Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27.9%)
TRW
38 (14.3%)
LPR
15 (5.7%)
Textar
19 (7.2%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.2%)
Ate
49 (18.5%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.8%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 265

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 386213 пати)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #285 на: 14 Март 2013, 11:47:13 am »
ATE
Diskovi 2x3100
Plocki 2800

Brembo
Anti Corodiracki Diskovi 2x3400
Plocki 2400

Ferodo Premier
Diskovi 2x2300
Plocki 2200

Delovite se za VW Golf MKV 1.4. 80HP  pa valjda brembo se bolje u bilo koja sostojba...za sitna razika.. m?

Отсутен Димитар

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #286 на: 14 Март 2013, 11:56:37 am »
Дефинитивно пробај кај друг мајстор.
Подвозје во никој случај не се проверува со визуелен поглед, тоа не се проверува ни со рака а камоли со очи. Колку и да проверуваш со рака, еден тон неможеш да симулираш, а во моменти на кочење или нерамнини потисната сила многу повеќе се зголемува врз подвозјето.

Ако можеш да најдеш други бандажи и гуми колку за да го елиминираш тој фактор би било уште подобро.

Подвозјето и амортизерите се проверени на машина, амортизерите на тестер за амортизери а подвозјето на машина како таа што ја имаат на техничи преглед за регистрација.

Отсутен Димитар

• Почетник
  • *
« Одговори #287 на: 14 Март 2013, 12:02:07 pm »
Да си го смениш мајсторот.И ако можи да кажиш кај кој мајстор ја носиш.Ако не сакаш јавно можиш да ми кажиш и по ПП.

Мајсторот е одличен , тој ми ја одржува колата одкога не ја носам во МиДа...тој само ми вика дека ако излезе дека се главчините јас ќе бидам прв на кој му се случило на има криви главчини на Форд кој е дојден кај него во сервис, а воглавно само фордови поправа. 

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14337
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #288 на: 14 Март 2013, 12:50:44 pm »
Пред 3-4 месеци другар ми ја имаше однесено колата во сервис.Дури се работеше на неговата кола во сервисот доаѓа човек со АР 147 заради истиот проблем кој го имаш ти.Сменети дискови предни,плочки,лагер(кој оди комплет со се главчина)и човекот пак имаше проблем со тресење при кочење.Па се расправаа таму ова она ваму таму незнам шо направија.
А шо има врска со тоа дека ке си бидел прв шо ке имал нерамни(криви) главчина.Сакаш да кажеш дека тоа не се случува или досега мајсторот не сретнал таков проблем.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #289 на: 14 Март 2013, 13:30:20 pm »
ATE
Diskovi 2x3100
Plocki 2800

Brembo
Anti Corodiracki Diskovi 2x3400
Plocki 2400

Ferodo Premier
Diskovi 2x2300
Plocki 2200

Delovite se za VW Golf MKV 1.4. 80HP  pa valjda brembo se bolje u bilo koja sostojba...za sitna razika.. m?

Kade prasa za ATE diskovi, kade mozat da se kupat ? ? ?

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #290 на: 14 Март 2013, 13:33:17 pm »

Отсутен Димитар

• Почетник
  • *
« Одговори #291 на: 14 Март 2013, 14:03:07 pm »
Пред 3-4 месеци другар ми ја имаше однесено колата во сервис.Дури се работеше на неговата кола во сервисот доаѓа човек со АР 147 заради истиот проблем кој го имаш ти.Сменети дискови предни,плочки,лагер(кој оди комплет со се главчина)и човекот пак имаше проблем со тресење при кочење.Па се расправаа таму ова она ваму таму незнам шо направија.
А шо има врска со тоа дека ке си бидел прв шо ке имал нерамни(криви) главчина.Сакаш да кажеш дека тоа не се случува или досега мајсторот не сретнал таков проблем.

Сигурно се случува но тој несретнал ваков проблем. Пошто нема веќе што да проверувам останува уште главчините или евентуално ABS-от да ми прави некој проблем што неверувам, сега прашав нови главчини + лагер = 4200 денари по страна.

