Автор Тема: 3D принитани ствари за автомобили  (Прочитано 193 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45241
  • Il Moderatore
3D принитани ствари за автомобили
« на: 19 Септември 2026, 16:34:40 pm »
Знам дека доста луѓе на форумов имаат 3D принтер по дома или пристап до 3D принтер индиректно. Дали и што принтате за вашите миленици?
Еве до сега јас што све си имам испринтано:

Штипки за сунцобран за Таг за патарина. За секоја кола да се има. Практична работа, нема лепешка на шофершајбна. Отвори го сувозачкиот сунцобран пред патарина или цел пат, не пречи.

Ноторниот недостаток на капхолдери и ботлхолдери во старите алфи (и 159 и 166).

За 159 капхолдер кај наслонот за рака:

Ботлхолдер врзан на долниот држач на седиштето (се движи заедно со седиштето). Оваков имам и на возачко и на сувозачко седиште на 159, собира и литроипол роса:

Ботлхолдери за 166 - овие се само на сувозачкото место, попшто кај возачот пречат:

Кога ја менував бензинската пумпа на 166, вистински проблем е добро да се затегне фланшата, најчесто луѓе со штрафцигер или сл. и со чукање по ивиците го праат тоа доколку немаат алат. И јас имав проблем,кога ќе наполнев до врв гориво, пушташе по малку, и дур не се испразни малку резервоарот (среќа брзо иде тоа на 166-ката), мирисаше на бензин.
Случаајно, браусајќи нешто за Масерати, најдов и соодветен 3D фајл за алат за фланша. Викам, ако пасуе на Масерати, мора да пасуе и на Алфа:

Сега за сега, толку. Скромно, ама корисно :)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5528
Одг: 3D принитани ствари за автомобили
« Одговори #1 на: 19 Септември 2026, 17:26:07 pm »
Site ti se od net modeli ili nekoi gi imas crtano?
Flansata od rezervoar mislam deka e ista kaj site koli ili se lazam?
Daj linkce od stl-ot za nea.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 19 Септември 2026, 17:41:45 pm »
Овие се од нет сите, тазе сум со 3d принтер, ама веќе истерав некои туториали, па капхолдери, инки и сл. поедноставни работи веќе би можел и сам да ги стокмам во оnshape па и фјужн. Тренирам уште за модели кои ќе бидат специфични за моите потреби, ама ќе биде и тоа. Сега е лесно, што би се рекло, ако не можеш сам, најди некој на фајвер ќе ти напраи 3д модел по потреба.

Еве го алатот за фланшата, кај мене требаше мало прилагодување на дијаметарот и висината. Висината морава да ја скратам, поради самото недоволно место во гепек, не ја собираше по висина. Не сум сигурен дали кај сите модели е иста, ама за многу модели на Бош пумпи е многу слична, ако не и иста. Јас би ја напраил малку со подлабоки грувс, ама веќе завршив работа. Си послужи алатот.
https://manualmase.com/downloads
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5528
« Одговори #3 на: 19 Септември 2026, 18:05:51 pm »
Sto filamenti koristis? PLA? Koj brend?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4 на: 19 Септември 2026, 18:16:23 pm »
Црните ствари се PLA мислам дека е Microzey PLA Pro, сивите овде се со PETG, преферирано за автомобилска внатрешност и кај што треба еластичност, мада и со PETG на пеколните 40+ степени се изобличуваа ствари у кабина на 60+ степени. PETG-то не ми текнува кој производител беше. Generic profile користам за него, пошто се погоди у слајсерон. Принтерот е Elegoo Centauri Carbon, и сега за сега, гута све што сум му фрлил од PLA филамент со Generic profile. Ретко кога сум имал потреба да прилагодувам темп. или брзина, и ако сум - чисто ради естетика, подобар принт. Имам доста Gembird филаменти, и тие се сосема ОК, Sunlu e ОК друго не ми текнува..

А, да. За малку ќе заборавев:
Логоа за 166-ката што ми послужија за темплејт за колку-толку прециизно поставување на оригиналните беџеви и држач за сунцобран (немам слика):

« Последно менување: 19 Септември 2026, 18:37:40 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4203
« Одговори #5 на: 19 Септември 2026, 20:43:40 pm »
Имаш и капаци за фаровите за 159ката ама не ги принташе ти :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 19 Септември 2026, 20:51:30 pm »
Имаш и капаци за фаровите за 159ката ама не ги принташе ти :)
Црвене боје. Чек имам слика и од нив! Финтата беше да соберат слим ксенон кит комлет у фарот:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!