Автор Тема: Дали користите AI и со која цел?  (Прочитано 1049 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10509
Одг: Дали користите AI и со која цел?
« Одговори #15 на: 06 Февруари 2026, 12:49:21 pm »
Сопругата имаше потреба од чатгпт па во неколку прилики го упитав за некои работи...

Како ли ќе ме излажеше во 2-3 прилики доколку не бев  "поткован" со претходно знаење.

Се прашувам, можеби и постојано ме лажел во останатите примери, но со недостаток на информации сум му поверувал :D

Среќа не ми е потребен во животот, и се надевам и во остатокот од животот :)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4213
« Одговори #16 на: 06 Февруари 2026, 12:59:27 pm »
Нашата иднина кога АИ ќе прави се  :D

Гледам да користам минимално што може.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
    • ibiz.mk
« Одговори #17 на: 06 Февруари 2026, 13:47:55 pm »
го користам, на почеток замена за  stackoverflow, сега codex куца код, јас само code review правам

Mikius како што кажа, со некое претходно знање, без тоа кој знае што ке направи

инаку предмалку ми изглезе текст на линкдин, што е целосно точно

Цитат
Everyone said AI will replace lawyers. Turns out, LLMs are giving everyone even more work 👏😂

Clients now show up with ChatGPT-drafted contracts.

Confident tone.
Questionable logic.
Missing edge cases.

Instead of starting from zero, law firms are now untangling AI output.

Reviewing hallucinated case law.
Fixing jurisdiction mismatches.
Explaining why “sounds right” isn’t legally defensible.

It’s Google-symptom syndrome for corporate law.

AI didn’t remove the billable hour.
It just moved it upstream - from drafting to damage control.

Turns out, synthetic confidence is billable too.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1143
« Одговори #18 на: 06 Февруари 2026, 15:22:29 pm »
Истото е и со кодирање. Многу помага на искусни, ама кога ке дојде во раце на неспособни, нема оправање.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7704
« Одговори #19 на: 06 Февруари 2026, 15:43:05 pm »
Mу давам текст што го напишал клиентот, му давам насоки како да го напише одговорот, го менувам да не звучи целосно роботизирано, и шибаш. Пишува мејлови подобро од мене, со 11 години искуство во областа. Можеш да му зададеш да го напише мејлот подиректно, поубедливо, попросто. Едноставно, ми го намалува времето што треба да го поминам на работа значително.

Ми треба приказна за лека ноќ на децата, enter chatGPT. Плус и самите деца си ги бираат животните што сакаат да ги има во приказната.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #20 на: 06 Февруари 2026, 15:55:15 pm »
Не само што користам, туку и си искуцав алатка што ми визуелизира Claude Code агенти да не ги читам сите во терминал и плус можам цели workflows да правам. Пример:

Стартува агент што чита таск од Linear и техничката спецификација што сум ја напишал јас од Notion (и дизајнот од Figma ако има потреба), ако е голема работа се става во Plan mode и прави план за имплементација -> чим заврши тој се стартува нов агент во улога на principal engineer што прави review на планот и ми го покажува мене -> јас одобрувам или менувам/дополнувам работи, ги враќам нему, па се стартуваат паралелно агенти да работат на таскот, еден за бекенд, еден за веб апликацијата, еден за native апликациите -> чим завршат тие се стартува нов агент кој има задача да направи code review и да ми ги даде мене резултатите -> чим го прегледам јас кодот и сменам сѐ што треба да се смени стартуваат нови агенти, еден да пишува документација, еден куца тестови, и друг било што што е специфично за тој таск.

Одличен е и да му дадеш архитектура за AWS/GCP и да ти изгенерира Terraform/CDK код.

