Автор Тема: BMW 320d  (Прочитано 17737 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1067
Одг: BMW 320d
« Одговори #45 на: 28 Декември 2011, 15:04:52 pm »
абе и јас сум модер на бмв форумот  ;D ;D ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #46 на: 28 Декември 2011, 15:07:22 pm »
хахаахха сега ти текна? :P:P:P:P:P:P

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #47 на: 28 Декември 2011, 15:50:19 pm »
ова маалскиве муабети многу ги сакам......

турбината се расипува како и на сите други, само што кај нас влегоа како што сите знаеме многу кршови со милион км, плус од стоќец во бмв, па некој маалски мајстор ќе го сервисира и после отишла турбината.
значи не е проблемот во турбината дека има мана или пак незнам што, се е во сервисирањето, има коли кои што поминале по 300.000 па сеуште не им мењана или сервисирана турбината, јас лично на мојата 530д ја сервисирав комплет само поради еден семеринг кој пропушташе уље према интеркулерот, иначе кога ја извадија на осовината на перката немаше ниту малку отстапување, ама кога се прави се прави се комплет.
иначе за долготрајност прво мора на некои си макс 50.000км да се мења сепараторот за уљани испарувања, да се става квалитетно уље и филтер (никогаш не сум штедел на ова), друго најмногу дефекти и искривувања во турбината се дешаваат при добро газење во лето кога температурите се екстремно високи, има потреба после газење да се остави колата неколку минути да поработи во место за да има време уљето да ја излади турбината и после тоа да се гаси моторот. ова не важи за релаксирана вожња до некои си 120-130км/ч. ако се внимава на овие работи тогаш турбината може многу долго да трае.
проблемот е што кај  половните аута без сервисна книшка или со фалц книшка, кај што немаш евиденција што е и кога е сменето, турбината може во секој момент да отиде или е веќе отидена, па неискусните кога ќе седнат од стоќец во бмв и се провозат им се чини дека лета колата, арно ама дефектот постои и ќе ги кошта после.

Викаш семеринг има на турбината, јас подразбирам под семеринг гумен семеринг.
Кога ќе почне да го полни со масло интеркулерот кажи и збогум на турбината, лично сум отворил неколку турбини и знам како функционира турбината а тоа дека на 320ките не е многу долговечна и врапчињата на дрвата го знаат исто така и бош пумпата на моделот од 98ма година со 136кс поточно VP44 е моделот секој мотор со оваа бош пумпа маки мачи а тоа за возењето на турбо мотор си сосема во право мада кај некои мотори силата се должи на поголем буст на турбината и затоа кај нив истата има пократок век како што кажа Дени.
Еве еден пресек на турбина па кажи кај е семерингот јас тука гледам метални карики кои го задржуваат маслото додека не отвори луфта на пксните така да нема маж кој што ќе ти репарира турбина само со замена на кариките или пак турбина која ги потрошила само кариките а не и пиксните.

Отсутен tr20

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #48 на: 28 Декември 2011, 16:02:46 pm »
Гледам добро ви тргнал муабетот  :D

Седиштата се темно плави (на сликата изгледаат светло) полу кожа.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #49 на: 28 Декември 2011, 16:19:49 pm »
Другарче добро дојде на форумов, да ти кажам по мое си завршил работа :)

Само кажи како иде со потрошувачка во град, и на отворено и при која брзина... :)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1067
« Одговори #50 на: 28 Декември 2011, 16:24:16 pm »

турбината се расипува како и на сите други, само што кај нас влегоа како што сите знаеме многу кршови со милион км, плус од стоќец во бмв, па некој маалски мајстор ќе го сервисира и после отишла турбината.
значи не е проблемот во турбината дека има мана или пак незнам што, се е во сервисирањето, има коли кои што поминале по 300.000 па сеуште не им мењана или сервисирана турбината, јас лично на мојата 530д ја сервисирав комплет само поради еден семеринг кој пропушташе уље према интеркулерот, иначе кога ја извадија на осовината на перката немаше ниту малку отстапување, ама кога се прави се прави се комплет.
иначе за долготрајност прво мора на некои си макс 50.000км да се мења сепараторот за уљани испарувања, да се става квалитетно уље и филтер (никогаш не сум штедел на ова), друго најмногу дефекти и искривувања во турбината се дешаваат при добро газење во лето кога температурите се екстремно високи, има потреба после газење да се остави колата неколку минути да поработи во место за да има време уљето да ја излади турбината и после тоа да се гаси моторот. ова не важи за релаксирана вожња до некои си 120-130км/ч. ако се внимава на овие работи тогаш турбината може многу долго да трае.
проблемот е што кај  половните аута без сервисна книшка или со фалц книшка, кај што немаш евиденција што е и кога е сменето, турбината може во секој момент да отиде или е веќе отидена, па неискусните кога ќе седнат од стоќец во бмв и се провозат им се чини дека лета колата, арно ама дефектот постои и ќе ги кошта после.

