Така и јас сфатив, дека несмее да надмине 750кг. Што пак од друга страна е многу смешно зошто сигурно нема да полагам Е категорија за камп приколка. Незнам дали било кој има полагано за Е категорија, а пола народ влече камп приколки. Малите се полесни од 750, ама веќе средните се над тоа што ги влечат сите.
Можно, поради „а да не надминат маса од 3500 возилото и приклучните возила“ сум добил впечаток дека може да си тегнам тонипол приколка на алфата без Б+Е, што и ми е логично, затоа што по спецификациите на колата, можам да влечам доколку има кочници.
имам една приколица од 14 кубици и носивост од околу 2 тона... по логиката на симо можам да ја закачам на тико и нема гајле...
Не е тоа мојата логика, затоа што таа приколка со својата носивост ја надминува тежината на возилото што влече.
Мојата логика вели вака:
1. Имам фичо од 600кг, со него може да влечам приколка до 750кг.
2. Имам мерџан од 1750кг и со него може да влечам приколка од 1750кг (веројатно и тоа е дозволената влечна маса за тоа возило)
3. Имам Пајеро од 2500кг, и со него може да влечам приколка од 1000кг, зошто така не надминува 3500кг
4. Имам Пајеро од 2500кг, и со него сакам да влечам 2000кг приколка, тогаш ми треба Б+Е.
Можеби мојата логика не е точна, не викам не, но јас така го разбрав Законот.