Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 497394 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1803
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #3120 на: 27 Декември 2022, 09:20:05 am »
Дали можам некако да изберам превод за секоја програма посебно и тоа да се зачува како така?

Имам дигитална телевизија од Телекабел, без ресивер и без CA Модул. Никако не можам да го зачувам изборот на превод (title). Пример, пуштам National Geographic, избирам македонски превод и си го прикажува како што треба. Менувам на друга програма, после тоа враќам на National и преводот е сменет во словенечки (тој е прв во листата и секогаш го зема како дифолтен). Скоро секаде првиот го зема како дифолтен, но има на некои програми го зема англискиот како дифолтен, а не е прв...

Кое би било чарето? Дали доколку земам картичка од Телекабел би ми се средил "проблемов"?

Кога ќе размислам подобро, и претходно го имав овој проблем, но стануваше збор за глуп телевизор и мислев дека затоа не ги зачувува преводите кои ги избирам. Сега станува збор за Андроид ТВ па очекував попаметно однесување :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #3121 на: 27 Декември 2022, 09:33:40 am »
Тоа е опција на ресиверот, нема врска со ТВ, истииот добива сигнал само.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3806
« Одговори #3122 на: 27 Декември 2022, 09:48:04 am »
Дали можам некако да изберам превод за секоја програма посебно и тоа да се зачува како така?

Имам дигитална телевизија од Телекабел, без ресивер и без CA Модул. Никако не можам да го зачувам изборот на превод (title). Пример, пуштам National Geographic, избирам македонски превод и си го прикажува како што треба. Менувам на друга програма, после тоа враќам на National и преводот е сменет во словенечки (тој е прв во листата и секогаш го зема како дифолтен). Скоро секаде првиот го зема како дифолтен, но има на некои програми го зема англискиот како дифолтен, а не е прв...

Кое би било чарето? Дали доколку земам картичка од Телекабел би ми се средил "проблемов"?

Кога ќе размислам подобро, и претходно го имав овој проблем, но стануваше збор за глуп телевизор и мислев дека затоа не ги зачувува преводите кои ги избирам. Сега станува збор за Андроид ТВ па очекував попаметно однесување :D

Нема решение за овај проблем кај Телекабел, кај сите е така.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #3123 на: 27 Декември 2022, 09:54:49 am »
И ресивер да земам од кај нив (воопшто не би сакал 2 далечински) би останал овој проблем?

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3806
« Одговори #3124 на: 27 Декември 2022, 10:06:04 am »
Не знам точно, некој ако има таков сетап нека сподели.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #3125 на: 27 Декември 2022, 12:18:45 pm »
Треба во опциите на Тв - то да наместиш дека Македонски ти е прв јазик за превод.

1. Проблем е што тв- то често го нема Мк јазик да го избериш.
2. Проблем е што нашите оператори не го имаат шифрирано Мк јазикот како Мк. Често стои како subtitle 1 или unknown subtitle. Така Тв-то не знај кој превод е Мк и те враќа на друг.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #3126 на: 27 Декември 2022, 12:28:47 pm »
Кај телеком, на првиот ресивер автоматски се пушта преводот, додека на втор или трет, треба рачно.
Почекај, може ќе пуштат опција некоја или апдејт...
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3127 на: 27 Декември 2022, 12:32:49 pm »
Ахахахахаа, почекај... ;D ;D ;D

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #3128 на: 27 Декември 2022, 14:11:37 pm »
@osmica8 Пробав да го направам тоа што велиш. Го ставив како примарен превод македонски, пак исто. Пробав и други јазици што ги има на скоро сите програми ама џабе. Пробав и менито од телевизорот да го направам на македонски. Ги пребарував и каналите од различни земји.

Ќе се јавам во Телекабел да видам што ќе кажат. Ако решението е да земам ресивер, тогаш ќе си бирам превод мануелно кога ќе ми треба, не сакам две далечински. Со мрзата згора, ќе го вежбам англискиот и словенечкиот :D

Отсутен Sims

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #3129 на: 27 Декември 2022, 23:27:37 pm »
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10054&product_id=76166&mfp=manufacturers%5B230%5D

тука некој спомна за ТЦЛ, прв пат слушам за брендов. Цената и преформансите ми изгледаат ок.
Добар е и рејтингот. Дали според вас е ок, или во склоп на оваа цена 50 инчи би препорачале др модел. И дали сепак самсунг си е самсунг..