Кога ќе почне да го полни со масло интеркулерот кажи и збогум на турбината, лично сум отворил неколку турбини и знам како функционира турбината а тоа дека на 320ките не е многу долговечна и врапчињата на дрвата го знаат исто така и бош пумпата на моделот од 98ма година со 136кс поточно VP44 е моделот секој мотор со оваа бош пумпа маки мачи а тоа за возењето на турбо мотор си сосема во право мада кај некои мотори силата се должи на поголем буст на турбината и затоа кај нив истата има пократок век како што кажа Дени.
Еве еден пресек на турбина па кажи кај е семерингот јас тука гледам метални карики кои го задржуваат маслото додека не отвори луфта на пксните така да нема маж кој што ќе ти репарира турбина само со замена на кариките или пак турбина која ги потрошила само кариките а не и пиксните.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

е вака, прво ја не сум мајстор за детално да ги опишам работите, а тоа за семерингот, ја колку што знам се подразбира и метален прстен не само гумен, барем така мајстори подразбираат. веројатно се мисли на тие метални карики/пиксни.
и не реков дека само тие се мењале, туку комплетна репарација се правеше. друга работа, пред мене ја тестираа и ми демонстрираа дека нема луфта на осовината, односно има ама е толку занемарлива да можела комотно да тера уште многу км, мегутоа пошто веќе се правеше не сакав да ризикувам, не дека не прават делумна репарација без замена на осовина, него ја така сакав да биде комплет.
и за крај, ја колку што знам нема маж за турбини во мкд, барем нема таков што ќе даде писмена гаранција и што е овластен да сервисира од холсет, гарет и сл. барем до пред 1-2год., може сега се појавил некој.

туку да не му ја тупиме темава на човеков.....

Отсутен tr20

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #51 на: 28 Декември 2011, 18:37:49 pm »
Другарче добро дојде на форумов, да ти кажам по мое си завршил работа :)

Само кажи како иде со потрошувачка во град, и на отворено и при која брзина... :)
На борд пишува 6.4 просечна, а на отворено тестирав со дополнување до врв, со уклучено греење, и 120-160 околу 6.2 грубо израчунато, за град, незнам, тоа е ептен релативно, фабрички бројките се 4.6/5.7/7.8, како и да е, за таа класа, со таков мотор, супер е потрошувачка.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #52 на: 28 Декември 2011, 21:13:05 pm »
Толку си е :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #53 на: 28 Декември 2011, 23:07:54 pm »

проблемот е што кај  половните аута без сервисна книшка или со фалц книшка, кај што немаш евиденција што е и кога е сменето, турбината може во секој момент да отиде или е веќе отидена, па неискусните кога ќе седнат од стоќец во бмв и се провозат им се чини дека лета колата, арно ама дефектот постои и ќе ги кошта после.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

е вака, прво ја не сум мајстор за детално да ги опишам работите, а тоа за семерингот, ја колку што знам се подразбира и метален прстен не само гумен, барем така мајстори подразбираат. веројатно се мисли на тие метални карики/пиксни.
и не реков дека само тие се мењале, туку комплетна репарација се правеше. друга работа, пред мене ја тестираа и ми демонстрираа дека нема луфта на осовината, односно има ама е толку занемарлива да можела комотно да тера уште многу км, мегутоа пошто веќе се правеше не сакав да ризикувам, не дека не прават делумна репарација без замена на осовина, него ја така сакав да биде комплет.
и за крај, ја колку што знам нема маж за турбини во мкд, барем нема таков што ќе даде писмена гаранција и што е овластен да сервисира од холсет, гарет и сл. барем до пред 1-2год., може сега се појавил некој.

туку да не му ја тупиме темава на човеков.....

Има се вика Темелко и гарантирам за него!!!!!

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
« Одговори #54 на: 28 Декември 2011, 23:30:48 pm »
Турбинава кај Темелко е сликана ;) ако се сеќаваш од другиот форум јас те пратив кај него, колку што знам имаше некој проблем со турбина. Се извинувам му ја зафркнавме темата на колегата мада не е на одмет да научи нешто за турбините :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14231
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #55 на: 28 Декември 2011, 23:49:47 pm »
А,зошто се подложни на расипување турбините кај БМВ 320д?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #56 на: 28 Декември 2011, 23:51:09 pm »
Кој е тој другиот форум? Дајте линк?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #57 на: 28 Декември 2011, 23:52:33 pm »
kaj site se brat si imaat vek na traenje, rabotat na visoki obrtai na visoka temperatura, ali stavaat ogromna nasmevka na liceto i vredat  ;D ;D ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #58 на: 28 Декември 2011, 23:56:55 pm »
Кој е тој другиот форум? Дајте линк?

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
« Одговори #59 на: 29 Декември 2011, 00:01:40 am »
А,зошто се подложни на расипување турбините кај БМВ 320д?

Не сум го конструирал јас моторот па за да ти одговорам на прашањево, инаку сум видел бајаги што се зрели за смена а и глеам по интернетов доста чест проблем им е, од тие што сум ги пробал за да ги купувам 90% имаа звук турбините и беа замастени доста така да воопшто не ме чуди да имаа и масло во интеркулерот.