Автор Тема: Ремонт на мотор - Audi A6 3.0 (барам мајстор)  (Прочитано 1233 пати)

Отсутен mislitelot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
Ремонт на мотор - Audi A6 3.0 (барам мајстор)
« на: 03 Февруари 2026, 23:54:20 pm »
Здраво форумџии,

Барам препорака за добар и проверен мајстор во Македонија (преферирам Скопје) што има искуство со Audi 3.0 TDI мотори, конкретно Audi A6 C6 2005, 3.0 TDI quattro (BMK).

Да напоменам: Моторот моментално е во генерално здрава состојба – нема тропање, нема чудни звуци, нема губење на снага, работи како што треба.
Ова не е итна интервенција поради дефект, туку планирана и превентивна работа.

Планот ми е да се направи стандарден engine rebuild:
  • проверка и мерење
  • клипни алки, лежишта, дихтунзи
  • ланци, затегнувачи
  • обработка на глави ако треба, итн, итн...
накратко: да се среди како што треба.

Причината е што за отприлика 60 000 km ќе дојде ред на замена на ланчињата, па сакам тоа да се искористи и моторот да се среди комплетно, за долгорочно користење.

Дополнително, сакам да се направи и темелно чистење на горивниот систем:
  • вадење и чистење на резервоарот за гориво
  • чистење/проверка на цевки, довод до мотор

Трета работа, да се види и менувачот, кога ќе се стави во Drive малку "тресе", но ништо страшно.
Инаку генерално менува како што треба.

Не барам "најевтино", туку човек што знае што прави.
Колата ми е чувана и планирам да ја возам долгорочно.

Ако имате лично искуство или знаете мајстор што навистина разбира ве молам пишете.

Фала ви!

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7003
Одг: Ремонт на мотор - Audi A6 3.0 (барам мајстор)
« Одговори #1 на: 04 Февруари 2026, 06:06:22 am »
Да напоменам: Моторот моментално е во генерално здрава состојба – нема тропање, нема чудни звуци, нема губење на снага, работи како што треба.

Баш заради ова што го кажа, ја би ти рекол не дирај лава док спава, не чепкај во нешто ако нема проблем.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15033
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2 на: 04 Февруари 2026, 08:32:50 am »
@FiLo  Од превентивно правење генералка нема гајле. ::)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4216
« Одговори #3 на: 04 Февруари 2026, 10:09:20 am »
Вложи ги тие пари во понова кола.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5321
« Одговори #4 на: 04 Февруари 2026, 11:11:39 am »
Ke se iznacitas sea druze tuka sekakvi pametnjakovici....
Covekot postavi ednostavno prasanje, ne treba da mu objasnuvate sto saka da vozi i sto trebalo da kupi

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен mislitelot

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 04 Февруари 2026, 12:58:52 pm »

Баш заради ова што го кажа, ја би ти рекол не дирај лава док спава, не чепкај во нешто ако нема проблем.

Абе лавата сега за сега спава ама и не баш најцврсто.
Има поминато 400к+, ланчиња кај и да е ќе се менуваат, и од негде изгледа капнува масло (среќа не фрла ништо низ ауспух).
Како и да е, кога веќе би менувал ланчиња, сакам да се исчисти да биде све како што треба.
Идам со логиката - Сега го стегнувам возилото максимално што можам, наредни 100 години менувам само потрошен материјал.

Вложи ги тие пари во понова кола.

Во студентски денови имав двајца колеги кои што едниов вика "Сакам да си купам Голф 5", годиште некое беше 2007/2008, другиов му вика "Што не си земеш Мерцедес", возило кое што во тоа време чинеше пута 3.

Муабетот ми е, не биди како вториов.
Сакам да го стегнам ОВА возило.

Исто така, да речеме дека ова возило е ценето на 5500е, уште 5000е да дадам за ремонт (а нема да е толку, надежно), тоа ти се 10 500е.
За оваа сума на пари можеш да земеш некоја француска лименка или евентуално нешто помало, нешто што нема да е таа класа на возила.
Да, секако ќе биде поново возилото.
Притоа лично ТИ нема да знаеш што и како е ситуацијата со тоа возило.

Не знам, тоа е мојата логика некако.

И на крајот на денот, фан сум на постари возила.

Ke se iznacitas sea druze tuka sekakvi pametnjakovici....
Covekot postavi ednostavno prasanje, ne treba da mu objasnuvate sto saka da vozi i sto trebalo da kupi

Се надевам дека нема хахахаха :)
Затоа ќе ги замолам пријателите форумџии да ми дадат инфо :)

П.С. Ги разгледував Колевски како можна опција ама од кога веќе не се авторизиран сервис на VW, многу штуро ми изгледа сервисот.
Иако сега можат и смеат да работат со A/M делови.

