Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27%)
TRW
41 (15%)
LPR
15 (5.5%)
Textar
20 (7.3%)
Woking
2 (0.7%)
Remsa
9 (3.3%)
Valeo
27 (9.9%)
Ate
53 (19.3%)
Mintex
2 (0.7%)
Pagid
19 (6.9%)
Tomax
7 (2.6%)
Wagner® Brake
5 (1.8%)

Вкупно гласови: 274

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 509826 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1350 на: 12 Септември 2017, 20:08:29 pm »
@M3V8

еве од мене мислење, ТЕКСТАР веќе трет комплет на две различни БМВ-а и само пофални зборови за нив, дури последниот пат комплет и со дискови ги купив........ и да на голем дел од сите модели одат фабричките од нив.
иначе следно што би пробал се керамичките од АТЕ за кои што добив голема препорака и плус подолго траат а и немаш грам црнила по бандажите.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2805
« Одговори #1351 на: 13 Септември 2017, 23:28:25 pm »
I dodeka jas se mislam dali Textar ili ATE ili EBC, proveriv sto imam plocki vo prva ugradnja.
Ama iznenaduvnje, nekoja si firma Saxid.
Na google iskaca samo eden sajt so edna stanica deka e ponov germanski brend i koristel kvalitetni materijali.
Sto sve covek nema da vidi.
45000km ne primetiv nekoj problem, plockite ne se ni do pola istroseni (diskovite izgledaat OK), ama me kopka da gi menjam predvreme.
Slusnal li nekoj za taa firma Saxid?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1352 на: 14 Септември 2017, 10:41:14 am »
Терај ги до крај,  освен ако се работи да возиш кинеско возило.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4786
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1353 на: 15 Септември 2017, 15:41:05 pm »
@M3V8

еве од мене мислење, ТЕКСТАР веќе трет комплет на две различни БМВ-а и само пофални зборови за нив, дури последниот пат комплет и со дискови ги купив........ и да на голем дел од сите модели одат фабричките од нив.
иначе следно што би пробал се керамичките од АТЕ за кои што добив голема препорака и плус подолго траат а и немаш грам црнила по бандажите.
Ја имав АТЕ и пак ставив АТЕ, ама стандардни. Керамички...не знам тоа како иде да не ги трошат дисковите побрзо, да не свират? Иначе што имам читано по форуми и тие пуштаат исто прашина само што не е црна туку златно/бакарна.

Иначе и старите и новите се ок, убаво си кочат, убаво се модулираат, прогресивни се, не свират ама пуштаат многу прашина (голем келепур).

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #1354 на: 25 Септември 2017, 14:14:21 pm »
Preeska prasav za BMW F30ka predni plocki vo M-Car.
Predni plocki 12.380 denari (so kabel senzor koj go racunaat 2000denari) ???
E sto e mnogu mnogu e. Ne ni prasav kolku kostaat diskovi :-X
I da gi zemes neznas sto ima vo toa BMW kutijata, na primer kaj mene prva ugradnja se nekoi Saxid.
wtf...

Textar (55evra Solun ili 5850den vo Skopje O&M, plus 1000 den senzor) ili Ate (6900 plus 870 den senzorot vo megaautoparts)
Nenajdov Ate vo Solun a verovatno se poevtini.

Na ovakvi ceni odma somnez dali Textarot od Solun e original.
Se drugo sto zemav od tamu (filtri) e original Mahle/Mann.

Sakam da stavam original premium brend, ama da ne me oderat vo ovlasten servis...mission possible?

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4786
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1355 на: 25 Септември 2017, 15:07:33 pm »
I da gi zemes neznas sto ima vo toa BMW kutijata, na primer kaj mene prva ugradnja se nekoi Saxid.
wtf...

Textar (55evra Solun ili 5850den vo Skopje O&M, plus 1000 den senzor) ili Ate (6900 plus 870 den senzorot vo megaautoparts)

Sakam da stavam original premium brend, ama da ne me oderat vo ovlasten servis...mission possible?

Предни плочки за мојата, OEM ATE 8300ден со сензор и монтажа кај Auto IN Џеповски (мислам дека е најскап од независните BMW сервиси ама останатите што се саглам се 1-5% поефтини пр.Даим). Вo M-Car се иде само ако ти е под гаранција колата.

Лажам земав и 1л уље за секој случај пред да тргнам на пат, тоа беше 900ден. значи 7400ден.

Кај ДАИМ се јавив имаше само TEXTAR 6900ден. беа комплет со сензор и монтажа.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #1356 на: 25 Септември 2017, 18:04:02 pm »
fala za info.
obicno proveruvam i vo ovlasten servis kako stojat so ceni pa sporeduvam dal ima rezon.
isto bese i za hondata, staviv komplet Ate i ispadna skoro duplo poevtino.
bi prasal sto nudat i vo Bimer.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1357 на: 27 Септември 2017, 01:44:57 am »
Незнаев кај да прашам.. оваа тема ми е најскладна..

