Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27.9%)
TRW
38 (14.3%)
LPR
15 (5.7%)
Textar
19 (7.2%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.2%)
Ate
49 (18.5%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.8%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 265

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 386326 пати)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1515 на: 20 Март 2019, 23:53:57 pm »
И сакаш да кажиш дека пред секоја промена на плочки треба рамнење дискови ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1516 на: 22 Март 2019, 08:37:47 am »
Претпоставувам сака да каже дека надворешниот раб од дискот треба да се симне.

Рамнење на цел диск (со потенцијал да ти го искриват цел) е претерување според мене.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #1517 на: 22 Март 2019, 23:07:20 pm »
Нови плочки на неизрамнет диск е како да се избањаш и па старите гаќи да ги облечеш,ноусенс.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1518 на: 22 Март 2019, 23:12:49 pm »
Претпоставувам сака да каже дека надворешниот раб од дискот треба да се симне.

Рамнење на цел диск (со потенцијал да ти го искриват цел) е претерување според мене.

Надворешниот раб од дискот и онака плочката нема да го фати, па е голема веројатноста воопшто да не смета.

А зошто би го искривиле дискот при рамнење?
Не дека сум за рамнење, него нема зошто да се искриви, не се грее, машината само го врти у круг и си го струга.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1519 на: 23 Март 2019, 08:41:45 am »
Па веројатно од иста причина што не се зголемува ЕТ на бандажи со симнување на материјал од срцевината... Како и да е, лични преференци - јас не би да рамнам дискови на мои коли ако не тресат, немаат огромни рабови или нешто друго.

Иначе нели плочките нови, т.е. материјалот е со остри агли, и тој остар агол мааалце фаќа на поиздигнатиот дел од дискот на самите краеви. На @Simo - Carrier159 ова му се има случено, па го заоблил тој остар раб на плочките за да не квичат при мало притискање на кочница.

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #1520 на: 23 Март 2019, 13:40:48 pm »
Поентата на рамнењето е и очигледна и практична.
Очигледната е дека добивате диск без бразди ископани од претходни плочки. Пличките се композитен материјал и си прават бразди/патеки. Со порамнувањето се добива сценарио како со нов диск - плочките ќе "легнат" поубаво уште од почеток. Не дека на неизрамнет нема да легнат после долг период, но поентата е уште од старт да се добие квалитетно кочење без звук.
Практичната е доколку постои материјал кој формирал запче на работ на дискот и при контакт со плочките ќе генерира некаков звук. Може да се реши и со правење на чамфер на плочката, но тоа не е решение на проблемот туку санирање на последицата.

Инаку, на темава зборувам како, веројатно, најголем паталец во оваа област. Јас препорачувам фино порамнување на дискот на струг кај искусен мајстор. Во Битола има таков, не е скап и знае што прави. Околу 1500 денари 4 диска, тоа е отприлика реална цена. Исто така препорачувам кога се ставаат нови дискови да се провери дали главините се прави во однос на оската на ротација(со компаратор). Тие кои работат на струг имаат ваков инструмент, едноставен компаратор. Има и на ebay, кој сака да си провери сам кога на мајстор ќе му ги извадат старите дискови, но најдобро е да најдете некој кој го има инструментот и тоа да го направи за вас. 
Истовремено, со инвестиција на смешна сума во порамнување, покрај тоа што добивате порамнет диск, на долги патеки инвестирате во опстанок на работата на конкретен занаетчија. Кога тогаш ќе ви затреба повторно. Ако се трудите по секоја цена да избегнете плаќање на смешна сума од која имате реален бенефит еден ден и да сакате нема да можете да ја добиете таа услуга по реална цена, туку ќе морате да одите во компанија која има фенси скапа опрема и ќе ви наплати колку за нови дискови од пониска класа.
Made in Japan ☮

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1521 на: 26 Март 2019, 13:37:02 pm »
Ве читам и ви се чудам. Што има добро во рамнење на дисковите, особено на возилава кои ние обичните смртници ги цепаме секојдневно. Во 99% од дискови кои се вградуваат, разликата од нов до потрошен диск е 2-3 мм, те 1-1.5мм по страна.
Зарем браздите/потрошеноста не надминува 1мм по страна?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #1522 на: 26 Март 2019, 21:17:57 pm »
Башка што коштаат нови околу 50 - 80 еур.

Не вреди вадење, рамнење и монтирање.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1523 на: 26 Март 2019, 22:34:59 pm »
Ако ти кажам дека човек (таксист) со мерцедес, влезе во продавница за авто делови и бараше да купи еден диск...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #1524 на: 26 Март 2019, 22:45:14 pm »
Ако ти кажам дека човек (таксист) со мерцедес, влезе во продавница за авто делови и бараше да купи еден диск...
Мала корекција...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1525 на: 26 Март 2019, 23:03:06 pm »
Среќа не побарал четврт :(

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #1526 на: 26 Март 2019, 23:04:29 pm »
Ramnenje diskovi po moznost so ovakva masina direktno na kola-Pro Cut.
Seuste ne sum cul deka ima nesto ovakvo kaj nas...
Pri zamena na plocki, vibracii pri kocenje, poramnuvanje glavini.

https://www.youtube.com/watch?v=Gsi46G52MOA

https://www.youtube.com/watch?v=tIGyE90cPp8

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #1527 на: 26 Март 2019, 23:16:17 pm »
Има, некаде во чаир ми се чини. И скоро сигурен сум дека во ПСС имаат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #1528 на: 27 Март 2019, 03:36:39 am »
На првото видео дискот колку неправилна форма има на крај =)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #1529 на: 27 Март 2019, 20:24:40 pm »
Ја пред нецели 2 години менував напред дискови и плочки,врска немам која марка беа.Лани почна да затресува пред да застане колата.Новиов мајстор што ми ја сервисира колата,ми рече дека плочките биле малце помали него што треба,па направиле бразда или како и да се вика на дискот,па ги рамневме и не тресе од тогаш.Веројатно пак ќе почне да тресе за една година ако не ги сменам плочките,па веројатно ќе ги мењам .Не сум стручен за ова,нит па ми се замара,затоа споделувам како ми кажале,има упатени тука може ќе чујам и друго мислење.