ChatGPT некако го исфрлив од употреба, никогаш не ми прави pushback. Claude и Gemini се далеку подобри.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7501
  • French diamond
« Одговори #21 на: 06 Февруари 2026, 15:58:01 pm »
Пред некој ден бев за центрирање и иди еден со X6, вика бил во Мотоцентар и гледал како ја центрирале неговата,  арно ама некое тркало било незнам -1.6 така нешто, вели отворил Чат ГПТ и ова му рекло не, таа вредност не е во ред...се искарал братот со тие таму и дојде кај овој мајстор  ;D Тешко на мајсторите,  сите се сега стручњаци  ;D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #22 на: 06 Февруари 2026, 16:02:02 pm »
Пред некој ден бев за центрирање и иди еден со X6, вика бил во Мотоцентар и гледал како ја центрирале неговата,  арно ама некое тркало било незнам -1.6 така нешто, вели отворил Чат ГПТ и ова му рекло не, таа вредност не е во ред...се искарал братот со тие таму и дојде кај овој мајстор  ;D Тешко на мајсторите,  сите се сега стручњаци  ;D

To be fair и мене во Мотоцентар на 335ката ми го утнаа центрирањето. :) за дијагноза се одлични AI алаткиве затоа што може одма да повлече официјални спецификации од интернет и да спореди.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6201
« Одговори #23 на: 06 Февруари 2026, 18:37:14 pm »
Грокот на Маск го немам користено. Луѓе шо знам што го користеле, платена верзија се поприлично фасцинирани.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #24 на: 06 Февруари 2026, 19:04:25 pm »
Пред 11 години се зезнав малку кога недоволно информирани прашував во салони со нефранцуски коли дали го имаат фамозниот фап филтер мислејки дека е некаков стандард...повеќе ми одеше на живци скапата течност која се додавала на одредена километража и сакав да го избегнам тој момент...

Овојпат си реков ќе бидам попаметен и во доба на интернет  и АИ ќе се информирам подобро, (како што пред некој ден кажа еден Боби со тазе купениот фокус во врска со олсизн гумите...)

Како и да е, според чатџпт M15A-FKS поседува електрична водена пумпа, и систем со двојно вбризгување, преку порт и директ.
Си реков, браво!
Подоцна кога тестирав, отворив хауба...ни трага, ни глас од порт, а покрај алтернаторот и климата, тоа едно тркало кое го врти некој си ремен да ти било воденички камен ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #25 на: 06 Февруари 2026, 19:13:40 pm »
И најјакиот момент, кога и кажав на сопругата дека нејзиниот Ai лаже и дека нејзината работа можеби е компромитирачка, таа ми одговори дека и тие што ќе проверуваат најверојатно ќе користат Аi и дека секако ќе ги добијат истите резултати како и она што ги добила...

Така да ништо чудно во наредните 100 години според Аi наеднаш планетава да стане рамна ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44808
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 06 Февруари 2026, 19:30:01 pm »
Новиве модели, доста помалку грешки праат. Брзо учат. Не е дека лаже, само имал лош учител.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6201
« Одговори #27 на: 06 Февруари 2026, 20:38:36 pm »
Јас па имам обратно осетено конкретно на џипити. Осеќам дека за дејли јуз за рандом работи кога го користам како да е оглупен, често грешки сум наоѓал апла, ќе му удрам демант, ќе се извини/поправи.
Порано многу поретко такви испади ми правеше.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44808
  • Il Moderatore
« Последно менување: 06 Февруари 2026, 21:38:02 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #29 на: 06 Февруари 2026, 22:03:06 pm »
Новиве модели, доста помалку грешки праат. Брзо учат. Не е дека лаже, само имал лош учител.
Не е дека лаже, лошиот учител го излажал, тој мене и илјадници други, 1000 пати повторената лага станува вистина :P

Нешто како за време Ковид кога новинари информираа за број на кремирање во Варанаси, наводно снемало и дрва.
Случајно некој месец претходно гледав постар документарец па тазе ми беше сеќавањето, истата бројка на кремирања.
Во конкретниот случај новинарите беа ВИ, публиката нема причина за скепса, па оттука сигурно 95% ја прифаќаат информацијата за веродостојна, останатите 5% немаат влијание врз ВИ...

Затоа светов е на вакво фереџе.

« Последно менување: 06 Февруари 2026, 22:11:15 pm Mikius »