На бмв уште кога го земав кога стискам кочница крцка нешто надвор (ваљда лево)... И забележав дека кочницата е прилично мека.. за да се стврдни треба да се надруга 5/6 пати..

Што можи да му биди ? Воздух да му се испушти ? Глицеринот да се смени ?

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1078
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1358 на: 08 Октомври 2017, 18:56:11 pm »
wtf...

Saxid e germanska firma(2008)  OEM  za BMW kupeni se od federal mogul 2011, otkako imaat pokazzano mnogu visok kvalitet na proizvodite. pod federal mogul prpagjaat firmi kako champion, ferodo, jurid i wagner.
taka da mesavinata i tehnikata na proizvodstvo najverovatno e preleana vo ferodo i jurid.
saxid kako brend za after sales ne postoi.
so ogled na toa deka bmw e edna od retkite firmi koja gi proizveduva sama diskovite, i deka saxid gi pominal site testovi kaj bmw cisto sumnjam deka se los kvalitet samoto toa sto se kupeni od federal mogul kazzuva mnogu...

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1078
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1359 на: 08 Октомври 2017, 19:01:09 pm »
so ogled na toa deka Ferodo stoi na prvo mesto na ranking tabelata go pokazzuva kvaliteto na federal mogul brendovite.. taka da mislam deka ferodo=jurid=champion=saxid=wagner...
se e toa isto samo razliccni brendovi za razliccni pazari..zavisi kade bile firmite aktivni.
mislam deka vo samiot koncern se upotrebuvaat isti ili sliccni materijali i chemiski formuli za sostavot na plocckite, edini ako ima razliccni lini kako na pr. sport, oem, premium togas bi mozelo da ima razlika..
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #1360 на: 19 Ноември 2017, 22:03:02 pm »
Бидејќи не знаев каде да поставам прашање, оваа тема ми се виде најблиску до проблематиката која ја имам.

Од вчера вечер кога ја возев колата (Opel Astra H), забележав звук сличен на испуштање на воздух кога ќе ја ослободам кочницата, и трае се додека педалата не си се врати во првобитната состојба. Не е некој јак звук, меѓутоа се слуша и влева некое чуство на недоверба бидејќи нели доаѓа од педалата за кочница. Кога колата е исклучена, со 3-4 пати притискање на педалата таа станува тврда и кога ќе се запали колата омекнува баш како и што треба да реагира. При градска вожња денес не забележав некоја разлика во кочниците, си кочеа без проблем, меѓутоа звукот од педалата ме плаши.

Од тоа што разгледував на интернет, дознав можен проблем е цилиндарот (или вакумот) на самото серво за кочниците.

Прашањето до тие што можеби имале слична проблематика е следново: Дали некој одприлика знае што може да е проблемот, и кој мајстор би ми го препорачале во Скопје за мојава проблематика?

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7189
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1361 на: 20 Ноември 2017, 07:33:26 am »
Пази кај кој мајстор ќе ја носиш да не ти предложи ремонт

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #1362 на: 20 Ноември 2017, 11:01:16 am »
"Кога колата е исклучена, со 3-4 пати притискање на педалата таа станува тврда и кога ќе се запали колата омекнува баш како и што треба да реагира."

Така работат кочниците.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #1363 на: 20 Ноември 2017, 23:12:14 pm »
Бидејќи не знаев каде да поставам прашање, оваа тема ми се виде најблиску до проблематиката која ја имам.

Од вчера вечер кога ја возев колата (Opel Astra H), забележав звук сличен на испуштање на воздух кога ќе ја ослободам кочницата, и трае се додека педалата не си се врати во првобитната состојба. Не е некој јак звук, меѓутоа се слуша и влева некое чуство на недоверба бидејќи нели доаѓа од педалата за кочница. Кога колата е исклучена, со 3-4 пати притискање на педалата таа станува тврда и кога ќе се запали колата омекнува баш како и што треба да реагира. При градска вожња денес не забележав некоја разлика во кочниците, си кочеа без проблем, меѓутоа звукот од педалата ме плаши.

Од тоа што разгледував на интернет, дознав можен проблем е цилиндарот (или вакумот) на самото серво за кочниците.

Прашањето до тие што можеби имале слична проблематика е следново: Дали некој одприлика знае што може да е проблемот, и кој мајстор би ми го препорачале во Скопје за мојава проблематика?

Можно е малку вакумот да дава звук на испуштање воздух, ама штом немаш никакви проблеми вози, нема наеднаш да откаже или слично, нема страшно.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #1364 на: 15 Декември 2017, 09:42:15 am »
Плочки LPB- имал некој искуство ?

http://www.cycar.com.my/lpb---about