Автор Тема: Санирање гребаници - совет за почетници  (Прочитано 225 пати)

Отсутен immque

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Поздрав дечки.  ::)

Пред неколку месеци земав нов автомобил, сега приметувам гребаници на истата а искрено немам појма дали јас сум направил некоја грешка при паркирање враќање или некој друг ме изгребал. Како и да е штетата е направена, сега прашањето е како да ја средам ? Инаку колава вреди 25к ако нешто значи во математикиве а има каско осигурување до 300 евра франшиза (не знам дали ова гребанициве е од поголема или помала вредност).

Или едноставно да одам кај автолакер, или трета варијанта да ги покријам овие гребаници со оние лакови/маркери ?

Покрај гребениците има и ептен мала пукнатина што е обележана на сликава

https://imgur.com/a/4V9VYPh

Ве молам за совет

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 218
Одг: Санирање гребаници - совет за почетници
« Одговори #1 на: 18 Август 2026, 18:27:36 pm »
Те очешал некој и си киднал , не верувам дека ти не си приметил .

Чим имаш франшиза , не знам дали би ти се исплатело да активираш каско , мада ако е пукнат/скршен  фарот , тогаш можеби треба да размислиш и за активирање на каското.

А можеби и не е лошо да се обратиш кај @dame , човекот чуда прави со вакви гребаници

Сам со лакови/коректори јас не би си играл , само повеќе ќе ти се познава . Не ме прашувај како знам

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Отсутен immque

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2 на: 18 Август 2026, 18:45:57 pm »
Прво фала за брзиот одговор.

Не е скршен/пукнат фарот туку бронзениот декоративен дел под него ама ептен малку. Да беше фарот сигурно ќе активирав каско вака не сум сигурен колку е паметно..

За членот @dame сигурно ќе го контактирам да видам што ќе каже

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18167
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3 на: 18 Август 2026, 19:16:03 pm »
Побарај си понуда во овластен сервис за хромираната лајсна, и разговарај со некој добар автолакерски сервис (има океј предлози на последните страни во соодветната тема тука) зошто ако ова е Mazda Soul Red бојата, треба експертиза да се погоди.

Така ќе сфатиш дали ти се исплати да активираш каско.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #4 на: 18 Август 2026, 23:42:17 pm »
Прво би пробал со touch-up kit нанесен од професионалец, ако не ти се допаѓа резултатот тогаш фарбање комплет. Како што кажа Мартин, екстремно деликатна боја да се погоди и да не двои од другите панели при префарбување.

Денес нарачав touch-up kit за machine grey Маздата од татко ми, 1480 денари во Стар Моторс, би требало да е иста цена и за оваа нијанса.

@iki имаше Mazda 6 во Soul Red боја, бидејќи не е активен долго време на форумов, можеби @yarre може да сподели контакт од сервисерот.
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,8153.msg1090222.html#msg1090222
« Последно менување: 18 Август 2026, 23:50:08 pm DimitarMK »

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #5 на: денес во 06:46:26 »
Ајде и јас да кажам некој збор ,кај ова оштетување лошо е бидејки е многу длабоко на одредени места да кажам до крај и тука треба да се пикира е сега проблемот е што бојата тешко се погодува бојата и пошто е таква каква што е самата прелива и нема шанси да не се познава пикираното ако тоа не му смета  членот може да помине и да видиме што како

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6405
« Одговори #6 на: денес во 07:51:56 »
Пре би да се знае маалце од пикираното одколку да префарбувам фабричка боја на ново возило. Прво нема да ја погодат, де бојата де кристалите на поситно/пошироко. И да ја погодат,нема да се погоди колку фабричката, со текот на годините ќе почни да двои нешто.
Кој има нерви ќе ја суреди, само да не се купи некој тач ап кит со маркер, дури тогаш ќе се унакази и ќе треба фарбање.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7395
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7 на: денес во 08:35:02 »
Aко е често по јавни паркинзи, дали пред зграда или на работа, џабе ќе биди фарбањето.
Локално само санирај, евентуално по некоја година префарбувај со каско додека плаќаш, ќе одбериш со помала/без франшиза таа година.