Автор Тема: CRZ - TURBO!  (Прочитано 12910 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
CRZ - TURBO!
« на: 07 Декември 2010, 14:46:05 pm »
Конечно и Хонда да се придружи на оваа мода :)
Иако повеќе се надевав на спортски хибрид со околу 200КС, сепак и ова не е лошо како алтернатива. А секако се најавува и враќање на Civic TypeR.

Цитат
Honda is set to provide its CR-Z with an all-new, turbocharged four-cylinder petrol engine option as part of plans to broaden the compact coupé’s appeal in key world markets, including the UK.

Currently available with just the one engine option — a hybrid that mates a 112bhp 1.5-litre petrol engine with a 14bhp electric motor — the CR-Z is earmarked to receive an all-new turbocharged 1.6-litre powerplant that is currently undergoing development at Honda’s Tochigi R&D centre.

See pics of the Honda CR-Z Hybrid R concept

The new engine, which is also planned for the Jazz, Civic and Accord, forms an integral part of a downsizing program instigated at Honda. With forced induction and Honda’s patented VTEC-i fully variable camshaft timing system, it is aimed at providing the performance of a typical 2.0-litre engine from a capacity of just 1.6 litres.

Autocar sources in Japan say the new engine is likely to come in two guises: a standard 160bhp model and a highly tuned 200bhp version aimed at matching the now defunct 2.0-litre VTEC engine in the Civic Type R. This more potent spec is likely to form the basis of a CR-Z Type R, tentatively due out late next year.

Read Autocar's full road test of the Honda CR-Z

Plans for more than a hybrid engine for the Japanese Car of the Year come as sales of the two-door coupé have started to sag in the firm’s all-important home market.

Honda first hinted that it was planning to add another petrol engine when it unveiled the CR-Z Hybrid R concept at the recent SEMA tuning show in Las Vegas. Unlike the proposed production version, though, that car ran a turbocharged version of the CR-Z’s existing 1.5-litre engine rather than the new 1.6.
http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/254419/

Сега уште да направат еден 2.0 турбо со 260 и 300КС и да го убацат во Сивик и Акорд :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Одг: CRZ - TURBO!
« Одговори #1 на: 07 Декември 2010, 14:51:40 pm »
Додека сме кај CRZ, да ставам и некоја сликичка. Не е од овој најавуваниов турбаш (нема слики), туку од стандарден CRZ нашминкан од неколку тјунерски куќи.

Bisimoto 533HP!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #2 на: 07 Декември 2010, 17:10:30 pm »

Seeker

Почнале да се спремаат за GT300

И секако Spoon

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55062
  • Махер
« Одговори #3 на: 07 Декември 2010, 19:01:26 pm »
Многу ми се допаѓа, аутцево! Ова е тоа што го најавуваа со безвезе нешто под хауба. А велиш ќе има стандардна турбо-бензин верзија, за нормалните луѓе? Прекрасно! НОВ CRX!!!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20722
« Одговори #4 на: 08 Декември 2010, 16:36:15 pm »
Па така бе Honda бе... А не да ми праи кола на даљинско еате... Кога првпат го видов CRZ концептот, малце jizzed in my pants... После, коа кажаа дека вакво количе, со ваков изглед и потенцијал, ќе има некој лабав 1.5 мотор и гепек пун батерии, живот ми омрзна... Али добро е што се разлетале пар шамари во Хонда, па некој конечно почнал да влече правилни потези :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29876
    • CARclub.mk
« Одговори #5 на: 08 Декември 2010, 21:56:27 pm »
Тоа мат-црното со црвените бандаши изглеа ептем добро. Али прескупо е у моментов и као обичен хибрид. Ако успеат да намалат цена на 1.6 турбо, да се продава докај рецимо 22-23к, и да биде 160-190 коња, ќе се продава ептем. Поише од тоа, тешко.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29876
    • CARclub.mk
« Одговори #6 на: 14 Декември 2010, 08:57:22 am »

Еве ја и првата квалитетна трансплантација. CR-Z со K20 мотор.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #7 на: 14 Декември 2010, 15:39:32 pm »
Ова ме изненади малце :)

Јес да вози Тсучија, ама сепак...

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #8 на: 04 Јануари 2011, 20:33:25 pm »
ако лупнат вистински мотор а не батерија ќе биде топ пошто колава има многу јака линија, баш ми е хонда

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55062
  • Махер
« Одговори #9 на: 17 Јануари 2011, 15:00:21 pm »
Пам, пам, паааааааааааам!!!!!!

Според најавите кои доаѓаат од Јапонија, Honda планира да лансира не-хибриден модел на CR-Z, кој ќе има 1,6 литарски турбо бензинец во две изведби на сила, од 160, односно 200 КС. Изборот паднал на турбо мотор, а не на i-VTEC атмосферскиот бензинец, веројатно поради намалување на масата и потрошувачката.

Внатрешните извори на Honda велат дека инженерите го забрзале развојот на овој спортски модел и тој би требало да биде претставен на саемот во Токио на крајот од годинава.

Баш тоа што го реков, лајки, лајк...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #10 на: 17 Јануари 2011, 15:17:25 pm »
Според она што го читав у меѓувреме, ова тешко дека ќе се случи. Хонда е ориентирана кон хибрид/бензин варијантата и многу поочекувано е да извадат таква спортска варијанта, а не турбо.

Еден странски портал ја пушти веста за ЦРЗ турбо и одма се крена фама. Од Хонда нема ништо официјално, а и на претставувањето на новиот Цивик немаше такви најави, а логично е да го искористат истиот мотор.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34193
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11 на: 17 Јануари 2011, 20:15:39 pm »
Уууууффф!! Мајкоо. Грч во стомак, киселини...... инфаркт....... тиит-тиит-тииииииииииииииии

Отсутен Zvrki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 396
« Одговори #12 на: 16 Февруари 2011, 09:42:01 am »
Вака на слики е убаво. Ама у живо е усте поуваво. Се изненадив кога го видов на паркинг.

Отсутен K92

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 724
« Одговори #13 на: 16 Февруари 2011, 14:50:20 pm »
Новиот CRX, убав е ептен.. Хонда нема утка ;D

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #14 на: 16 Февруари 2011, 15:31:29 pm »
ллеел иако сум скептик за хонда оваа е врв мн ми се допаѓа ;)
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)