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #292 на: 14 Март 2013, 14:19:13 pm »
Малку им се солени цените на дисковите во мегаауто за АТЕ.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #293 на: 14 Март 2013, 14:27:27 pm »
Малку им се солени цените на дисковите во мегаауто за АТЕ.

agree

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #294 на: 14 Март 2013, 14:28:51 pm »
Плус не ми се свиѓа што ти кажува цена за еден диск а идат во пар во кутијата.
Сегде кај што прашувам за цена ти кажуваат двата колку се.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #295 на: 14 Март 2013, 14:55:42 pm »
sekade taka ti kazuvaat... ni jas neznam zaso ali stai si x2 i ete ti ja cenata za dva :)

Отсутен stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 58
« Одговори #296 на: 14 Март 2013, 19:09:35 pm »
Па главчините ќе ги извадиш и ќе ги однесеш на дребон и ќе ги сврти тој ако фрлаат ќе ги израмни т.е. ќе ти каже дали е можно да ги израмни или да си мењаш главчини.

Незнам дали знаеш што се треба да се направи за да се извадат главчините и да се однесат на дребонг ?? Мајсторов каде што ја носам на сервис изгледа нема компаратор па мислев некаде на кола да се провери, пошто ако ги вадам ќе треба да менувам во најмала рака и  лагери на предните тркала.
Dime ama ako ne gi prekontroliras glavcinite i zlatni diskovi da stavis pak ke imas problem. Posto po muabetov sto go kazuvas , mislam deka do toa e rabotata,zasto ne e mozno dva para diskovi i plus ednas ramnenje i pak na skoro priblizna pominata kilometraza se javuva tresenje.Vidi, iskrivuvanje na diskot se javuva samo od toplo ladno, pa zatoa mu treba odreden period dodeka dojde do izvitoperuvanje. Toa ti e moj sovet, pa sega ti vidi.

Stef, со тешко срце мора да признаам дека навистина и златни да ставев се ќе беше џабе. После поминати 650км со новите дискови, плочки и задни гуртни имам чуство дека колата повеќе тресе од предходно. Првите 200-300 км се беше во ред но после 350км како што кажав вибрациите се вратија. Вчера проверив амортизери , предница , баласирав гуми и како што може да предпоставите се е во ред но пак си тресе на кочење на брзина поголема од 50км на час.
Навистина незнам што друго да проверам,мајсторов ме убедува дека главчините се добри иако незнам колку може он тоа да заклучи само со визуелен преглед?! Во изминативе две недели колава ме кошта 10000 денари што мојов случај е премногу скапо бидејќи колата не е поправена !  :( :'(
Dimitar, jas te preduprediv da si gi proveris ili eventualno poramnis glavcinite! Izleguva rabotava deka so prethodnite diskovi tie i dosta dobro ti izdrzale , ako ne se lazam rece nekoi 4-5000 km, a ovie novive Ferodo ni 400 - 500km!!  Znaes majstorot najverovatno ti e samobendisan, i raboti samo po sablon, nemoze da se spravi so raboti sto nego prv pat mu se desavaat.Najlesno mu  e da kaze necinat diskovite, ili sto ja znam , gumite itn... treba sustinski da se spravi so probemot.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #297 на: 14 Март 2013, 19:53:32 pm »
Дисковите може да се проверат на дребонг дали се криви или не.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Димитар

• Почетник
  • *
« Одговори #298 на: 15 Март 2013, 09:55:57 am »
Дали некој има искуство со рамнење на дискови дирекно на кола, без да се вади дискот од лежиштето? Читав по интернетов дека со тој начин на порамнување на дискот се анулираат аномалиите на главчината.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #299 на: 15 Март 2013, 09:59:52 am »

изгледај ја серијава кога ќе ја стават на јутуб,има рамнење на дискови професионално со професионална машина,во македонијава не наоѓаш такво нешто