Автор Тема: Возачка дозвола на 16 години  (Прочитано 28673 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Одг: Возачка дозвола на 16 години
« Одговори #180 на: 19 Август 2015, 18:17:35 pm »
Глупости. Значи моето дете (и сите што се во Скопје) ќе бидат ограничени на 10-тина километри квадратни, а оние како од Општина Прилеп или Чашка ќе може да хараат по пола Македонија а?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Шомајка бара да оди подалеку на 16 години!? Многу е и тоа. Јас би ограничил само во двор сон да може да вози.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #181 на: 19 Август 2015, 19:03:57 pm »
Ме научија да возам од многу мали нозе, се натпреварував професионално картинг, па крадев кола од 15/16 години...И тогаш се бунев зошто нема закон да се полага од 16...сега на 22, кога ќе размислам, сепак било добро што е од 18...
I’m so mean, I make medicine sick

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #182 на: 19 Август 2015, 19:15:36 pm »
На 16 години Бураго доста е :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #183 на: 19 Август 2015, 22:09:51 pm »
Кола "украдено" од татко ми немам никогаш. Кола ми се давала ако сум побарал, исклучиво во работен ден навечер, кога жива душа нема, за да ако ми текне да правам пиздарии, сам да се убијам а не некој да земам со мене. За среќа тоа ме научило да бидам дефанзивен возач и да не се јачам како копиљак и да се тркам по семафори.
Ако се деси на мое дете да украде кола, до 18 години автобус и такси на задно седиште једини превоз ќе му бидат.
Силно го оспорувам законот за возачка на 16 години. На некои и со 18 им е рано.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
« Одговори #184 на: 20 Август 2015, 01:30:17 am »
Татко ми ме научи од мали нозе, негде 12-3 години да возам, ставав перници под гз за да глеам, од секогаш имал доверба за кола во мене, но само еднаш имам украдено кола од дома, полагав матура памтам и ми беше многу жешко па земав кола, но секогаш сум се стремел да си "заработам" по некој круг, моето дете би го научил да вози од мали нозе, но не и да полага на 16, секогаш ќе постојат тие бубачиња во мозокот што ќе го тера да ја краде за викенд колата за искачање, а ќе си мисли дека има либерте со возачката
No turbo, no fun :)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #185 на: 20 Август 2015, 01:55:33 am »
Кај нас возрасни луѓе од по 30-40 и повеќе години немаат свест дека управувањето со моторно возило е одговорност, дете од 16 години ќе има. Немаме ние ментален склоп за вакво нешто.

Иначе и ја негде од 6-7 одд. седнав зад волан, ама со родител и никогаш не сум крадел кола.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #186 на: 20 Август 2015, 15:08:49 pm »
Возачка на 16 години да, но само доколку возилото е Спарк или Матиз ....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #187 на: 20 Август 2015, 15:09:33 pm »
Џабе ако не е ограничен на 50кмч, само полесно ќе изгине.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #188 на: 20 Август 2015, 15:11:37 pm »
Тоа у полициска станица Беко ..

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #189 на: 21 Август 2015, 12:05:55 pm »
Не гледам причина за да немам  возачка, седам зад волан уште од многу помал, ми дозволувале од дома, се било со договор и никогаш не сум седнал у кола без да знаат или да сум ја "крадел" за да се курчам со другарите низ маало.. Има многу такви патлаци  шо им има бургија влезено во главата дека ќе оди на трки со на татко му Тројката ТДИ ама со 2 црвени била, па си го покажуваат сељачизмот на ниво и простотилакот. Жал ми е за ваквите ама не сум од нив, сакам возачка оти сакам да возам премногу, па кога можам легално порано да го имам тоа право зошто да не? Само не можеме исто да гледаме на секој 16 годишник. Не сме сите луѓе исти и да факт е дека има деца без мозок, ама мене лично поубаво ќе ми биде да можам да излезам со кола до град пошто ми е преку глава од 50цц фреза. А за законите што зборувате не смее да управува над 100кмх, мора со родител, не смеел после 11... Кој мераклија не седнува еднаш да се издува на автопат? Ќе возам. Не загрозувам никој, ме фатиле бубачките ќе одам ќе се издувам до скопје... Само една работа строго ја почитувам дека чашата и воланот не одат заедно.. Луѓе што седнуваат пијани да возат ми се најглупавите суштества на светов. Ама не гледам причина да не возам до 12 кога сум исправен целосно, ако треба да стане беља, ќе стане на сред пладне ако така требало да биде. Оти сообраќајот знаеш каков е, ти пазиш, ама некој друг не..

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #190 на: 21 Август 2015, 12:17:55 pm »
со 16 години би се согласил само дење и со максимална брзина од 60кмх. Секое прекршување на овие две правила одзимање на возачка до наполнети 24 години.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #191 на: 21 Август 2015, 15:16:49 pm »
Во Америка кога живеев (17 годишна возраст) тогаш 90% од другарите кои што имаа 16-17 години возеа коли. И без никакви курчења, правење неразумни потези како поминување на црвено, незастанување на СТОП знак, незастанување на пешачки итн. зошто имаат барем каква таква почит спрема останатите учесници во сообраќајот и полиција од која што буквално сите имаат страв. И затоа има ред. Ама во Македонија на 16 годишни возачка ништо всушност нема да промени. Бројот на загинати и сообраќајки и така е голем.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #192 на: 21 Август 2015, 15:18:44 pm »
со 16 години би се согласил само дење и со максимална брзина од 60кмх. Секое прекршување на овие две правила одзимање на возачка до наполнети 24 години.
Добра идеја.