33:36 am »
Ова кочи воопшто!?

Присутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #963 на: 17 Декември 2015, 10:34:34 am »
најнормално, не приметив разлика ама мислам дека ке одам и од глава ке му ги акнам на тој шо ги местеше

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #964 на: 17 Декември 2015, 10:39:25 am »
дени.. не го ремети чоекот... ;)

минатата недела менував плочки и денес случајно ги загледав кога го гледам ова, вака ли треба да лежи нова плочка на диск?

како да се ставени на косо, со едната страна допираат со другата не. Многу ми е чудно

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

марче чварак:

некои плочки (повеќето) се закосени од краевите, за “поубаво да лизга“ (одговорот на некои мајстори)... точната причина ни мене не ми е јасна. освен што се намалува површината на кочењето, веројатно е заштита од стругање и вибрации... значи тоа е само кај некои брендови, не кај сите... значи иста плочка од еден бренд е закосена, од друг не е...  еве на слика како изгледа тоа:

и повеќе од јасно е дека, кога ке ја видиш на диск ставена, гледајки го само крајот од нејзе, ти личи како да е на косо и не лепи...

немај гајле, се е у реду со плочките, добри си се ставени...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #965 на: 17 Декември 2015, 10:47:23 am »
Закосена е за да нема вибрации и бука при налегнување :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #966 на: 17 Декември 2015, 10:50:28 am »
Би требало да се намали свирењето на плочката кое највеќе доаѓа од остар раб на пакната.

Цитат
A pad with a straight edge design on the braking area usually causes a high pitch squeal from a phenomenon called “tip drag”.

Присутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #967 на: 17 Декември 2015, 11:04:06 am »
е да можно е внатрешноста не ја гледам, сепак ке одам да проверат just in case

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #968 на: 17 Декември 2015, 11:05:46 am »
Што ќе проверуваш, обратно не може да се намести

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #969 на: 17 Декември 2015, 20:39:32 pm »
Јас би ги сменил, само неколку мм да фаќаат, како на сликата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #970 на: 17 Декември 2015, 20:52:52 pm »
Не фаќаат само неколку милиметри. Само некоку милиметри гледаш во моментот од страна кога ги гледаш. Како што објаснија погоре, повеќето плочки се произведуваат со оборена ивица. Намелената површина се компензира со зголемениот притисок врз дискот, Кочниците ќе си кочат „ко` нови“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #971 на: 17 Декември 2015, 21:16:13 pm »
Не фаќаат само неколку милиметри. Само некоку милиметри гледаш во моментот од страна кога ги гледаш. Како што објаснија погоре, повеќето плочки се произведуваат со оборена ивица. Намелената површина се компензира со зголемениот притисок врз дискот, Кочниците ќе си кочат „ко` нови“.
Многу нормално, само може побрзо да се јадат бидејќи притисокот од цилиндарот на помала површина дејствува.

Инаку Феродово дискови и плочки што ги менував дури после 5000км легнаа како што треба и кочат скоро како предходните. Сеуште го нема она ударно кочење кога со минимална сила ќе допрам на педалата, ама има надеж, се подобри и подобри стануваат.  ;D

И да, почнаа да свират при ептен нежни притискања (кога се спремаш да кочиш на пример и ногата ти е на педалата).

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #972 на: 25 Декември 2015, 14:58:13 pm »
Многу нормално, само може побрзо да се јадат бидејќи притисокот од цилиндарот на помала површина дејствува.

Инаку Феродово дискови и плочки што ги менував дури после 5000км легнаа како што треба и кочат скоро како предходните. Сеуште го нема она ударно кочење кога со минимална сила ќе допрам на педалата, ама има надеж, се подобри и подобри стануваат.  ;D

И да, почнаа да свират при ептен нежни притискања (кога се спремаш да кочиш на пример и ногата ти е на педалата).
јас лани на 5-ката ги мењав сите плочки, предните ме коштеа 2200 ден, задните 1600 ден. Swag. Задоволен и презадоволен, ми требаа само 100 км да ги повозам за да си легнат убаво а уште од старт немаше тресње при кочење, што е најважно дека се осеќа ударното кочење и при најмалото притискање на педалата и не пиштат воопшто во било какви услови , така да ми се погодија и дали среќа или се добар квалитет не знам. Во порше истите но не знам кој бренд коштеа околу 6000 ден без монтажа.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #973 на: 31 Декември 2015, 02:00:45 am »
Менував предни дискови и плочки на Фиат Дукато и си кочат одлично. Арно ама на левото тркало цело време си потсвирнува во вожња и грее. Отидов кај мајсторот и мислеше дека цилиндарот не враќа како што требаи го проверивме ама одлично си враќа... до што може да биде?

Едит: може да се префрли во прашања и одговори

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #974 на: 31 Декември 2015, 02:25:22 am »
тие малите пинови со манжетни,уствари што идат контра клипот,најверојатно се запечени и го кочат клипот