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5193
  • Пиши лаже
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #3130 на: 27 Декември 2022, 23:33:56 pm »
Го видов и слушнав во живо. Вреди за парите без размислување. Башка 5 ка гаранција...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726
« Одговори #3131 на: 28 Декември 2022, 10:00:18 am »
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10054&product_id=76166&mfp=manufacturers%5B230%5D

тука некој спомна за ТЦЛ, прв пат слушам за брендов. Цената и преформансите ми изгледаат ок.
Добар е и рејтингот. Дали според вас е ок, или во склоп на оваа цена 50 инчи би препорачале др модел. И дали сепак самсунг си е самсунг..

Samsung si e Samsung...Soni si e Soni i tuka nema dilema... kolku pari tolku muzika.. e sega prashanjeto e dali ti e bitno da se oprchish 40.000 za neshto shto moze da go kupish za 23.000. Od svadbata dobivme podarok Soni televizor.. ene go 10 godini nejkje "a" da kaze. Brat mi ima Filips od sbadba i toj e koska a e ushte postar i mojov tv. Za razlika od nas moite imaat Filips i nekoj "Kineski" i dvata isto teraat bez maka.

Fintata so "kineskive" e shto se KAKO KJE TI SE POGODI.. ako majstorot bapnal nekoe pivo i ne mu se pregleduva do tolku .. kje pomine i polu defekten oti ispituvaat 1 parche na 1000 primeroci.. kako i za se drugo taka i za televizorite kaj "MARKIVE" testiranjeto e pochesto i pogolemi se shansite da se ulovi neshto ako nechini inache cela elektronika sekako e kineska ta bilo Samsung ta bilo Soni ta bilo neshto 5to. Probaj si vidi go TCL vo zivo ... ako te bendisuva slika/zvuk shto dava zemi go i brkaj rabota... a ako ti se dava pari za brend togash voopshto ne se ni zamaraj so nego. Inache TCL gi falat i po revii za eftini i sredna klasa televizori.

shto e do mene jas nikogash ne bi frlil pari na "pameten" televizor zatoa shto ne gi koristam tie opcii, no bi dal za dobar ekran i zvuk..arno ama vekje ne pravat "obichni" tv za eftini pari.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3132 на: 28 Декември 2022, 10:21:17 am »
Врти сучи само трендовите се менуваа.
Некогаш 500 марки оние обичните 55цм екран, потоа 500 марки 82цм, па потоа 500 евра 32инчи екран, потоа 500 евра 50 инчи...во меѓувреме се додаваа смартови, андроиди, амбиенти итн.

8 саати спиење, 10 саати на работа со пат, остануваат 6 саати.
Ако тие 6 слободни ги утепаш на тв... :'(

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726
« Одговори #3133 на: 28 Декември 2022, 10:34:49 am »
Врти сучи само трендовите се менуваа.
Некогаш 500 марки оние обичните 55цм екран, потоа 500 марки 82цм, па потоа 500 евра 32инчи екран, потоа 500 евра 50 инчи...во меѓувреме се додаваа смартови, андроиди, амбиенти итн.

so se e taka. najlesno se drzi pazarot koga davash neshto novo pa makar bilo toa i totalno beskorisno primer "ambient light" pozadinsko svetlo na televizor. ili 20inchen displej vo kola za da se pushtaat filmovi. dobro e shto vo mnoshtvoto gluposti kje uleta i neshto korisno, no losho e shto non stop opagja kvalitetot na smetka na toa da se bide vo trend. siguren sum deka od 100 dushi dali kje se najdat 2-3ca budali kako mene shto ne bi kupile smart tv za smetka na kvalitetot..zatoa i vekje ne proizveduvaat "obichni" televizori.

isto beshe so kompjuterite..sekogash dobar kompjuter koshtal okolu 1000che i nagore (dali marki dali evra) arno ama porano kje zemish statichen kukjishte ovolkavo naaaa..so dobro napojuvanje..sega site gledaat laptop ..desktop konfiguracii koj znae dali voopshto gleda nekoj denes. monitor porano 13inchen beshe standard...sega ispod 20 ne naogjash.

so mobilnite shto napravija istata pesna.. sega si najdoa nachin..na 2 godini da se oprchish 10-15 iljadi so dogovor ako sakash sredna klasa tel.

Kako i da e da se vratime na muabetot za televizori jas poprvo bi go zemal TCL 50P735 poradi navodno podobrata slika i zvuk spored reviive

https://www.kitele.com/en/tv-tcl-50p635
https://www.kitele.com/en/tv-tcl-50p735
https://www.techweekmag.com/reviews/tv/tcl-p735-review/

e sega vredi li da fuknat 100 evra fazla ne znam .. zastani si vo zivo i gledaj/meri/ocenuvaj

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 676
  • Pixel Perfect.
« Одговори #3134 на: 28 Декември 2022, 11:07:12 am »
Секој со својот памет и пари.
Ве поздрави Филипсо со Амбилајт, Андроид 11 + Стремио. (55PUS8007)