Автор Тема: Skoda Felicia Combi 1.3 LX  (Прочитано 774 пати)

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
Одг: Skoda Felicia Combi 1.3 LX
« Одговори #15 на: 08 Октомври 2026, 21:08:55 pm »
Е баш и од тоа се плашев, на Кадетот ми извади душа пумпата за кочници. Тука се надевав ќе поминам со гуртни, испуштање воздух или промена на глицерин, евентуално некое цилиндарче. Мислам дека нема промена при друкање додека работи моторот, единствено кога друкам на изгасена кола педалата станува потврда. Чаре ако е пумпа, нова или да се репарира?

Не е само при шалтање, општо кога забрзувам или ќе притиснам на гас, лупа доле нешто. Не само так, туку продолжува да удира, додека давам гас, поише е као "ву ву ву". Не сум приметил да клати предницата во 4та или 5та.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 955
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #16 на: 08 Октомври 2026, 21:15:25 pm »
На секоја кола кога друкаш на изгасен мотор кочницата се стврднува. Практично, со секое друкање го намалуваш вакуумот во серво барабанот на кочиониот цилиндар, кој ти помага со зголемување на силата на кочење. Можно е да имаш проблем со него ако стврднува педалата бргу по гаснење на колата. Исто така, можно е и да ти протече главниот цилиндар внатре во барабанот, па потоа да се расипе од глицеринот. Во секој случај, нека го прегледа некој добар мајстор - Мирко во Ѓорче важи за добар сервис за кочници.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #17 на: 08 Октомври 2026, 21:23:08 pm »
Знам за тоа, туку мислев ако се стврднува коа друкам на изгасена кола а после коа ќе ја упалам и педалата станува мека ваљда вакумот е во ред?
Имам чуено за Мирко од Ѓорче, ама дали има некој друг добар на оваа страна од градот? Јас сум во Аеродром, па ми одговара нешто поблиску, ама ако мајсторот е саглам, не е проблем.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7305
« Одговори #18 на: 08 Октомври 2026, 21:23:29 pm »
Штом на запален мотор притисокот на педалата ти е константен, вероватно и немаш проблеми со кочницата.
Кај мене на запален мотор во возење се случуваше тоа последните месеци пред да престанам да ја возам.

А ова со забрзувањето, како некој метален звук е, како комбинација на тропкање и гребење ?
И бидејки ја имаш веке 1 година, на ладно време додека не подзагрее дали слушаш константно крчење од кај мотор/менувач ?

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #19 на: 08 Октомври 2026, 21:36:43 pm »
Е тоа сакам да чујам. Симптомите се мека педала, поприлично долг од на истата и тшшш звук, идентичен е на оној коа пумпаш душек на плажа со оние старине ножни пумпи.

Па да, тропкање и гребење, како да удира ауспухот во патос кога колата добива вртежен момент. Немам приметено тропкање и крчење, ама ми има неколку пати мењачот заглавено при палење на паркинг, не можев да избацам од прва или рикверц, треба да притиснам куплунг и да мрдне колата малку па да ја ставам у лер. Исто така при тргнување, ко да се цима малце колата понекогаш.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #20 на: 08 Октомври 2026, 21:43:39 pm »
По ова што го кажуваш, ми мириса дека ламелата, друк лагерот и потисната ти е проблемот.
Затресување при тргнување, тропкања како со метална прачка да удираш во метал ?

Натаму ми мириса работата дека е.
Имаше и кај мене некои такви симптоми, а друк лагерот зимно време на ладно додека не подзагрее се убиваше од крчење ;D

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #21 на: 08 Октомври 2026, 21:49:25 pm »
Само едно цимнување ако го пуштам побрзо куплунгот, тропкање нема, тоа доаѓа од ауспухот, прилично сум сигурен. Единствено ова со мењачот кога ќе ја оставиш преку ноќ на паркинг па другиот ден не сака да избаци од брзина, мора да се свртат малце тркалата и после нема проблем. Ама тоа се случува ретко и повремено.
Мајсторот што го монтираше ауспухот ми кажа као моторот не работел мирно па поради тоа лупало, ама некако ми нема логика, повеќе ми делува како некој држач да е, или нешто не е закачен ауспухот ко што треба.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #22 на: 08 Октомври 2026, 21:52:44 pm »
За ауспухот отиди во АС-Стил, јас во мај таму го монтирав задниот лонец и го вадев средниот лонец на бравото, човекот успат цел ауспух од почеток до крај го прегледа, ги прегледа сите држачи, еден заменив, а на еден фалеше една метална шипка бидејки беше во V формат, така да отиди кај нив да го проверат ако се сомневаш дека е ауспухот.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #23 на: 08 Октомври 2026, 21:58:45 pm »
Немам искуство со Ас-Стил, некако добив поделени мислења за нив, па отидов во Аспо. Иако се вратив неколку пати, не успеавме ништо да решиме. Ќе морам да побарам друг мајстор.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #24 на: 08 Октомври 2026, 22:00:35 pm »
Ја ти ги препорачувам, за 20 минути завршија, вадење на стариот заден и монтажа на другиот заден лонец, сечење на средниот лонец и варење на цефка.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #25 на: 08 Октомври 2026, 22:03:36 pm »
Да, би било добро да отидам и да видам, затоа што сменив од крај до крај нов ауспух и пак не е како што треба.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 955
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #26 на: 08 Октомври 2026, 22:14:46 pm »
Да пробаш кај овие, секогаш излегувале во пресрет со решенија. https://maps.app.goo.gl/u77WvhJhwvcYyxpQA

Отсутен devourer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
  • Мерцедес е мерцедес се друго е кола!
« Одговори #27 на: 08 Октомври 2026, 22:53:29 pm »
super e skodata, preporaka za as stil kaj dojrana.