Ми треба некој кој што ќе се посвети целосно на ремонтот, па макар го држел и два месеци возилото.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9429
« Одговори #6 на: 04 Февруари 2026, 13:18:43 pm »
Toa mozes da go ocekuvash ako si praish sam remont, deka nekoj celo svoe znaenje do detal ke go vlozi so najgolemo vnimanie da go pravi neznam kako voopshto go ocekuvash

Отсутен mislitelot

• Почетник
  • *
« Одговори #7 на: 04 Февруари 2026, 13:25:14 pm »
Toa mozes da go ocekuvash ako si praish sam remont, deka nekoj celo svoe znaenje do detal ke go vlozi so najgolemo vnimanie da go pravi neznam kako voopshto go ocekuvash

Не знам, се водам по тоа што барам услуга - добивам услуга.
Затоа и барам мајстор кој што си ја знае работата, за да добијам квалитетна услуга, која што би си ја платил.

Не знам зошто во државава ни е станато нормално да биде све фуш направено, и истото да го прифатиме како "нормално", бидејќи целото свое знаење не треба/нема да го вложи во услугата која што ја дава.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3295
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #8 на: 04 Февруари 2026, 13:31:03 pm »
Се сложувам дека многу фушерајски се работи.
И искрено се надевам дека ќе се воведе некоја контрола постари возила од 15 години да не смеат да возат низ раширено централно подрачје.
И строги контроли за коли без дпф и катализатори на технички.
Да се тргне фушерајот на секое поле!!!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5321
« Одговори #9 на: 04 Февруари 2026, 13:59:02 pm »
И искрено се надевам дека ќе се воведе некоја контрола постари возила од 15 години да не смеат да возат низ раширено централно подрачје.
mozes da im se fatis na postarite koli. a sea staj gi rozovite naocari i gassss so kolata od reciklirani plastiki

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10527
« Одговори #10 на: 04 Февруари 2026, 14:07:38 pm »
Гледам дека се генерализира со староста на возилата што не е проблем сам по себе.
Проблемот е во амортизира иста и не одржувањето на возилата, при што главен филтер треба да бидат техничките прегледи.

Отсутен mislitelot

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 04 Февруари 2026, 15:20:26 pm »

Друже, новите возила, од салон да го земеш, влегуваш внатре - све крцка.
Ако си во години, не знаеш што повеќе крцка, пластиките внатре или твоите колена.

Конкретно BMK моторот на ова возило е излезено од фабрика без DPF и гарантирам! дека помалце црнила испушта (односно воопшто) него некои понови возила со DPF што се (и тоа возила што сеуште го имаат DPF-от).
На постари возила од 25г во Америка и 15г во Канада, сите правила што се за возење во централно подрачје, еквивалентните мерни единици за EURO1-6, итн, итн... пропаѓаат во вода, односно веќе не важат, се додека возилото е максимално технички исправно.
Само во Европа се мрчи на оваа тема, а кај нас технички е само про-форма.

Како што веќе кажа @Mikius проблемот е во тоа што големиот дел од возилата во државава (и општо на балканов) не се одржувани како што треба, а на технички проаѓаат ко од шала.

Повторно ќе кажам - Ве молам за информација за која што беше отворена темата.

Благодарам :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30455
    • CARclub.mk
« Одговори #12 на: 04 Февруари 2026, 16:39:50 pm »
Директна препорака - Др. Ауто или Митревски.

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
« Одговори #13 на: 04 Февруари 2026, 16:43:29 pm »
Не знам дали ќе најдеш добар мајстор како што бараш. Единствените избори ти се Др. Ауто и Митревски, познати како подобри сервиси за VW/Audi, ама како што бараш ти (до детал и да внимава кога работи) - нема. И јас барам такви, ама нема. Единствено имам најдено блиску до тоа во Сарај, ама мајсторот е за БМВ

Отсутен mislitelot

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 04 Февруари 2026, 17:01:49 pm »
Директна препорака - Др. Ауто или Митревски.

Не знам дали ќе најдеш добар мајстор како што бараш. Единствените избори ти се Др. Ауто и Митревски, познати како подобри сервиси за VW/Audi, ама како што бараш ти (до детал и да внимава кога работи) - нема. И јас барам такви, ама нема. Единствено имам најдено блиску до тоа во Сарај, ама мајсторот е за БМВ

Ви благодарам и на двајцата за препораките !
Ќе ги разгледам подетално и ќе ги исконтактирам.

Случајно сега налетав и на MR Engines Group (https://www.instagram.com/mrengines) и гледам дека се во Белград.
Е сега можеби би биле поскапи имајќи предвид со каква механизација работат, што не сум сигурен (барем не можам да најдам ништо слично по интернетов) дека Др. Ауто и Митревски ја поседуваат.